Siirry sisältöön
Miten hallita kihtioireita luonnonmukaisin keinoin

Ruokavalion ja elämäntapojen merkitys kihtitaipumuksessa

Kihti on ikävä ja kivulias niveloire, joka liittyy virtsahapon kertymiseen elimistöön. Virtsahapon tiivistyminen voi aiheuttaa oireita, erityisesti nivelissä. Ruokavaliolla on merkittävä rooli virtsahapon kertymisen hallinnassa, sillä puriineja sisältävät ruoka-aineet voivat lisätä sen muodostumista.

Kihti on yleisintä keski-ikäisillä miehillä, ja se on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Taustalla vaikuttavat elintapojen muutokset sekä alkoholin ja tiettyjen lääkkeiden käytön lisääntyminen.

Ruokavalio yksilöllisesti – puriinien rajoittaminen keskiössä

Koska puriinipitoiset ruoka-aineet vaikuttavat virtsahapon määrään, kihtitaipumuksessa niitä voi olla hyvä rajoittaa. Näitä ovat mm. liha, kala, pavut, herneet, soija, parsa ja sienet. Myös idut sekä parsa- ja kukkakaali kuuluvat usein niihin, joiden määrää ruokavaliossa tarkastellaan.

Täysin näistä ruoka-aineista ei tarvitse luopua, mutta esimerkiksi lihan, kanan ja kalan määrää voi kokeilla rajoittaa 80–100 grammaan päivässä yksilöllisesti. Sisäelimet ja pienet kalat (mm. anjovis, muikku, silli ja silakka), äyriäiset sekä kalan ja siipikarjan nahka ovat usein ruokavaliossa harvemmin käytettäviä. Leivinhiivaa ja hiivavalmisteita saatetaan myös vältellä.

Ruokavalio voi koostua pääosin vihanneksista, marjoista, pähkinöistä ja siemenistä, luomumunista sekä hapanmaitotuotteista ja juustoista. Kylmäpuristetut kasviöljyt ovat hyvä lisä ruokavalioon. Viljatuotteita ja hedelmiä voi käyttää kohtuullisesti, mutta fruktoosipitoisten mehujen ja hedelmien runsasta käyttöä voidaan tarvittaessa rajoittaa.

Ruokavalion kokonaisvaikutus ei liity vain puriinien määrään – myös ruokavalion happo-emästasapainolla voi olla vaikutusta. Emäksisyyttä tukevia aineksia ovat esimerkiksi tuorepuristetut vihannesmehut, kuten vihermehu.

Kahvia voi nauttia kohtuudella, mutta veden juonti on tärkeää, koska kahvilla on nesteenpoistava vaikutus. Riittävä nesteytys tukee munuaisten toimintaa.

Luonnollisia ruoka-aineita kihtioireiden hallinnan tukena

Tietyt ruoka-aineet ovat perinteisesti olleet osa ruokavaliota silloin, kun halutaan tukea virtsahapon hallintaa. Näitä ovat mm.:

  • mustikka 
  • sellerin siemenet (ei raskaana oleville/ henkilöille, joilla on munuaissairaus)
  • kirsikat
  • persilja (ei raskaana oleville)
  • cayannepippuri 
  • sinimailanen 
  • puna-apila
  • omenaviinietikka
  • katajanmarjat
  • nokkonen 

Nämä ruoka-aineet voivat olla osa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota, mutta yksittäisten vaikutusten arviointi kannattaa aina tehdä yksilöllisesti.

Elämäntavat tukevat tasapainoa

Alkoholi voi lisätä virtsahapon määrää ja heikentää sen poistumista kehosta. Olut ja punaviini suositellaan yleensä jätettäväksi kokonaan pois. Ylipaino voi lisätä oireherkkyyttä, mutta painonhallinnan olisi hyvä olla maltillista – noin kilon viikossa. Liian nopea painonpudotus voi lisätä virtsahappopitoisuutta.

Ravintolisät ruokavalion tukena

Ruokavalion ja elämäntapojen rinnalla voidaan käyttää ravintolisiä tukemaan hyvinvointia. Monille sopivia vaihtoehtoja ovat mm. monivitamiini- ja hivenainevalmisteet, sekä kalaöljyä tai gammalinoleenihappoa (GLA) sisältävät tuotteet. Vitamiineista erityisesti C- ja E-vitamiini ovat elimistölle tärkeitä.

Kasviperäisiä uutteita, kuten kurkumaa, inkivääriä tai Boswellia serrata -kasvista saatavia valmisteita, voidaan käyttää osana monipuolista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja. On kuitenkin tärkeää huomioida, ettei ravintolisiä tule käyttää sairauksien ehkäisyyn tai hoitoon, vaan ne voivat toimia ruokavalion täydentäjinä yhdessä muiden hyvinvointia tukevien valintojen kanssa.

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Edellinen artikkeli Magnesium ja kalium urheilun ja saunomisen tueksi