Siirry sisältöön
Maarianohdake – tue maksaasi luonnollisesti

Maarianohdake – tue maksaasi luonnollisesti

Maarianohdake on monipuolinen ja turvallinen rohdoskasvi. Sillä on pitkä käyttöhistoria mm. maksan, pernan ja sappirakon tukena sekä vahvaa tutkimusnäyttöä mm. maksaan liittyvien sairauksien ja myrkytysten osalta.
 

Kasvi ja perinnekäyttö

Maarianohdake (Silybum marianum syn. Carduus marianus) on asterikasvi, joka on kotoisin Välimeren alueelta, mutta kasvaa nykyään ympäri maailmaa. Nimensä se on saanut siitä, että kasvin lehdissä olevat valkoiset täplät muistuttavat maitotahroja, eli äiti Marian maitoa.

Vuonna 2017 Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi sen vuoden rohdoskasviksi ja perusteluina esitettiin sen pitkää perinnekäyttöä ja runsasta tutkimusnäyttöä. Kasvinosa, jota käytetään, on hedelmä, vaikka se muistuttaa olemukseltaan enemmän siementä ja usein kutsutaankin siemeneksi. 

Perinteisesti maarianohdaketta on käytetty maksan, pernan ja sappirakon ongelmien hoitoon. Näitä ovat esim. keltatauti ja sappirakkokoliikki eli krampit sappitiehyeissä. Lisäksi maarianohdaketta on käytetty imettävien äitien maidon tuotantoa stimuloimaan, karvasainerohdoksena eli lisäämään ruoansulatusnesteiden eritystä, peräpukamiin sekä lisäämään liman irtoamista hengitysteissä.
 

Vaikuttavat aineet ja käyttötarkoitus

Lääkekasvitutkijat kiinnostuivat kasvista 1950-luvulla ja tutkivat sen kemiallista koostumusta tarkemmin. Kävi ilmi, että vaikuttavat aineet ovat flavonolignaaneja (1–3 %), tai itse asiassa seos, jota alettiin kutsua silymariiniksi. Tässä kohtaa huomataan taas, miten aineiden nimet usein muodostetaan sen kasvin latinankielisen nimen perusteella, mistä ne ensimmäisen kerran löydetään. 

Silymariinin pääkomponentti on silibiini, jota on noin 50 %, ja lopun muodostavat mm. silykristiini ja silydianiini. Silymariini liukenee melko huonosti veteen, joten teetä maarianohdakkeesta ei kannata valmistaa, vaan valita sellainen valmiste, jonka silymariinipitoisuus on standardoitu. Tällöin jokainen tabletti tai kapseli sisältää aina saman määrän vaikuttavaa ainetta. 

Nykyään maarianohdakkeen pääkäyttöaiheena pidetään maksan suojaamista erilaisilta haittatekijöiltä, kuten:

 • alkoholilta
 • lääkkeiltä
 • ympäristömyrkyiltä
 • hometoksiineilta. 

Lisäksi maarianohdakeuute toimii:

 • antioksidanttina
 • anti-inflammatorisena aineena
 • tuumoreiden kasvua estävänä
 • lipidiperoksidaatiota estävänä
 • proteiinisynteesiä stimuloivana
 • maksan uudistumista nopeuttavana.
   

Tutkimusnäyttö

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on keskitytty tutkimaan maarianohdakevalmisteiden tehoa erilaisissa alkoholin käyttöön liittyvissä maksasairauksissa (kirroosi), akuutissa viraalisessa ja kroonisessa hepatiitissa (maksatulehdus) sekä kärpässienimyrkytyksissä. 

Useissa hyvälaatuisissa, pitkäkestoisissa tutkimuksissa havaittiin, että silymariinia saaneiden maksakirroosipotilaiden elinaika piteni merkitsevästi verrattuna plaseboa saaneisiin. Hepatiittipotilailla maksaentsyymien tasot laskivat, mikä on haluttu muutos. Tutkimukset olivat potilasmääriltään pieniä, joten mitään varmoja johtopäätöksiä ei voi vetää. 

Kärpässieni-myrkytysten osalta ei ole tehty suunniteltuja satunnaistettuja kokeita. Useita tapausselostuksia on kuitenkin julkaistu, missä on raportoitu hyviä toipumistuloksia maarianohdakeuutteen ansiosta. Mikä parasta, maarianohdakeuute vaikuttaa varsin turvalliselta käyttää. Mitään vakavia haittoja ei ole raportoitu.
 

Kysy lisää tuotteista lähimmästä AITO hyvän olon kaupasta tai tutustu tuotteisiin verkkokaupassa.

Yvonne Holm, proviisori

Yvonne Holm, proviisori

Yvonne Holm on peruskoulutukseltaan proviisori. Hän on tehnyt väitöskirjansa maustekasvien viljelystä ja niiden sisältämien haihtuvien öljyjen analytiikasta. Holm on kirjoittanut useita tieteellisiä artikkeleita, oppikirjoja ja pitänyt sekä farmasiassa että luontaistuotealalla paljon täydennyskoulutuskursseja. Hän harrastaa mm. geokätköilyä ja palstaviljelyä.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen