
Hyvinvointia reumasairauksien yhteydessä
Reumataudit ovat joukko erilaisia sairauksia, jotka jaotellaan itse reumatauteihin sekä niiden sukulaistauteihin. Verikokein voidaan selvittää, mikä sairauden muoto on kyseessä. Reuma on autoimmuunitulehdus, jonka aktiivisuutta mitataan esimerkiksi lasko- ja CRP-arvoilla.
Reumatauteja ovat:
- Nivelreuma
- lasten reuma
- selkärankareuma
- lihasreuma
- MCTD ja muut sidekudostaudit
- Sjögrenin oireyhtymä
- Systeeminen Lupus Erytematosus (SLE)
- systeeminen skleroosi
- vaskuliitit.
Sukulaistaudit:
- Fibromyalgia
- kihti
- Lymen borrelioosi
- nivelpsoriaasi
- nivelrikko
- reaktiivinen niveltulehdus ja Reiterin tauti.
Suoliston merkitys reumataudeissa
Dysbioosi, eli suoliston bakteerikannan häiriötila, voi olla yhteydessä immuunijärjestelmän toimintaan. Hyvälaatuinen suolistobakteeristo tukee yleistä hyvinvointia. Tällöin voidaan käyttää pitkäkestoista probioottikuuria, johon valitaan hyvin tutkittuja ja elinkykyisiä probioottikantoja.
Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet
Ruokayliherkkyydet voivat liittyä niveloireisiin. IgE-välitteisiä allergioita tutkitaan prick-testein tai verikokein. Viivästyneet yliherkkyydet (IgG/IgA) voivat aiheuttaa oireita päiviä syömisen jälkeen.
Verestä voidaan mitata myös IgG- ja IgA-vasta-aineita, joista ihminen saa reaktion vasta viiveellä esimerkiksi joidenkin päivien kuluttua syönnistä. Näitä kutsutaan ruokayliherkkyyksiksi.
Eliminaatioruokavalio voi auttaa selvittämään yksilöllisesti sopimattomat ruoka-aineet. Silloin ruokavaliosta karsitaan aluksi pois kaikki mahdollisesti haasteita aiheuttavat ruoka-aineet joksikin aikaa ja ruokavaliota laajennetaan suunnitelmallisesti vähitellen oireita kuunnellen. Sen toteutus on hyvä tehdä ravintoterapeutin ohjauksessa, jotta ravintoaineiden saanti turvataan.
Joskus alkuun voidaan käyttää jopa paastoa, jos on vaikea muuten selvittää, mitkä aineet aiheuttavat reaktioita. Jos paaston aikana oireet helpottavat, voidaan olettaa, että jotkin ruoat eivät sovi. Paaston aikana nautitaan allergian kannalta turvallisiksi todettuja kasvismehuja, -liemiä, hyvälaatuista vettä ja yrttiteetä. Paaston jälkeen paluu ruokavalioon on äärettömän tärkeä olla varovainen.
Reuma ja tulehdus
Reuma on autoimmuunitulehdus, jossa immuunijärjestelmä hyökkää elimistön omia kudoksia vastaan. Reumataudeissa kohteena ovat nivelkalvot ja -rustot, sidekudos ja verisuonisto. Oireita ovat kipu, turvotus ja jäykkyys. Herkkä CRP voi paljastaa hiljaisen, kroonisen tulehduksen.
Hyödyllisiä tutkimuksia voivat olla esimerkiksi:
-
D-vitamiinitaso
-
Keliakia-tutkimus
-
Laaja ruoansulatusanalyysi (ulostenäyte)
-
Ruoka-aineyliherkkyystestit
-
Suoliston limakalvon läpäisevyystutkimus
Testien avulla voidaan laatia yksilöllinen suunnitelma ravinnon ja elintapojen tueksi.
Suoliston tilannetta pystytään tutkimaan laajalla ruuansulatusanalyysillä (ulostenäyte), josta saadaan selville, onko potilaalla dysbioosi eli vääristynyt bakteerikanta.
Ruoka-aineyliherkkyyksiä pystytään mittaamaan suppeammin tai kattavammin. Testituloksien perusteella voidaan rakentaa ruokavalio räätälöidysti potilaan tarpeisiin, välttäen yliherkkyyksiä aiheuttavia ruoka-aineita.
Suoliston limakalvon läpäisevyystutkimus eli ns. vuotavan suolen määritys kertoo viitteitä siitä, missä kunnossa suoliston limakalvo on. Limakalvon pitäisi normaalisti olla riittävän tiivis, jotta liian suurimolekyyliset partikkelit eivät läpäisisi sitä ja joutuisi verenkiertoon.
Lisätietoja kyseisistä testeistä on saatavana funktionaalisten lääkärien kautta.
Luonnonmukaista tukea hyvinvointiin
Luonnonmukaisia keinoja harkitsevan on hyvä aloittaa yhteistyö funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneen asiantuntijan kanssa. Kokonaisvaltainen suunnitelma tehdään yksilöllisten tutkimustulosten ja hoitohistorian perusteella.
Ruokavalio reumassa
Värikkäät kasvikset, juurekset, marjat, hedelmät, gluteenittomat viljatuotteet ja riittävä proteiinin saanti tukevat monipuolista ruokavaliota. Maitotuotteet ja gluteeniviljat voivat joidenkin kohdalla lisätä oireita, joten niiden käyttöä voidaan arvioida yksilöllisesti.
Sokerin käyttöä on hyvä välttää, sillä sen runsas saanti voi liittyä kehon tulehdustekijöihin. Pienet määrät esim. hunajaa tai vaahterasiirappia ovat useimmille kohtuullisia.
Paaston aloittaminen mahdollisesti keventää ruokavaliota ja voi auttaa uuden ruokavalion rakentamisessa. Paastoa ei kuitenkaan suositella ilman ammattilaisen ohjausta.
Ravintoaineet ruokavalion tukena
Vitamiinit, hivenaineet ja rasvahapot ovat tärkeitä ravintoaineita yleiselle hyvinvoinnille ja elimistön normaaleille toiminnoille. Omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin riittävä saanti on hyvä varmistaa ravitsemuksesta tai tarvittaessa asiantuntijan suosittelemista valmisteista.
Joissakin ravintolisissä käytettyjä kasviperäisiä aineita, kuten inkivääri, kurkuma ja rosmariiniuute, käytetään osana ruokavaliota. Niiden käyttö tulee aina sovittaa kokonaisuuteen ja huomioida, etteivät ne korvaa lääketieteellistä hoitoa.
Proteolyyttiset entsyymit, joita esiintyy myös luonnossa, voivat olla mukana osana ravitsemusvalintoja. Niiden käytöstä tulee keskustella asiantuntijan kanssa.
Stressinhallinta tukee hyvinvointia
Stressi voi kuormittaa reumapotilasta. Tietoinen läsnäolo (mindfulness), meditaatio, hengitysharjoitukset ja pehmeä jooga voivat edistää henkistä hyvinvointia ja jaksamista.
Lähde: Reuma ja niveltulehdukset, Luonnonmukainen hoito, Rauli Mäkelä 2009
Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!