Susanna Tiainen on toiminut pitkään ravintoasiantuntijana omalla vastaanotollaan Espoossa. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Susanna kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa ravitsemukseen, ravintolisiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Harrastuksiin kuuluu mm. ratsastus. Lisätietoja www.sunergia.fi
Suolisto ja keho oireilevat – voiko suolisto vuotaa?
Ehkä olet kuullut puhuttavan tai lukenut vuotavan suolen syndroomasta. Tästä tilasta käytetään virallisemmin nimitystä suoliston hyperpermeabiliteetti eli lisääntynyt läpäiseväisyys.
Kun suoliston läpäiseväisyys lisääntyy, oireet eivät rajoitu vain suoliston alueelle. Sinulla voi olla ihottumia, ruoka-aineyliherkkyyksiä, päänsärkyä, nivelkipuja, heikentynyttä vastustuskykyä ja jopa hermostollisia oireita. Sinulla voi olla jopa jatkuvaa lievää kuumetta, jonka syy on tuntematon.
Oirekirjosta huolimatta kyseessä ei ole varsinainen sairaus, mutta toisaalta moniin sairauksiin voi liittyä suoliston lisääntynyttä läpäiseväisyyttä. Kyse voi olla aika yleisestäkin tilasta.
Ohutsuolen limakalvo on tärkeä portinvartija
Ohutsuolen limakalvo muodostuu mm. soluista, joita kutsutaan enterosyyteiksi. Nämä solut muodostavat esteen suoliston sisällön ja muun elimistön välille. Ne säätelevät tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä ja toisaalta estävät esimerkiksi haitallisten yhdisteiden sekä suurien ruokapartikkelien pääsyn verenkiertoon.
Enterosyytit ovat toisissaan kiinni erilaisten liitosten avulla. Jos limakalvo ”ärtyy ja tulehtuu”, nämä liitokset voivat löystyä. Tämä voi johtaa ohutsuolen läpäiseväisyyden lisääntymiseen.
Kun läpäiseväisyys lisääntyy, pääsee elimistöösi sinne kuulumattomia aineksia. Verenkierron välityksellä vaikutukset ulottuvat kaikkialle elimistöön.
Taustalla olevia tekijöitä
Ohutsuolen lisääntyneen läpäiseväisyyden taustalla voi olla useita erilaisia tekijöitä ja usein yhdistelmiä niistä, kuten esimerkiksi
- tietyt tulehduskipulääkkeet
- runsas alkoholin käyttö
- tupakointi
- krooninen stressi
- ravintoaineiden vajeet
- suoliston epätasapainossa oleva mikrobisto eli dysbioosi
- mikrobien liikakasvu ohutsuolen puolella
- mikä tahansa asia, joka aiheuttaa suolistossa tulehduksen.
Kannattaako testaaminen?
Ohutsuolen lisääntynyttä läpäiseväisyyttä voidaan kartoittaa erilaisilla testeilläkin. Vaikka testitulos olisi positiivinen, ei tämä kuitenkaan kerro tilanteen taustalla olevia juurisyitä. On turha ”paikata” suoliston limakalvoa erilaisten ravintolisienkään avulla, jos ei taustalla olevaa syytä selvitetä. Mielestäni ei kannata aloittaa siitä, että teettäisi testin, jolla kartoitetaan pelkästään suoliston läpäiseväisyyttä.
Huomioi seuraavat asiat
Käy lääkärillä tarvittavissa tutkimuksissa, jolloin poissuljetaan mm. tulehduksellisten suolistosairauksien ja keliakian mahdollisuus.
- Mitä kaikkea voi olla tilanteen taustalla? Juurisyiden kartoittaminen on tärkeää. Arvioi lääkkeiden ja alkoholin käyttöäsi. Mieti, hallitseeko voimakas stressi elämääsi.
Tiesitkö, että liian rajoittavat ruokavaliot ja vielä yhdistettynä erilaisten antimikrobisten yrttien säännölliseen käyttöön, voivat edistää suoliston mikrobiston epätasapainoa? Tämä voi puolestaan vaikuttaa negatiivisesti ohutsuolen limakalvoesteenkin toimintaan. - Ruokavalio on niin paljon muutakin kuin vain rajoitettavia tai eliminoitavia ruoka-aineita. Tarkastele ruokavaliotasi kokonaisuutena ja panosta ravinnon laatuun. Sinulle voi alussa sopia ruoka helpommin sulavassa muodossa: keitot, soseet, puurot, smoothiet, kasvikset kypsennettynä. Punaisen lihan sijaan suosi vaaleaa lihaa ja kalaa. Sinulle voi olla hyötyä jopa luontaisesti gluteenittomasta ruokavaliosta. Mahdollinen ruoka-ainereagointi on tosin aina yksilöllistä. Lisää ruokavalioosi runsaasti värikästä ravintoa sekä erilaisia yrttejä, joilla on myös tulehdusta vaimentava vaikutus.
- Syö tietoisesti ja rauhallisesti. Ota ruoansulatuksen tueksi tarvittaessa ruoansulatusentsyymi / betaiinihydrokloridi / omenaviinietikkaa / yrttejä.
- Esimerkkejä ravintolisistä, joista voi olla hyötyä sinulle
- A-vitamiini, sinkki / sinkkikarnosiini
- erilaiset rasvahapot, kuten esimerkiksi tyrniöljy, kalaöljy ja fosfolipidit
- lakritsijuuri (DGL=ilman glykyrritsiiniä)
- L-glutamiini
- maitohappobakteerit / probiootit / itiömuotoiset bakteerit
- hienojakoiset ja hellävaraiset kuituvalmisteet: psylliumkuitu, akaasiakuitu, kaurakuitu.
On tärkeää pohtia ruokavaliotasi, elämäntapojasi sekä ympäristöäsi myös suolistossa asustavien bakteerien kannalta. Suoliston hyödylliset bakteerit tuottavat myös sellaisia yhdisteitä, joilla on tärkeä merkitys suoliston limakalvon terveydelle. Anna siis suolistosi asukkaidenkin osallistua korjaustalkoisiin.
AITO hyvän olon kauppojen asiantunteva henkilökunta on juuri sinua varten. Tule kysymään lähimmästä myymälästä lisää vinkkejä tai apua tuotevalinnoissa.