Siirry sisältöön
Maitohappobakteerit vatsasi hyväksi

Maitohappobakteerit vatsasi hyväksi

Maitohappobakteerit ovat mikrobeja, jotka voivat tasapainottaa suolistoa. Tutkituimpien valmisteiden bakteerit selviytyvät elävinä suolistoon asti. Valmisteissa suositaan yleensä erityisesti Bifidobacterium- ja Lactobacillus -kantoja. Näiden kahden bakteerilajin vaikutuksia on tutkittu eniten suolistossa.  
 

Mitä maitohappobakteerit ovat? 

Maitohappobakteerit eli laktobasillit ovat bakteereita, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteenaan maitohappoa. Niitä hyödynnetään elintarvikkeissa hapattajina mm. jugurtissa, piimässä, viilissä, juustoissa sekä hapatetuissa vihanneksissa. Ihmisen suolistossa maitohappobakteerit kuuluvat normaaliflooraan eli symbioosissa eläviin mikrobeihin. Suolistossa asustaakin noin tuhat bakteerilajia. 

Suoliston mikrobikanta on herkkä ja sen tasapaino voi järkkyä monista erilaisista syistä. Esimerkiksi antibioottikuuri saa aikaan suurta tuhoa hyvienkin bakteerien osalta. Yksi kuuri voi sekoittaa suoliston tasapainon jopa kahdeksi vuodeksi. Siksi antibioottien käyttöä on syytä rajoittaa ja käyttää ainoastaan todella tarpeeseen. Myös muut lääkkeet (mm. närästyslääkkeet) ja ympäristömyrkyt voivat vaikuttaa mikrobistoon haitallisesti. 
 

Ruokavaliolla suuri vaikutus bakteerikantaan 

Suoliston bakteerikantaa pystyy muokkaamaan hyvinkin paljon mm. ruokavaliolla. Monipuolinen ja kasvisvoittoinen ruokavalio, jossa on runsaasti värikkäitä vihanneksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä sekä muita kuitupitoisia ruoka-aineita, ruokkii hyvien bakteerien kantaa. Eri mikrobit saattavat hyötyä erilaisista kuiduista. Siksi kannattaakin käyttää vaihdellen erilaisia ruoka-aineita. Runsas sokeristen tuotteiden ja lihan käyttö sen sijaan ruokkii huonoa bakteerikantaa. 

Sulamattomia kuituja, jotka ruokkivat hyvää bakteerikantaa, kutsutaan prebiooteiksi. Näistä käytetyimpiä ovat inuliini ja frukto-oligosakkaridit. Nämä fruktaanit eivät siis imeydy suoliston kautta verenkiertoon, vaan kulkevat vain suoliston läpi, kulkeutuvat paksusuoleen ja fermentoituvat siellä. Ne parantavat hyvien bakteerien viihtymistä ja toimintaa paksusuolen limakalvolla. 

Liiallinen hygieenisyys vähentää suoliston bakteerikantaa. On terveellistä kohdata bakteereita suoraan luonnosta. Esimerkiksi eläinten ympärilleen levittämien mikrobien tiedetään vahvistavan ihmisen vastustuskykyä. 
 

Mitä suoliston epätasapainotila voi aiheuttaa? 

Suoliston bakteerikannan epätasapainolla on koko kehollemme suuria vaikutuksia. Mm. aivoilla ja suolistolla on suora yhteys toisiinsa. 90 % aivojemme välittäjäaineista syntyy suolistossa. Mielialaoireet, kuten masennus, onkin liitetty epätasapainoiseen suoliston mikrobistoon. 

Pitkään jatkunut mikrobikannan epätasapaino voi aiheuttaa vuotavaa suolta (suoliston lisääntynyt läpäisevyys) ja ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS). Kun suolistossa on vain vähän hyviä bakteereita, pääsevät haitalliset bakteerit ja hiivat valtaamaan alaa. Viime vuosina muutokset suolistomikrobistossa on yhdistetty myös moniin sairauksiin, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet, diabetes, Parkinsonintauti ja Alzheimer. 

Suoliston bakteerikannan tiedetään vaikuttavan mm. 

  • immuunijärjestelmään 
  • hermoston toimintaan 
  • stressinsietokykyyn 
  • mielialaan.  
     

Mistä tietää, että suoliston mikrobikanta on epätasapainossa? 

Erilaiset suolistovaivat kertovat yleensä jonkinasteisesta tasapainotilan järkkymisestä. Ruuan kuuluisi sulaa suolistossa ongelmitta ja vatsan olla rauhallinen ilman turvotuksia, ilmavaivoja, kurinoita, ummetusta tai ripulia.  

Erilaisilla laboratoriokokeilla pystytään tarvittaessa määrittämään tarkemmin suoliston tilaa. Ruuansulatusanalyysit kertovat jo hyvinkin tarkasti, mitä suolistossasi tapahtuu ja millainen bakteerikantasi on. Näin myös osataan valita tarkemmin oikeat tuotteet tukemaan bakteerikantaa. Testejä saat mm. ravintoterapeutin tai funktionaalisen lääkärin kautta. 

Jos et halua lähteä teettämään laajoja tutkimuksia, kannattaa valita suolistosi tueksi maitohappobakteerituote, joka on hyvin tutkittu ja sisältää useita erilaisia bakteerikantoja.  
 

Aito Acidophilus Plus – tasapainottamaan sekä aikuisten että lasten suoliston normaalia toimintaa 

Yksi Aito Acidophilus Plus -kapseli sisältää 3,5 miljardin elävän maitohappobakteerin viljelmän ja pienen määrän, 35 mg, frukto-oligosakkarideja (FOS), jotka ovat suoliston hyvien bakteerien ruokaa.

Yhdeksän suolistolle ystävällistä bakteerikantaa yhdistyvät toimimaan synergistisesti. Kannat ovat valittu eniten tarvituista bakteerikannoista, joista jokainen kanta palvelee tiettyä tarkoitusta. Eri bakteerikannat vaikuttavat suoliston eri osissa tasapainottaen siten koko suoliston toimintaa. 

1–2 kapselia päivässä nautitaan nesteen kera, 30 minuuttia erillään ruoasta. 

Soveltuu kasvissyöjille, vegaaneille sekä ihmisille, joilla on Candida-, hiiva-, gluteeni- tai maitotuotteiden yliherkkyyttä sekä yli 4-vuotiaille lapsille.
 

Aito Acidophilus Plus -tuotetta saat ainoastaan AITO hyvän olon kaupoista sekä -verkkokaupasta!

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen