Siirry sisältöön
B12-vitamiinilla virtaa uuteen vuoteen

B12-vitamiinilla virtaa uuteen vuoteen

Pimeän syystalven jälkeen monilla saattaa olla virta vähissä uuden vuoden alkaessa. Useista vitamiineista voi saada lisäpotkua, mutta erityisesti B12-vitamiini on tärkeä energia-aineenvaihdunnalle. Riittävät B12-vitamiinitasot voivat vähentävää väsymystä ja uupumusta.

Ihmisen elimistö ei pysty valmistamaan B12-vitamiinia, vaan sitä on saatava ravinnosta. B12-vitamiinia on lähinnä eläinperäisessä ruuassa, kuten maito, liha, kala, maksa ja kananmunat.

B12-vitamiinivarastot riittävät yleensä jonkin aikaa, vaikka sen imeytyminen tai saanti olisi heikompaa hetkellisesti. Puutoksen oireet ovat usein hiukan epämääräisiä ja niitä voi olla vaikea yhdistää juuri B12-vitamiiniin. Oireina voivat olla mm. anemiaa, väsymystä, uupumusta, lihasheikkoutta ja puutumista. Pidempiaikainen puutos voi aiheuttaa myös peruuttamattomia vaurioita hermojärjestelmässä. Neurologiset ja muistin häiriöt sekä masennus ovat tästä esimerkkejä.
 

Kuulutko johonkin tai joihinkin näistä riskiryhmistä?

  • Olet kasvissyöjä tai vegaani
  • olet yli 50-vuotias
  • käytät närästyslääkkeitä
  • sairastat diabetesta (erityisesti metformiinilääkityksen pitkäaikainen käyttö*)
  • sairastat jotakin autoimmuunisairautta
  • sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus
  • sinulla on jokin muu vatsan toiminnan ongelma
  • juot alkoholia säännöllisesti.

Jos tunnistat itsesi jostakin tai joistakin näistä kohdista, kannattaa sinun ehdottomasti tarkistuttaa B12-vitamiinitasosi. 

*Diabeteksen hoidossa pitkään käytettävä metformiinilääkitys on tutkimusten mukaan yhteydessä B12-vitamiinin puutteeseen. Tämä on havaittu, kun lääkitys on kestänyt vuosia. Metformiini on yleisin tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytetty lääke. https://academic.oup.com/jcem/article/101/4/1754/2804585
 

Miten valita tehokas valmiste?

Voit ottaa B12-vitamiinivalmisteen käyttöösi, vaikka et mittaisikaan arvoasi, sillä B12-vitamiini on hyvin turvallinen käyttää. Valmisteissa on yleensä todella suurilta kuulostavat määrät vitamiinia, mutta sillä varmistetaan, että vitamiinia imeytyy riittävästi.

Kannattaa kuitenkin valita tarkkaan valmiste, jota käyttää. Esimerkiksi nieltävästä tabletista kehosi käyttöön saattaa imeytyä vain murto-osa. B12-vitamiini tarvitsee imeytyäkseen ns. sisäisen tekijän, jonka tuotanto heikentyy monissa vatsan ongelmissa. Myös iän myötä tuotanto heikkenee. Siksi kannattaisikin valita suun limakalvolta imeytyvä valmiste, jonka hyödyntäminen on tehokkaampaa.
 

Metyylikobalamiini – luonnollinen ja aktiivinen muoto

B12-vitamiinia on useita eri muotoja, joista kaikki käyttäytyvät eri tavalla elimistössä. Tavallisin muoto, jota valmisteissa käytetään on syanokobalamiini, joka on synteettinen. Imeytyäkseen elimistön pitää muuntaa se aktiivimuotoon. Metyylikobalamiini on luonnollinen ja valmiiksi aktiivinen muoto. Elimistön on helpompi hyödyntää B12-vitamiini tässä muodossa.
 

Valitse hyvin imeytyvä Aito B12-vitamiini

Aito B12-vitamiini on suun limakalvolta imeytyvä pieni ja neutraalin makuinen, ksylitolilla makeutettu hammasystävällinen tabletti. B12-vitamiini on tässä valmisteessa aktiivista metyylikobalamiinia, jota on tehokas määrä, 1000 µg. Aito B12-vitamiini -valmiste sisältää vain välttämättömimmät ainesosat, turhat lisäaineet on karsittu pois. Myös vegaanit voivat käyttää tuotetta. Suositeltu annostus on 1 tabletti päivässä.
 

Aito B12-vitamiinin löydät ainoastaan AITO hyvän olon kaupoista ja -verkkokaupasta!

 

KIRJOITTANUT: Sanna Kaunisto, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2