Siirry sisältöön
Milloin tarvitset B12-vitamiinilisää?

Milloin tarvitset B12-vitamiinilisää?

Elimistömme ei pysty valmistamaan itse B12-vitamiinia, jonka vuoksi sen saanti on varmistettava ruokavaliosta tai ravintolisästä. Ikääntyminen, yksipuolinen ruokavalio, sairaudet ja lääkitykset voivat heikentää B12-vitamiinin imeytymistä, jolloin ravintolisä saattaa olla suositeltava. Aito B12-vitamiini on aktiivisessa ja hyvin imeytyvässä metyylikobalamiinimuodossa.

B12-vitamiinin puutos

B12-vitamiinin puutostila voi kehittyä huomaamattomasti, vähitellen vuosien mittaan, jolloin oireita voi olla vaikea yhdistää heti vitamiinin puutokseen.

Puutoksen aiheuttamat oireet:

  • Ajatatustoiminnan ja keskittymiskyvyn häiriöt – B12-vitamiini on tärkeää aivojen ja muistin toiminnalle.
  • Hengästyminen ja nopea syke, joka voi liittyä B12-vitamiinin puutoksen aiheuttamaan anemiaan. Taustalla on yleensä huono punasolujen tuotanto sekä niiden suurentunut koko. B12-vitamiini edistää normaalia punasolujen tuotantoa.
  • Väsymys ja uupumus, joka johtaa sekä psyykkisen että fyysisen suorituskyvyn laskuun. Pitkään jatkuessaan tämä voi myös edesauttaa masennuksen syntymistä.
  • Lihasheikkous, pistely ja puutuminen – B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa tuottamalla myeliiniä, joka suojaa hermostoa ja auttaa sen toiminnassa.

Eräskin asiakas totesi B12-vitamiinikuurin jälkeen, että oli ”kuin aivoissa olisi syttynyt lamppu päälle”. Niinkin iso vaikutus puutoksen korjaamisella saattaa olla.

Puutoksen syyt

Ikääntyminen heikentää B12-vitamiinin imeytymistä, mikä on luonnollinen ilmiö. Monella yli 60- vuotiaalla saattaa olla B12-vitamiinin puutetta. Olisi hyvä käydä silloin tällöin verikokeessa mittauttamassa B12-vitamiinitasot.

Jos olet vegaani tai noudatat tiukkaa kasvisruokavaliota, vajetta voi ilmetä myös helposti ilman ravintolisää. Tietyt sairaudet ja lääkitykset, kuten suolistosairaus Crohnin tauti, 2-tyypin diabeteslääkitys Metformin sekä närästykseen käytetyt happosalpaajat saattavat olla puutoksen taustalla.

Raskaana olevilla ja imettävillä vitamiinin vajausta voi ilmetä, jos ruokavalio on liian yksipuolinen tai ei käytetä laadukasta monivitamiinia. Joskus imeytymisongelmien taustalla voi olla helikobakteeri tai atrofinen gastriitti eli tulehdus, joka surkastuttaa mahalaukkua.

B12-vitamiini ravinnossa

Terveellä ihmisellä monipuolinen sekaruokavalio yleensä riittää B12-vitamiinin saannin varmistamiseen. B12-vitamiinia saadaan eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta, kalasta, kananmunista ja maitotuotteista. Osaan teollisista elintarvikkeista lisätään B12-vitamiinia. Kasvikunnan tuotteista B12-vitamiinia ei saa. Hapatetussa ruoassa ja merilevässä on B12-vitamiinin kaltaisia aineita, mutta elimistö ei pysty käyttämään niitä hyväkseen.

Aito B12-vitamiini

Aito B12-vitamiini valmistetaan Suomessa. Vitamiini on siinä aktiivisessa metyylikobalamiini-muodossa, jolla varmistetaan hyvä teho elimistössä. Pienessä imeskelytabletissa ei ole mitään ylimääräistä. Se ei sisällä gluteenia, vehnää, maitotuotteita, soijaa, laktoosia, lisättyä sokeria, suolaa tai hiivaa. Tabletti on neutraalin makuinen, joten se on miellyttävä imeskellä.

Aito B12-vitamiini

Tutustu Aito B12-vitamiiniin AITO hyvän olon kaupoissa tai osta tuote suoraan -verkkokaupasta

 

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2