Siirry sisältöön
Siitepölyongelmat, auringon haitat, suonikohjut – ravitsemuksellinen apu Pycnogenolilla

Siitepölyongelmat, auringon haitat, suonikohjut – ravitsemuksellinen apu Pycnogenolilla

Pycnogenol® on rannikkomännyn kuoriuute, joka valmistetaan Ranskan eteläosassa viljellystä rannikkomännystä saatavasta männyn kuoresta.

Yhden Pycnogenol-kilon valmistamiseen tarvitaan tuhat kiloa kuivaa kaarnaa, joka saadaan paikallisen sahateollisuuden sivutuotteena. Pycnogenol® sisältää vakioidun määrän bioflavonoideja, mm. proantosyaaneja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja, ja se on ollut yksi maailman tutkituimpia ravintolisiä jo yli 40 vuoden ajan ja sen turvallisuutta on selvitetty laajoin kliinisin tutkimuksin. Pycnogenolilla on todettu olevan lukuisia elimistölle suotuisia vaikutuksia mm. sydämelle, verenkierrolle ja ihoon.
 

Pycnogenolin viisi perusmekanismia

Pycnogenol® on voimakas bioflavonoidi eli se vähentää solujen hapettumista, estää kehon rappeutumista ja hidastaa ikääntymistä. Pycnogenol® vähentää tehokkaasti elimistöä vahingoittavien välittäjäaineiden tuotantoa. Se suojaa kollageenia sitoutumalla kollageeniin ja palauttaa sen kimmoisuutta. Näin se tiivistää hauraita hiusverisuonia ja vähentää kudosten huokoisuutta. Pycnogenol® lisää typpioksidin tuotantoa elimistössä, mikä rentouttaa verisuonia ja edistää veren virtausta, jolloin ravintoaineiden ja hapen kulku kudoksiin tehostuu. Se myös estää alfa-glukosidaasientsyymin aktiivisuutta estäen tärkkelyksen muuttumisen nopeasti imeytyväksi ja näin säätelee verensokeritasoa ja hillitsee sen vaihtelua.
 

Suonikohjut johtuvat heikentyneestä laskimoverenkierrosta

Suonikohjut ovat kohonneesta laskimopaineesta johtuvia laskimoiden laajentumia. Suonikohjujen syynä on pintalaskimoiden läppien heikkeneminen ja vaurioituminen, joka johtaa veren takaisinvirtaukseen laskimoissa. Läppien pettäessä verta pakkautuu pintalaskimoihin, jotka kohonneen paineen alla laajenevat. Suonikohjuja syntyy tavallisimmin säärten alueelle ja yleisin syy kohjujen synnylle on ikä. Muita riskitekijöitä ovat ylipaino, sukurasitus, istuma- tai seisomatyö ja naisilla raskauksien määrä.
 

Pycnogenol® vahvistaa heikentyneitä verisuonia

Pycnogenolin on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa vahvistavan hiusverisuonien seinämiä ja vähentävän turvotusta. Se ”tilkitsee” vuotavia ja hauraita hiusverisuonia ja näin estää nesteen virtausta kudokseen. Ylimääräinen neste kudoksessa ilmenee turvotuksena ja mikroverenvuotona. Pycnogenol® myös estää kudosta hajottavan MMP-entsyymin toimintaa ja näin vahvistaa heikentyneitä hiusverisuonia. Se sitoutuu verisuonien kollageeniin ja palauttaa niiden kimmoisuutta ja näin vähentää huonontuneen laskimoverenkierron aiheuttamia suonikohjuja.
 

Heinänuha on kesällä esiintyvä allerginen nuha

Allergialla eli yliherkkyydellä tarkoitetaan elimistön immuunijärjestelmän herkistymisestä johtuvaa reaktiota elimistölle vieraaseen aineeseen eli allergeeniin. Reagoidessaan allergeenin kanssa imusolut erittävät lymfokiineja. Niiden tarkoitus on allergeenin tuhoaminen, mutta ne aiheuttavat samalla tulehdusta ympäristöönsä. Jaksottaisen ja tiettynä vuodenaikana esiintyvän allergisen nuhan aiheuttaja on siitepöly. Tällöin kyseessä on heinänuha. Suomessa on kolme eri siitepölykautta: lehtipuiden, heinien ja pujon kukinta-aika. Lehtipuiden kukinta alkaa maan eteläisimmissä osissa jo maalis-huhtikuussa ja jatkuu kesään saakka, jolloin heinäkasvien kukinta alkaa. Pujon kukinta alkaa tavallisesti heinä-elokuun vaihteessa.

Siitepölyallergiaa kutsutaan usein nuorten taudiksi, koska oireet ovat voimakkaimmillaan juuri nuoruusiässä. Oireilu voi alkaa myöhemmälläkin iällä, vaikka se ei olekaan yhtä tavallista. Siitepölyallergiasta kärsii 10–20 % suomalaisista. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Koivun ja heinien siitepöly ovat yleisimpiä allergian aiheuttajia. Siitepölyallergia saattaa aiheuttaa vesinuhaa, aivastelua, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, yskänärsytystä ja astmaoireita sekä silmien ärsytystä. Atooppinen ihottuma saattaa pahentua ja oireena voi myös olla voimakas väsymys.
 

Pycnogenol® lievittää ravitsemuksellisesti heinänuhan oireita

Pycnogenol® normalisoi immuunipuolustusta. Pycnogenolia käyttäneillä henkilöillä sen on todettu estävän tulehdusreaktiota käynnistävän NF-kB-“katkaisijan” toimintaa noin 15 prosentilla. Suurinta osaa tulehdustekijöitä (leukotrieenit, sytokiinit) tuottavista geeneistä ja niitä välittäviä adheesiomolekyylejä ohjaa juuri NF-kB. Joidenkin näiden molekyylien tiedetään olevan avainasemassa astman puhkeamisessa. NF-kB:n osittainenkin hillitseminen laskee kehon alttiutta käynnistää immuunireaktiota ja näin voidaan estää astmakohtauksen käynnistyminen. Koehenkilöillä Pycnogenolin käyttö vähensi merkittävästi myös sidekudoksia hajottavan matrixmetalloproteinaasientsyymin (MMP-9) tuotantoa. Tällä entsyymillä on merkittävä haitallinen vaikutus astmaatikon keuhkojen toimintakykyyn.

Pycnogenolilla on antihistamiininen vaikutus ja sen on havaittu annosvasteisesti hillitsevän histamiinin purkautumista allergeenin ärsyttämistä syöttösoluista. Pycnogenol® voi näin hillitä heinänuhaan liittyvää välitöntä antigeenin aiheuttamaa immuunireaktiota.
 

UV-säteily vahingoittaa ihoa ja aiheuttaa maksaläiskiä

Auringonpolttama on ihon tulehdusreaktio, joka yleisimmin ilmenee ihon punoituksena ja arkuutena. Turvotus, kutina, kuumotus, kipu ja ihorakkuloiden muodostuminen ovat myös mahdollisia vaikeasti auringon vahingoittamilla ihon alueilla. Auringonpolttamaa ei havaita yleensä heti, vaan muutama tunti auringonoton jälkeen. Auringonpolttama iho paranee yleensä itsestään muutaman päivän kuluessa.

Tumma läiskä ohimolla, otsassa, poskipäissä tai mikä pahinta – pigmenttiviikset, nämä pigmenttihäiriöt ovat naisten yleinen huolen ja keskustelun aihe. Kyse on melasmasta, mikä tulee naisille yleisimmin kasvoihin, poskiin, otsaan ja ohimoille. Joillakin muutokset ovat pieniä, toisilla ilmenee jopa ”pesukarhu-look". Myös melasman ilmenemiseen vaikuttaa voimakas aurinko, mutta sen kehittymiselle riittää vähäinenkin UV-säteily. Osalla melasma häviää talvella kokonaan tai vaalenee huomattavasti, mutta kevään ensimmäiset auringonsäteet voivat tummentaa sen uudestaan. Tämän sinänsä vaarattoman ihomuutoksen syntymekanismia ei tarkkaan tiedetä, mutta on havaittu melasman liittyvän auringon lisäksi hormoneihin. Monilla naisilla pigmenttilaikut ilmestyvät hormonimuutosten, kuten raskauden tai e-pillereiden käytön yhteydessä, tai vaihdevuosissa.
 

Pycnogenol® suojaa ihoa auringolta ja estää maksaläiskien syntyä

Ihon altistuminen UV-säteilylle synnyttää happiradikaaleja, jotka vuorostaan vahingoittavat ihoa ja sidekudosta. Vahingoittumisprosessin edetessä ihossa käynnistyy immuunipuolustuksen reaktio, mikä ilmenee ihon palamisena. Aktivoituneet immuunisolut aiheuttavat myös merkittävää vauriota ihossa, koska aktiivisten happilajien sekä ihokudosta hajoittavien MMP-entsyymien tuotanto kiihtyy hajottaen ihon kollageenia ja elastiinia. Immuunireaktio lisää merkittävästi ihon vahingoittumista UV-säteilyn aiheuttaman vaurion lisäksi.

Pycnogenol® estää tulehdusta käynnistävän NF-kB -katkaisijan toimintaa. Tällä mekanismilla se estää ihon palamista auringossa ja merkittävästi nopeuttaa ihon toipumista auringon vahingoittavalta vaikutukselta. Käytännössä Pycnogenolia käyttävien henkilöiden iho kestää suurempia määriä auringon säteilyä ja sen on tutkimuksissa osoitettu selkeästi hidastavan UV-säteilyn aiheuttamaa ihon näkyvää vanhenemista.

Pycnogenol® estää melanogeneesiä eli uuden pigmentin muodostumista ja vähentää pigmentin tummuutta. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet Pycnogenolin tehokkaasti vaalentavan ylipigmentoituneita ihoalueita. Näiden tutkimusten mukaan jo kuukauden Pycnogenol-käyttö vähensi merkitsevästi ylipigmentaatiota 37 prosentilla sekä vaalensi jo syntyneitä pigmenttiläiskiä 22 prosentilla, ilman mitään haittavaikutuksia.

Pycnogenolilla on piristävä vaikutus, joten se kannattaa ottaa aamiaisen yhteydessä. Monet käyttäjistä nauttivat Pycnogenolia ympäri vuoden, mutta tuote toimii yhtä hyvin myös lyhytaikaisena kuurina käytettynä. Normaali ylläpitoannos on 1 mg / painokilo päivässä eli normaalipainoiselle aikuiselle suositellaan jatkuvaan käyttöön kaksi Pycnogenol Strong -tablettia, jotka sisältävät yhteensä 80 mg rannikkomännyn kuoriuutetta. Terapeuttinen annos Pycnogenolia on yleensä 100–200 mg päivässä eli käytännössä suositellaan tupla-annosta 1–2 viikon ajan, kun aloitetaan valmistautuminen allergiakauteen ja kesään.
 

Suomalainen ravintolisien valmistukseen erikoistunut lääketehdas Hankintatukku Oy valmistaa Pycnogenolia tabletteina, suusuihkeena sekä ihonhoitogeelinä ulkoiseen käyttöön.

Lisätietoa: www.pycnogenol.fi
 

Tuotetta on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

KIRJOITTANUT:
Jarmo Hörkkö, Horphag Research Ltd
Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2