Siirry sisältöön
Luonnon omat tehoaineet kipua ja tulehdusta vastaan!

Luonnon omat tehoaineet kipua ja tulehdusta vastaan!

Krooniset tulehdukset ja kipu ovat yleistyneet ihmisillä ja moni etsii luonnollisia vaihtoehtoja tulehduskipulääkkeille. Kroonista hiljaista tulehdusta voi olla vaikea nähdä päällepäin, mutta laboratoriokokeilla sen pystyy toteamaan (mm. herkkä CRP).

Hiljaisen tulehduksen voi aiheuttaa huonot elämäntavat mm. vääränlainen ruokavalio, liikunnan puute ja runsas jatkuva stressi. Nämä tekijät lisäävät vapaiden happiradikaalien toimintaa kehossa. Vapaat happiradikaalit vaurioittavat soluja ja aiheuttavat tulehdusta. 

Pikkuhiljaa kroonisen tulehduksen jatkuessa taustalla, voi alkaa kehittyä monenkirjavia oireita, kuten heikkoa vastustuskykyä (mm. pitkään jatkuva, selittämätön lämpöily sekä tulehduskierteet), särkyjä eripuolilla kehoa, väsymystä, masennusta, ruuansulatusongelmia sekä lopulta erilaisia sairauksia. Krooninen matala-asteinen tulehdus onkin taustalla kaikissa pitkäaikaisissa sairauksissa. Se voi kyteä nuorenkin henkilön elimistössä, jos elämäntavat ovat huonot. Hiljainen tulehdus voi myös vaikuttaa elimistöön missä tahansa, esimerkiksi nivelissä, silmissä, aivoissa, suolistossa tai muualla kehossa. 
 

Vähennä kroonista tulehdusta – elämäntaparemontti

Koska elämäntavoilla voi saada aiheutettua itselleen kroonisen hiljaisen tulehduksen, on siihen myös ratkaisuna elämäntaparemontti. Stressin hallinta, säännöllinen, kohtuullinen liikunta sekä ruokavaliomuutokset ovat avainasemassa. Kannattaa aloittaa elämäntaparemontti pikkuhiljaa, yksi asia kerrallaan omaksuen. Jos olet tottunut vuosien varrella elämään tietyllä tavalla, on hyvin epätodennäköistä, että pystyisit kerralla muuttamaan ja omaksumaan täysin uudenlaisen elämäntyylin. 

Tulehdusta vähentävä ruokavalio:

1.    Vähennä tulehdusta lisäävien omega-6 -rasvahappojen saantiasi. Näitä rasvahappoja saat mm. 

  • halvoista kasviöljyistä (mm. soija-, maissi-, auringonkukkaöljyt) sekä niiden piilolähteistä (kovetetut tai osittain kovetetut kasviöljyt), kuten leivonnaisista, kekseistä, makeisista, majoneesista, kastikkeista, perunalastuista sekä muista teollisista einestuotteita – huomaa myös margariinit 
  • omega-6 -voittoisella rehulla ruokituista eläinperäisistä lähteistä, kuten kananmunista, lihasta ja maitotuotteista.

2.    Lisää laadukkaita omega-3 -rasvahappojen lähteitä:

  • rasvainen kala vaihdellen lajeja (muikku, makrilli, sardiini, silakka, silli, lohi ja anjovis)
  • valitse vapaasti laiduntaneiden eläinten lihaa, kananmunia sekä maitotuotteita
  • valitse kylmäpuristettuja kasviöljyjä, kuten hamppu-, camelina- tai pellavansiemenöljyjä sekä oliivi- ja avokadoöljyä
  • käytä laadukasta kalaöljyä ravintolisänä varmistaaksesi omega-3:n riittävän saannin. 

3.    Suosi erivärisiä kasviksia ja juureksia, joista saat antioksidantteja sekä fytoravinteita.

4.    Valitse täysjyväviljatuotteita monipuolisesti, muista myös gluteenittomat vaihtoehdot (tattari, hirssi, quinoa, amarantti) sekä speltti.

5.    Nauti hedelmiä ja marjoja monipuolisesti. Syö ainakin yksi kupillinen marjoja päivässä.

6.    Syö maltillisesti punaista lihaa – vältä erityisesti lihajalosteita, ne sisältävät karsinogeenisia nitriittejä sekä muita haitallisia aineita.

7.    Muista myös kasviproteiinit, kuten linssit, pavut, herneet ja siemenet sekä pähkinät.

8.    Käytä paistamiseen kylmäpuristettua kookosöljyä, voita tai oliiviöljyä (kestää jonkin verran kuumennusta). Muut öljyt härskiintyvät kuumennettaessa.

9.    Välttele sokerisia- sekä valkojauhotuotteita.

10.  Vältä alkoholia. Kahvia ja teetä voi juoda kohtuudella. Vihreän ja valkoisen teen polyfenolit suojaavat soluja happiradikaaleilta.
 

Inkivääri ja kurkumiini tukena tulehduksen vähentämisessä

Inkivääri ja kurkuma sisältävät joukon vaikuttavia aineita, jotka vähentävät tulehdusta ja kipua. Niitä on käytetty mm. reumaan, ihottumiin, nivelille, ruuansulatukseen ja tulehduksiin. Nykyisin on saatavilla monia kurkumiini- ja inkiväärivalmisteita, jotka imeytyvät hyvin, eivätkä ärsytä vatsaa. Tuore inkivääri saattaa olla monille liian voimakasta. Kurkuman vaikuttavaa ainetta, kurkumiinia on vain vähän kurkumamausteessa ja se imeytyy kehon käyttöön heikosti.

Inkiväärin ja kurkumiinin käytöstä rohdoksena on syytä keskustella lääkärin kanssa, jos on verenohennuslääkitys. Myöskään raskaana oleville ja imettäville niitä ei suositella. 

Viridian Luomu inkivääri 400 mg on laadukas ja lisäaineeton valmiste mm. nivelille, verenkierrolle, immuniteetille sekä vatsalle ja suolistolle.  

Viridian Vahva kurkumiini complex on monipuolinen yhdistelmävalmiste mm. nivelille. Se sisältää kurkumajuuriuutetta, jossa on vakioitu määrä kurkumiineja. Lisäksi tuotteessa on Boswellia serrata -uutetta, inkiväärijuuriuutetta ja sitrusbioflavonoideja. Boswellia serrata -uutetta saadaan Boswellia-kasvisuvun pihkasta. Sillä on vuosituhansien käyttöhistoria intialaisessa sekä kiinalaisessa lääketieteessä. Myös asetyyliboswelliinihapon määrä on vakioitu.

Viridian Luomu kurkumiinilatte on juomajauhe, josta on helppo tehdä lämmin ja herkullinen juoma. Jauhe sisältää kurkuma- ja inkiväärijuurta sekä aromaattisia mausteita, kuten chiliä, kardemummaa, ceylonkanelia ja vaniljaa. Kurkumiinien määrä on jauheessa vakioitu. ½ tl jauhetta sekoitetaan esimerkiksi lämpimään kasvimaitoon. Juoman voi myös halutessaan makeuttaa.
 

Tiesithän, että Viridian tuotteet ovat:

  • 100 % kasviperäisiä
  • E-koodittomia
  • eettisiä.

Tuotteita on saatavilla ainoastaan AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

 

KIRJOITTANUT: Sanna Kaunisto, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2