Siirry sisältöön
Kun suolistoa ärsyttää

Kun suolistoa ärsyttää

Etsittäessä parasta mahdollista lähestymistapaa vatsan ja suoliston oireisiin, ovat netti ja sosiaalinen media varsinaisia aarrearkkuja sekä hyvässä että pahassa. Erittäin hyvää on se, että tietoa on nykyään kaikkien saatavilla ja ihmiset ovatkin aktiivisia etsiessään keinoja oman hyvinvoinnin ja terveyden palauttamiseen.

Negatiivista on mielestäni se, jos luvataan jonkin yksittäisen asian ratkaisevan kaiken mahdollisen. Netistä löytyy samaankin vaivaan keskenään hyvinkin ristiriitaisia suosituksia, esimerkiksi sopivien ruokien osalta. Ei olekaan vain yhtä oikeaa tapaa lähestyä tilannetta.

Esimerkiksi viidellä henkilöllä on diagnoosina ärtyvän suolen oireyhtymä. Sama diagnoosi, mutta heidän tilanteensa taustalla voi olla hyvinkin erilaisia asioita, kuten esimerkiksi:

  • Henkilöllä 1 on ollut runsaasti antibioottikuureja jo lapsuudesta asti.
  • Henkilöllä 2 todetaan olevan haasteita ruoansulatuksen puolella ja hän on käyttänyt pitkään mahalaukun happamuutta vähentävää lääkettä.
  • Henkilön 3 ruokavalio on sisältänyt runsaasti valkojauhotuotteita sekä sokeria. Lisäksi hänellä on ollut pitkään stressiä ja unettomuutta.
  • Henkilön 4 kohdalla todetaan yhdistelmänä kaikki edellä mainitut asiat ja lisäksi hänellä on ruoka-aineyliherkkyyksiä.
  • Henkilö 5 on saanut lääkäriltä diagnoosiksi ohutsuolen bakteerien liikakasvu.

Onko paras lähestymistapa se, että kaikille heille suositellaan samankaltaista ruokavaliota, kuten esimerkiksi FODMAP-ruokavalio? 
 

Mikä ihmeen SIBO

Turvotusta hyvinkin pian syömisen jälkeen, ilmavaivoja, kipua ja kramppeja, ripulia tai ummetusta, jopa närästysoireita/refluksitaudin kaltaisia oireita. Mahdollisesti anemiaa ja B12-vitamiinin vaje/puutos, joiden taustalle ei ole löytynyt selkeää syytä. Prebiootit ja kuidut voivat lisätä oireita. Tärkkelyspitoisten hiilihydraattien sietokyky voi olla alentunut. Kaikki nämä oireet voivat johtua useastakin eri syystä, mutta taustalla voi olla SIBO.

Meillä on bakteereja koko ruoansulatuskanavan alueella, mutta niiden määrä ja lajikirjo kasvavat mitä lähemmäksi paksusuolta päästään. Mahalaukun happamuus ja ohutsuolen motiliteetti eli supistelutoiminta ovat eräitä mekanismeja, jotka pitävät bakteerien määrät kurissa ohutsuolen puolella. 

Ohutsuolen bakteerien liikakasvussa eli SIBOssa (small intestinal bacterial overgrowth) ohutsuolen puolella esiintyy liikaa bakteereja ja/tai siellä esiintyy paksusuolen mikrobistoon normaalisti kuuluvia bakteereja. Kyse ei ole välttämättä haitallisista bakteereista ja hyödyllisten bakteerien riittämättömästä määrästä, vaan siitä, että bakteereja on väärässä paikassa. SIBOa voidaan pitää eräänä dysbioosin muotona. Kun nämä ohutsuolessa olevat bakteerit fermentoivat syötyä ruokaa (tiettyjä hiilihydraatteja), syntyy tämän seurauksena kaasuja, kuten vetyä ja metaania. Nämä kaasut aiheuttavat ruoansulatuskanavan oireita. 

SIBO voi vaikuttaa haitallisesti ravintoaineiden imeytymiseen ja lisätä suoliston limakalvon läpäiseväisyyttä. Kun limakalvon läpäiseväisyys lisääntyy, esiintyy tällöin ruoansulatuskanavan ulkopuolisiakin oireita, kuten esimerkiksi nivelkipuja ja ihottumia. 

SIBOn taustalla on yleensä useita erilaisia tekijöitä, mutta sen riskiä voivat lisätä: 

  • jatkuvat antibioottikuurit
  • vähähappoinen/hapoton mahalaukku (ja tätä kautta myös mahalaukun happamuuteen vaikuttavien lääkkeiden pitkäaikainen käyttö)
  • puutteellinen ruoansulatus
  • krooninen stressi
  • ravinneköyhä ja vähän ravintokuitua sisältävä ruokavalio.

SIBOn diagnosointi on ollut haasteellista, mutta markkinoilla on hengityskaasutestejä, joita lääkärit voivat asiakkaalleen suositella. Testituloksen ollessa positiivinen, lääkäri voi tarvittaessa määrätä hoitoon suolistosta imeytymättömän antibioottihoidon. Toisaalta esimerkiksi berberiini, oreganoöljy ja allisiini ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi. Hoito vaihtelee hengityskaasutestin tuloksenkin perusteella. Onko positiivinen tulos vain vedylle tai metaanille vai osoittaako testi positiivisen tuloksen näille molemmille kaasuille? Ohjelmassa huomioidaan myös ruoansulatus, suoliston limakalvon terveys ja laajemminkin mikrobiomin tasapaino. 

Netissä surffaillessa löytyy myös SIBOon erilaisia ruokavaliosuosituksia, mutta usein suositellaan alkuvaiheessa FODMAP- tai SCD-ruokavaliota tai näiden kahden yhdistelmää. Suositeltavaan ruokavalioon vaikuttaa sekin, onko paksusuolen puolella dysbioosia. Liian rajoitetut ja suppeat ruokavaliot voivat viedä tilannetta entistä huonompaan suuntaan. Ruokavaliota tarkastellaankin kokonaisuutena ja ruokavaliota laajennetaan alkuvaiheen rajoitusten jälkeen.
 

Yksilöllinen tarina ja yksilöllinen ohjelma

Yhdistävänä tekijänä edellä mainituilla esimerkkihenkilöillä on todennäköisesti suoliston mikrobiston epätasapaino. Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että suolistossa vallitsee kaaos? Miksi, miksi, miksi? Milloin henkilö on voinut viimeksi hyvin? Mitä tätä ennen on tapahtunut? Mitä edeltäviä, altistavia ja laukaisevia tekijöitä taustalla on? Pohditaan mm. asiakkaan ruokavaliota nyt ja historiassa, stressitekijöitä, unta, lääkkeiden käyttöä, matkustelua ulkomailla, liikuntaa.

Voiko taustalla olla ongelmia ruoansulatuksessa, suoliston limakalvon lisääntynyttä läpäiseväisyyttä, ruoka-aineyliherkkyyksiä ja/tai -allergioita, altistumista haitallisille yhdisteille, ravintoaineiden vajeita? Vatsan turvotuksen osalta voidaan kysyä: milloin alkaa ja mihin kohtaan sijoittuu? Onko ulosteessa sulamatonta ruokaa? Mitä tarvitaan tasapainon palauttamiseen: mitä lisätään, mitä poistetaan, mitä korvataan? Näin päästäänkin varsinaisen yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvointiohjelman pariin.
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Susanna Tiainen, ravintovalmentaja, fytonomi

Susanna Tiainen, ravintovalmentaja, fytonomi

Susanna Tiainen on toiminut pitkään ravintoasiantuntijana omalla vastaanotollaan Espoossa. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Susanna kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa ravitsemukseen, ravintolisiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Harrastuksiin kuuluu mm. ratsastus. Lisätietoja www.sunergia.fi

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2