Siirry sisältöön
Reuman kokonaisvaltainen hoito

Reuman kokonaisvaltainen hoito

Reumataudit ovat joukko erilaisia sairauksia, jotka jaotellaan kuuluviksi joko itse reumatauteihin, mutta myös niiden sukulaistauteihin. Erilaisilla verikokeilla pystytään selvittämään, mikä sairauden muoto on kyseessä. Reuma on autoimmuunitulehdus, jonka aktiivisuusvaihetta pystytään selvittämään laskoa ja CRP:tä mittaamalla. 

Reumataudit: 

  • Nivelreuma
  • lasten reuma
  • selkärankareuma
  • lihasreuma
  • MCTD ja muut sidekudostaudit
  • Sjögrenin oireyhtymä
  • Systeeminen Lupus Erytematosus (SLE)
  • systeeminen skleroosi
  • vaskuliitit.

Sukulaistaudit:

  • Fibromyalgia
  • kihti
  • Lymen borrelioosi
  • nivelpsoriaasi
  • nivelrikko
  • reaktiivinen niveltulehdus ja Reiterin tauti.
     

Suoliston merkitys reumataudeissa

Dysbioosi eli suoliston bakteerikannan häiriötila on taustalla myös reuman synnyssä. Suoliston hyvällä bakteeristolla on merkittävä vaikutus immuunipuolustukselle. Bakteerikannan häiriön korjaamiseen käytetään probioottihoitoa, jonka olisi hyvä kestää riittävän pitkän ajan, ainakin kuukausia. Käytetyt probioottivalmisteet tulisivat olla hyvälaatuisia ja perusteellisesti tutkittuja, jotka kestävät mahalaukun happamat olosuhteet ja ohutsuolen sappinesteen tuhoutumatta ja kiinnittyvät hyvin suolen limakalvolle.
 

Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet

Ruokayliherkkyydet voivat aiheuttaa niveloireita. Ruoka-allergioista puhuttaessa tarkoitetaan IgE-vasta-aineiden välittämää nopeaa reaktiota, jota tutkitaan prick-ihopistokokeella tai verestä mittaamalla. 

Verestä voidaan mitata myös IgG- ja IgA-vasta-aineita, joista ihminen saa reaktion vasta viiveellä esimerkiksi joidenkin päivien kuluttua syönnistä. Näitä kutsutaan ruokayliherkkyyksiksi ja niillä näyttäisi olevan yhteyttä reumasairauksien kanssa. 

Ruokayliherkkyyksissä joudutaan usein käyttämään eliminaatioruokavaliota. Silloin ruokavaliosta karsitaan aluksi pois kaikki mahdollisesti haittavaikutuksia aiheuttavat ruoka-aineet joksikin aikaa ja ruokavaliota laajennetaan suunnitelmallisesti vähitellen oireita kuunnellen. Eliminaatioruokavalio kannattaa toteuttaa yhteistyössä ravintoterapeutin kanssa, jotta voidaan varmistua siitä, että ruuasta saadaan kaikki tarvittavat ravintoaineet.

Joskus alkuun voidaan käyttää jopa paastoa, jos on vaikea muuten selvittää, mitkä aineet aiheuttavat reaktioita. Jos paaston aikana oireet helpottavat, voidaan olettaa, että jotkin ruuat ovat syyllisiä tulehduksiin. Paaston aikana nautitaan allergian kannalta turvallisiksi todettuja kasvismehuja, -liemiä, hyvälaatuista vettä ja yrttiteetä. Paaston jälkeen paluu ruokavalioon on äärettömän tärkeä olla varovainen, jotta saavutettu tulehduksen rauhoittuminen säilyy.
 

Reuma on autoimmuuni tulehdussairaus

Reumataudeissa tulehdus ja sen aikaansaama kipu ja turvotus ovat keskeisiä. Autoimmuunitaudissa väärin toimiva immuunipuolustus kääntyy ihmisen omia kudoksia vastaan ja alkaa tuhota niitä. Reumataudeissa kohteena ovat nivelkalvot ja -rustot, sidekudos ja verisuonisto. Tulehdusta voidaan mitata laskolla ja CRP:llä. Nykyään voidaan mitata myös herkkää CRP:tä, jolla voidaan todeta ns. hiljainen krooninen tulehdus, joka on hyvin yleinen.
 

Mistä tutkimuksista voisi olla hyötyä?

D-vitamiinin taso verestä on tärkeä selvittää, sekä keliakia, ennen gluteeniviljojen pois jättämistä. Näitä kokeita voi otattaa missä tahansa laboratoriossa. Funktionaaliseen lääketieteeseen perehtyneet lääkärit tekevät myös laajempia tutkimuksia, joista voi olla hyötyä. 

Suoliston tilannetta pystytään tutkimaan laajalla ruuansulatusanalyysillä (ulostenäyte), josta saadaan selville, onko potilaalla dysbioosi eli vääristynyt bakteerikanta. Sen perusteella voidaan laatia suunnitelma, minkälaisia probiootteja käytetään, tarvitaanko mikrobeja tuhoavia tuotteita esim. hiivan häätöön tms. 

Ruoka-aineyliherkkyyksiä pystytään mittaamaan suppeammin tai kattavammin. Testituloksien perusteella voidaan rakentaa ruokavalio räätälöidysti potilaan tarpeisiin, välttäen yliherkkyyksiä aiheuttavia ruoka-aineita.

Suoliston limakalvon läpäisevyystutkimus eli ns. vuotavan suolen määritys kertoo viitteitä siitä, missä kunnossa suoliston limakalvo on. Limakalvon pitäisi normaalisti olla riittävän tiivis, jotta liian suurimolekyyliset partikkelit eivät läpäisisi sitä ja joutuisi verenkiertoon. Reumapotilailla on usein taustalla myös vuotava suoli ja tämä altistaa ruoka-aineallergioille sekä bakteerimyrkkyjen imeytymiselle suolistosta verenkiertoon.

Lisätietoja kyseisistä testeistä on saatavana funktionaalisten lääkärien kautta.
 

Mistä lähteä liikkeelle luonnonmukaisessa hoidossa?

Reumatauteja sairastava potilas, joka haluaa siirtyä koululääketieteellisistä hoidoista luontaisiin vaihtoehtoihin, tarvitsee perusteellisen alkukartoituksen funktionaalisen lääketieteeseen perehtyneen ammattilaisen kanssa. Tässä käydään läpi meneillään oleva perinteinen hoito, tutkitaan potilas ja mietitään tarvittavat laboratoriokokeet. Sen jälkeen laaditaan kokonaisvaltainen hoitosuunnitelma ja sovitaan kontrollikäynnistä. Hoitosuunnitelmaa muutetaan tarvittaessa hoidon edetessä. 
 

Ruokavalio

Ruokavalio, jossa on paljon erivärisiä kasviksia, juureksia, hedelmiä, marjoja sekä riittävästi proteiinia ja viljatuotteista gluteenittomia vaihtoehtoja, sopii reumaa sairastaville. Valtaosa kasvikunnan tuotteista kannattaa nauttia kypsennettyinä. Pähkinät ja siemenet ovat hyviä valipaloja. Maitotuotteet ja gluteeniviljat (muillakin kuin keliaakikoilla) aiheuttavat usein vaivoja reumaatikoille. Maitotuotteet kaikissa muodoissa jätetään hoidossa pois.

Pelkkä kasvisruoka, kuten joskus on ajateltu, ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Lihaa, kalaa ja kananmunia voi käyttää. Kannattaa valita punaisen lihan sijasta kalaa ja kanaa/ kalkkunaa. Sokeri ruokkii tulehdusta, joten se olisi jätettävä pois. Teelusikallinen hunajaa tai vaahterasiirappia silloin tällöin ei häiritse hoitoa. 

Paastolla on voimakas tulehdusta hillitsevä vaikutus. Tämä saavutettu vaikutus kuitenkin menetetään, jos potilas palaa takaisin normaaliin ruokavalioonsa. Paasto voi kuitenkin olla hoidon aloitus, jota laajennetaan hitaasti ja ohjatusti. Paasto sopii omin päin suoritettuna vain perusterveille, lääkkeettömille ja normaalipainoisille ihmisille.
 

Ravintolisät

Vitamiinit, hivenaineet ja välttämättömät rasvahapot ovat tärkeitä. Ne voivat hillitä tulehdusta, vähentää hapetusstressiä, tukevat maksaa ja korvaavat ravinnepuutoksia. Rasvahapoista puhuttaessa, yleensä ihmisillä on eniten puutosta omega-3 -rasvahapoista. Niillä on tärkeä rooli reumatulehduksen hillitsemisessä. Paras tulos saadaan käyttämällä kalaöljyä.

D-vitamiini ei ole vain tärkeä autoimmuunisairauksien ehkäisyssä vaan sillä on suuri merkitys koko immuunijärjestelmän toiminnalle. Ainakin 50 µg:n annos päivässä tiedetään olevan aikuisille täysin turvallinen. 

Tulehduksia hillitseviä lääkekasveja ovat mm. kversetiini, inkivääri, kurkumiini ja rosmariiniuute.

Protealyyttiset entsyymit hajottavat haitallisia immuuniyhdisteitä tulehtuneissa kudoksissa ja kiihdyttävät puolustussolujen toimintaa. Entsyymit myös tehostavat tulehtuneen alueen verenkiertoa. Entsyymit otetaan tyhjään vatsaan runsaan nesteen kera. Kuurit ovat yleensä pitkiä, joidenkin kuukausien mittaisia.

Muista myös stressinhallinta. Kipu ja liikerajoitukset kuormittavat usein reumapotilaan elämää ja aiheuttavat stressiä. Tietoinen, hyväksyvä läsnäolo (mindfulness) on harjoiteltavissa oleva elämäntaito. Voi olla hyödyllistä opetella katsomaan elämää puolueettomammin ja myötätuntoisemmin, etteivät pelon, vihan ja itsesäälin tunteet saisi ylivaltaa. Hyviä stressinhallintakeinoja ovat mm. rentoutusäänitteet, hieronta, meditaatio, hengitysharjoitukset ja pehmeä jooga.
 

Lähde: Reuma ja niveltulehdukset, Luonnonmukainen hoito, Rauli Mäkelä 2009
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Edellinen artikkeli Monipuolinen tuote silmien hyvinvoinnille