Siirry sisältöön
SIBOkin voi olla mahdollisuus

SIBOkin voi olla mahdollisuus

Ohutsuolen bakteerien liikakasvu eli SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) on seurausta jostakin (tila, sairaus) ja se aiheuttaa jotain (erilaisia oireita). Ruokamyrkytys voi joskus olla syypää SIBOn syntyyn.

Osallistuin keväällä konferensseihin, joiden aiheena oli SIBO ja suoliston mikrobisto laajemminkin. Puhujia oli laidasta laitaan: tutkijoita, gastroenterologeja, naturopaattisia lääkäreitä ja ravitsemuksen asiantuntijoita. Päätin kirjoittaa otteita muutamasta luennosta – asioita, joita on tärkeää miettiä SIBOn kohdalla. 

Allison Siebecker (ND) kertoi SIBON taustalla olevista syistä. Rebecca Coomes (kokemusasiantuntija) puolestaan kertoi omasta SIBO-matkastaan ja siitä, mitä tämä matka on hänelle opettanut. 
 

Yleistä tietoa SIBOsta

SIBO on tila, jossa ohutsuolessa esiintyy tavanomaista runsaammin bakteereja. Nämä bakteerit tuottavat mm. kaasuja ja tästä aiheutuu erilaisia oireita, kuten esimerkiksi turvotusta, kipua, pahoinvointia, ummetusta ja/tai ripulia. Lisäksi voi esiintyä erilaisia ruoansulatuskanavan ulkopuolisia oireita, kuten esimerkiksi väsymystä, ihottumaa tai laihtumista. Ärtyvän suolen oireyhtymän taustalla voi olla SIBO. 
 

Allison Siebecker ja taustalla olevia syitä

Jotain täytyy mennä elimistössä pieleen, jotta SIBO syntyy. Elimistöllä onkin erilaisia keinoja, jotka estävät bakteerien liiallisen kertymisen ohutsuolen puolelle, kuten esimerkiksi

  • mahalaukun erittämä suolahappo
  • sappineste ja ruoansulatusentsyymit
  • immuunijärjestelmä
  • normaali ohutsuolen anatomia
  • liikkuva / vaeltava motorinen kompleksi eli MMC (Migrating Motor Complex).

Fysiologiset taustalla olevat syyt (toiminnalliset, rakenteelliset) kertovat siitä, mikä elimistössä on mennyt pieleen. Eräs syy on puutteellinen MMC:n toiminta, ohutsuolen hidas motiliteetti, jolloin bakteerien määrä pääsee lisääntymään ohutsuolessa.
 

MMC – suoliston sisäinen taloudenhoitaja

ICC-solut (Interstitial Cells of Cajal) kontrolloivat MMC:n toimintaa. ICC-solut saavat ohutsuolen puolella aikaan nopean ja intensiivisen liikkeen, jonka seurauksena mm. bakteerit ja ruoan jätteet siirtyvät paksusuolen puolelle. Aaltomainen liike käynnistyy aterioiden välillä ja yönaikaisen paaston aikana. Tämä ohutsuolen oma taloudenhoitaja siis tavallaan pesee tiskit jokaisen aterian jälkeen. 

Puutteellisen MMC:n toiminnan taustalla voi olla useita erilaisia syitä ja eräitä ovat

  • ruokamyrkytys
  • monet sairaudet, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, Ehlers Danlos oireyhtymä, neurologinen sairaus
  • onnettomuus, jonka seurauksena on syntynyt esimerkiksi traumaattinen aivovaurio
  • tietyt lääkkeet, kuten esimerkiksi opiaatit
  • krooninen stressikin vaikuttaa, mutta stressi yksin ei aiheuta siboa.
     

Ruokamyrkytys 

Ruokamyrkytyksen aiheuttavat bakteerit tuottavat erästä toksiinia (CdtB = Cytolethal Distending Toxin B). Elimistön immuunijärjestelmä aloittaa taistelun toksiinia vastaan tuottamalla vasta-ainetta. Elimistö voi tässä tilanteessa kuitenkin mennä ymmälleen ja tuottaa toistakin vasta-ainetta, joka kohdistuukin erästä elimistön omaa proteiinia kohtaan. Tämän seurauksena ICC-solut ja MMC eivät enää toimi kunnolla ja bakteerien määrä alkaa vähitellen ohutsuolessa lisääntyä.

Mielenkiintoista on, että ruokamyrkytyksestä aiheutuva SIBO olisikin siis autoimmuunisairauden kaltainen tila. 
 

Rebecca Coomesin oman SIBO matkan opetuksia

Rebeccan TOP 10 listaus virheistä, joita SIBO diagnoosin saaneet usein tekevät.

  1. Ruokavalio. Ajatellaan, että tilanne hoidetaan kuntoon pelkällä ruokavaliolla ja ollaan liian pitkään erittäin rajoitetuilla ruokavalioilla. Ruokaan keskitytään liikaa ja siihen suhtaudutaan negatiivisesti. 
  2. Hoito. Ohjeita ja apua etsitään esimerkiksi sosiaalisen median keskustelupalstoilta. Omitaan toisten hoito-ohjelmia, joiden seurauksena oma tilanne voi jopa pahentua. Keskitytään vain liikakasvuun eikä mietitä muita tiloja. Ei etsitä taustalla olevaa syytä. 
  3. Odotukset. Odotetaan terveydentilan muuttuvan ilman kokonaisvaltaista muutosta. Odotetaan, että lääkärillä on täydellinen hoito-ohjelma, joka tehoaa aina 100 %:sti ja lyhyessä ajassa. 
  4. Tilanne valtaa mielen kokonaan. Halutaan tietää ja oppia kaikki heti ja nyt. Jäädään jumiin tiedon etsimiseen. Erilaiset keskustelupalstat, webinaarit, blogit, podcastit…
  5. Ajattelutapa. Pelko siitä, että parempaa ei ole näköpiirissä. Jäädään jumiin pelkoihin, ahdistuneisuuteen, masentuneisuuteen. Vihaisuus. Miksi minä? Ei tietoa siitä, miten voisi voida paremmin.
  6. Elämäntavat. Ei nukuta riittävästi. Ei aikaa rentoutumiseen, taukoihin, liikuntaan. Ylläpidetään ihmissuhteita, jotka eivät edistä hyvinvointia. Ei aikaa, ei aikaa…
  7. Liike. Ei liikuta riittävästi tai sitten liikutaan täysillä ja liikaa. Ei ole huomioitu suoliston liikkeitä, motiliteettia. Entäpä kehon kireydet?
  8. Tuki. Ei osata pyytää apua ja yritetään tehdä kaikki itse. Esiintyy yksinäisyyttä ja eristäytyneisyyttä.
  9. Kuuntelu. Ei kuunnella elimistön kertomia viestejä, sillä oireita pelätään. Naamioidaan oireita lääkkeillä ja/tai ravintolisillä. Kuunnellaan mahdollisesti vääriä tahoja.
  10. Tasapaino. Sataprosenttisesti sitoutunut SIBOon, mutta ei elämään.

Rebeccan eräitä vinkkejä etenemisen suhteen.

  1. Tietoisuus. Tieto on valtaa. Opiskele aihetta, mutta muista tasapaino tämänkin suhteen.
  2. Ravinto. Ruoka ei ele vihollisesi, ruoka on elämänvoimaa. Kiitä ruoasta ja visualisoi ruoan positiiviset vaikutukset. Panosta ravinnon laatuun. Tee itse ruokaa ja nauti ruoasta. Työskentele ravitsemuksen ammattilaisen kanssa, joka on perehtynyt SIBOon. Sopiva ruokavalio on yksilöllinen.
  3. Liike. Liikuttele itseäsi päivittäin. Aloita vähitellen ja etsi mieluinen tapa liikkua. Tue suolistonkin liikkeitä.
  4. Mieliala. Näe tilanne mahdollisuutena. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Sinunkin elämässä on ilon aiheita. Keskity siihen, mitä haluat. Tee hengitysharjoituksia. Etsi apua. 
  5. Elämäntavat. Laita yksi asia kerrallaan kuntoon, kuten esimerkiksi uni ensimmäiseksi.

Rebecca halusi palauttaa terveytensä ja hän keräsi ympärilleen hyvinvointitiimin. Hän muutti ajatuksiaan, elämäntapansa, ruokavalionsa ja tapansa liikkua. Hän opetteli kuuntelemaan elimistönsä kertomia viestejä. Rebecca sai SIBOn ansiosta myös rakkaan työn. Hän toimii valmentajana ruokavalion ja elämäntapojen parissa ja on lisäksi varsinainen reseptivelho. SIBO oli siis todellakin mahdollisuus.
 

Lopuksi

SIBO voidaan todeta hengityskaasutestillä. Jos tulos on positiivinen, on tilanteen taustalla olevien tekijöiden kartoittaminen tärkeää, kuten esimerkiksi lääkkeiden käyttö, ruokamyrkytykset, leikkaukset, krooniset infektiot, diagnosoidut sairaudet, onnettomuudet, stressin määrä, elämäntavat, ruokavalio. Lääkäri voi määrätä lisätutkimuksia ja laboratoriokokeita.

SIBO ei ole ensimmäinen asia, jota kannattaa vatsan ja suoliston oireiden kohdalla miettiä. Jos tutkimuksissa ei kuitenkaan löydy mitään selittäviä syitä oireille ja ruokavalio sekä elämäntapamuutokset eivät ole vielä tuoneet tuloksia, voi miettiä SIBOnkin mahdollisuutta. Muistetaan lisäksi: yksilölliset taustalla olevat syyt ja riskitekijät + yksilölliset elämät = yksilölliset SIBOt = yksilölliset ratkaisut.

 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

 

Ravintovalmentaja Susanna Tiainen

Susanna Tiainen, ravintovalmentaja, fytonomi

Susanna Tiainen on toiminut pitkään ravintoasiantuntijana omalla vastaanotollaan Espoossa. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Susanna kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa ravitsemukseen, ravintolisiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Harrastuksiin kuuluu mm. ratsastus. Lisätietoja www.sunergia.fi

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2