Siirry sisältöön
Suolisto kuntoon

Suolisto kuntoon

Suolisto on terveytemme kehto. Nyt on aika laittaa suolisto kuntoon, näillä ohjeilla se onnistuu.

Suoliston kunnostaminen on aiheellista, jos on syönyt jo pitkään epäterveellisesti, turvottaa ja väsyttää ja stressi vie terän arjesta. Suolisto kaipaa apua, jos kahvia kuluu liikaa, iltaisin tarvitsee alkoholia rentoutumiseen ja nukahtamiseen tai närästys- ja tulehduskipulääkkeiden käyttö on säännöllistä. Suolisto voi mennä raiteiltaan jo yhdestä antibioottikuurista, ellei sen toimintaa ja mikrobikantaa aktiivisesti tueta lääkekuurin aikana ja pitkään sen jälkeen.

Oireet vaihtelevat jatkuvasta turvotuksesta ja kaasunmuodostuksesta erilaisiin kipuihin, heikentyneeseen vastustuskykyyn, närästykseen, ihottumiin, päänsärkyihin sekä niin sanottuun aivosumuun. Suolistoperäiset vaivat voivatkin näkyä esimerkiksi maksamuutoksina, allergioina, yliherkkyyksinä, reumaattisina vaivoina ja neurologisina ongelmina.

Moninaisia hyötyjä

Ruokavalion korjaaminen, myrkkykuormituksen ja turhien lääkkeiden vähentäminen sekä kuitujen lisääminen vaikuttavat koko elimistöä tervehdyttävästi. Samalla energian määrä lisääntyy valtavasti. Jo pelkällä ruokavaliomuutoksella on uskomaton merkitys myös mikrobeihimme. Aina kun syömme, ruokimme myös suolistomme asukkaita.

Terveellinen ja tasapainoinen mikrobikanta estää haitallisten ja vieraiden mikrobien kasvua suolistossa, edistää vastustuskykyä, estää suolen limakalvon lisääntynyttä läpäisevyyttä ja parantaa ruoan sulavuutta. Se osallistuu myös haitallisten aineiden, kuten myrkkyjen ja lääkkeiden, hajottamiseen ja valmistaa hormoniperäisiltä syöviltä suojaavia yhdisteitä.

Riittääkö tavallinen ruoka?

Suoliston ja sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta tärkein asia on terveellinen kasvisvoittoinen ruoka. Se ei kuitenkaan riitä. Ruoansulatuksen on toimittava optimaalisesti ja suolinukan on oltava terve, jotta pieniksi ravintomolekyyleiksi pilkotut ainesosat pääsevät imeytymään elimistöön.

Pelkkä terveellinen ruoka ei siis ole riittävä toimenpide, jos halutaan suolisto kuntoon ja taustalla on ollut jo pitkään erilaisia suolisto-oireita. Tärkeää on myös ruuan kunnollinen pureskelu ja stressin hallinta. Usein suoliston hoitamisessa tarvitaan avuksi entsyymejä, maitohappobakteereita ja muita ravintolisiä kuten vitamiineja, hivenaineita ja glutamiinia.

Mahan happamuus tärkeää

Monet kärsivät mahalaukun vähäisestä suolahapon tuotosta tai syövät säännöllisesti mahahaponestolääkitystä, jonka takia suolahapon tuotanto estyy, proteiinien sulatus heikkenee sekä monien mineraalien ja B-ryhmän vitamiinien imeytyminen ohutsuolessa huononee. Hapottomuuden tai vähähappoisuuden myötä bakteerit jäävät henkiin mahalaukussa. Se voi johtaa bakteerien liikakasvuun ohutsuolessa ja mikrobikannan vinoutumiseen paksusuolessa.

Mahahapon riittämätön tuotanto mahalaukussa aiheuttaa useita erilaisia oireita, kuten turvotusta, poltetta, ilmavaivoja jo tunnin sisällä syömisestä, raudan ja B12-vitamiinin puutosta ja allergioita. Tilanne johtaa pahimmillaan lukemattomiin kroonisiin oireisiin ja jopa autoimmuunisairauden kuten reuman tai kilpirauhassairauden puhkeamiseen.

Tee hyviä valintoja:

  • Suosittelen suoliston rauhoittamisruokavaliota, jossa kaikki ruoka syödään helposti sulavassa muodossa esimerkiksi tehosekoitettuna, keittoina ja muhennoksina.
  • Kasviksia ja marjoja käytetään paljon. Niistä saadaan runsaasti vitamiineja, antioksidantteja, mineraaleja, kuitua sekä flavonoideja.
  • Hyviä rasvoja eli kylmäpuristettuja öljyjä lisätään ruokiin rasvahappojen tasapainottamiseksi.
  • Proteiinilähteinä toimivat esimerkiksi linssit, pähkinät ja siemenet. Jos haluaa, voi nauttia myös vaaleaa lihaa tai kalaa.
  • Lisäkuituja otetaan päivittäin ja nesteitä juodaan paljon.
  • Suosittelen käyttämään luomuruokaa mahdollisuuksien mukaan.

Näitä kannattaa välttää:

  • Kahvi jätetään tauolle tai sen määrää ainakin vähennetään tuntuvasti. Sen sijaan voidaan juoda yrtti- tai esim. valkoista teetä.
  • Sokeri- ja valkojauhotuotteet on jätettävä pois.
  • On hyvä jättää pois myös einekset ja lisä- sekä säilöntäaineita sisältävät tuotteet sekä punainen liha.
  • Limonadit, keksit, sipsit sekä alkoholi on myös poistettava.
  • Myös maitotaloustuotteet joutuvat toisinaan poistolistalle.

Varaudu seurauksiin

Suolisto kuntoon -ohjelma on aina yksilöllinen, ja siinä tulee huomioida mm. allergiat. Jos on jo vuosia syönyt epäterveellisesti, joutunut ottamaan paljon lääkkeitä ja juonut säännöllisesti alkoholia, voi yksinkertainenkin rauhoitusruokavalio johtaa moniin ikäviin tuntemuksiin ainakin ensimmäisten päivien aikana. Niitä voivat olla päänsärky, pahoinvointi, iho-oireet ja kipu eri puolilla kehoa.

Jatka kuitenkin sitkeästi valitsemallasi terveellisellä linjalla. Lupaan, että lopputuloksena on energisempi ja kaikin tavoin paremmin voiva sinä.

 

KIRJOITTANUT:

Paula Heinonen, funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, ravitsemuskouluttaja

www.paulaheinonen.fi

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2