Siirry sisältöön
Miten hallita kihtioireita luonnonmukaisin keinoin

Miten hallita kihtioireita luonnonmukaisin keinoin

Kihti on ikävä ja kivulias niveltulehdus ja aiheutuu virtsahaposta, joka tiivistyy kiteiksi niveleen. Sen taustalla on virtsahapon kertyminen elimistöön normaalia runsaammin. Puriineja sisältävät ruoka-aineet lisäävät virtsahapon tuotantoa, joten ruokavaliolla on suuri osuus kihtivaivojen ehkäisyssä.

Kihti on yleisintä keski-ikäisillä miehillä, ja se on yleistynyt Suomessa viime vuosina. Syinä tähän ovat elintapojen muutokset sekä alkoholin ja sydäntaudeissa käytettyjen lääkkeiden käytön lisääntyminen. Miten kihtioireisiin sitten voitaisiin luonnonmukaisin keinoin vaikuttaa?
 

Kihtipotilaan ruokavalio koostetaan yksilöllisesti kokeillen

Koska runsaasti puriineja sisältävät ruoka-aineet lisäävät virtsahapon muodostumista, pyritään näitä kihtipotilaan ruokavaliossa rajoittamaan. Tällaisia ovat mm. liha, kala, pavut, herneet, soija, parsa ja sienet. Valitettavasti myös idut sekä parsa- ja kukkakaali ovat vältettävien listalla. Kokonaanhan ei voi jättää syömättä näinkin yleisiä ruoka-aineita, mutta esimerkiksi lihan, kanan ja kalan käyttömäärä kannattaisi olla n. 80-100 grammaa päivässä, annostusta voi kokeilla yksilöllisesti. Sisäelimiä ja pieniä kaloja (mm. anjovis, muikku, silli ja silakka) kannattaa vältellä. Myös äyriäiset etenkin katkaravut sisältävät paljon puriiniaineita. Samoin kalan ja siipikarjan nahka sekä leivinhiiva ja hiivavalmisteet.

Ruokavalion voi koostaa käyttämällä monipuolisesti vihanneksia, marjoja, pähkinöitä ja siemeniä, luomumunia sekä hapanmaitotuotteita ja juustoja. Kylmäpuristetut kasviöljyt ovat hyvä lisä. Viljatuotteita ja hedelmiä voi käyttää myös, mutta runsasta hedelmämehujen tai hedelmien nauttimista kannattaa rajoittaa niiden sisältämän fruktoosin takia. Fruktoosi lisää suurina määrinä virtsahapon muodostumista.

Ainoastaan ravinnon puriinipitoisuus ei yksinään selitä kihtioireita, vaan yksi ratkaiseva tekijä on ravinnon happoemästasapaino. Mikäli ruokavalio on elimistöä happamoittava, voi se lisätä oireita, vaikkei puriinineja tulisikaan sen reilummin. Elimistöä olisi hyvä emäksisöidä esimerkiksi tuorepuristetuilla vihannesmehuilla (esim. vihermehu). 

Kahvia voi käyttää rajoitetusti, kunhan muistaa juoda riittävästi vettä, koska kahvi toimii kehossa diureettina eli se poistaa nestettä. Veden juominen tehostaa munuaisten toimintaa.
 

Eräät yksittäiset ruoka-aineet saattavat olla avuksi. Niillä on vaikutusta virtsahapon vähentämiseen elimistöstä. Tällaisia ovat muun muassa: 

  • mustikka 
  • sellerin siemenet (ei raskaana oleville/ henkilöille, joilla on munuaissairaus)
  • kirsikat
  • persilja (ei raskaana oleville)
  • cayannepippuri 
  • sinimailanen 
  • puna-apila
  • omenaviinietikka
  • katajanmarjat
  • nokkonen
     

Alkoholi lisää virtsahapon muodostumista ja estää sen poistumista elimistössä. Erityisesti olut ja punaviini olisi jätettävä kokonaan pois. Ylipaino altistaa kihtikohtauksille, mutta laihdutuksen olisi tapahduttava maltillisesti (max. 1 kg/vko). Suuret painonpudotukset lisäävät veren virtsahappopitoisuutta.

Kihdin luonnollisina apuina ruokavalion ohella voi käyttää mm. laadukasta kalaöljyvalmistetta, gammalinoleenihappoa (GLA) ja laadukasta monivitamiini-hivenaine -valmistetta. Vitamiineista erityisesti C- ja E-vitamiinit ovat tärkeitä. Koska kihti on tulehdussairaus, esimerkiksi kurkumiini- ja inkiväärivalmisteet voivat olla avuksi lievittäen sekä kipua että tulehdusta. Boswellia serrata -nimisen pensaan pihkan yhdisteiden on havaittu estävän tulehdusvälittäjäaineiden tuotantoa eli näin se vaikuttaa tulehdusta vähentävästi. 
 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Edellinen artikkeli Virtsateiden hyvinvointi – naiset ja miehet