Siirry sisältöön
Liposomit mullistavat vitamiinien maailman

Liposomit mullistavat vitamiinien maailman

Ravintolisien maailmassa koittaa uusi päivä liposomimuotoisten ravintolisien muodossa. Ne saattavat mullistaa välttämättömien ravintoaineiden käyttöä.

Tiede liposomiteknologian taustalla on peräisin jo 60-luvulta (Bangham, 1965). Tieteellinen kehitystyö ja käytännön kliiniset sovellukset ovat kehittyneet viimeisen 40 vuoden aikana (Gregoriadis, 2007). Liposomimuotoisia sovelluksia on käytetty kohdennetuisssa lääkesovelluksissa lääketeollisuuden toimesta. Viime vuosina tämän jännittävän teknologian käytön mahdollisuuksia on selvitetty myös ravintolisien osalta. 
 

Mitä liposomit ovat?

Liposomit ovat mikroskooppisia fosfolipidipalloja, joiden sisällä molekyylit pysyvät suojassa. Ne ovat vedessä stabiileja ja voivat sisältää vesiliukoisia ainesosia. Liposomi on rakenteellisesti samanlainen kuin monet solut elimistössä. Niiden hyvin ainutlaatuisen koostumuksen ja pienen kokonsa vuoksi ne eivät tuhoudu ruoansulatuskanavassa, vaan vapauttavat vaikuttavat aineet verenkierron kautta suoraan soluihin.

Liposomit ovat erittäin hyödyllisiä ravintoaineiden saannin varmistamisen kannalta, koska ne imeytyvät myös suun kautta nautittuna erinomaisesti. Liposomiin kapseloitujen ravintoaineiden osalta imeytyminen on erinomaista (Ling, 2006). Liposomit suojaavat ravintoaineita ruuansulatukselta ja hajoamiselta. Ennen ravintoaineiden vapautumista liposomeista ne pysyvät laajalti inerttinä eli ne eivät reagoi kemiallisesti muiden aineiden kanssa elimistössä. Entsyymit eivät hajota tai metabolisoi ravintoaineita suolistossa tai veressä. Liposomin rasvasisällöstä on myös selvää ravitsemuksellista hyötyä. Tyypillinen liposomi sisältää paljon fosfatidyylikoliinia, joka on itsessään antioksidantti. Fosfatidyylikoliinilla on myös tärkeä rooli tuman ja solukalvon metabolismissa (Das,2007; Albi, 2008). Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä − liposomit voivat tarjota soluun sisälle pääsyn (Dr. Levy ”Curing the Incurable”, 2011). Liposomin kalvon ja solukalvojen samankaltaisuus mahdollistavat liposomin imeytymisen solunsisäiseen tilaan (solulima), kuten mitokondrioihin (Yamada ja Harashima, 2008)  ja jopa ytimeen (Rawat, 2007).

Perinteisten suun kautta nautittavien tablettien ja kapseleiden heikko imeytyminen ja vähäinen hyöty elimistölle (Williamson and Manach, 2005) ovat merkittäviä tekijöitä liposomiteknologian kehittymiseen ja sen edelleen kehittämiseen. Liposomiteknologia on erittäin tehokas menetelmä suojata ravintoaineita ruoansulatusjärjestelmän tuhoilta ja auttaa ravintoaineiden kulkeutumista suoraan soluihin ja kudoksiin.
 

Miksi juuri C-vitamiini?

C-vitamiini (askorbiinihappo) on mainio esimerkki liposomiteknologian antamista eduista ravintoaineiden imeytymiselle ja hyödyntämiselle elimistössä.  C-vitamiini on välttämätön ravintoaine ihmisille, mutta elimistömme ei pysty sitä itse tuottamaan. Meidän täytyy saada sitä ulkoisista lähteistä. C-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunipuolustuksen edistäjänä, antioksidanttina ja ihon kollageenituotannon osatekijänä. Koska se on vesiliukoinen vitamiini, yleensä vain pieni osa C-vitamiinilisästä imeytyy elimistöön.  Esim. suurilla annoksilla kuten 1,25 g, imeytyminen voi jäädä 33%. (Levine, Conry-Cantilena, Wang ym, 1996). Suurempina annoksina C-vitamiini voi myös aiheuttaa suolisto- ja vatsavaivoja.

Tässä liposomimuotoisesta C-vitamiinista voi olla suurta apua. Kliininen vaikutus liposomiin kapseloidun C-vitamiinin osalta näyttää olevan samaa luokkaa kuin suoraan laskimoon annetun C-vitamiinin vaikutuksen. Liposomimuotoisen C-vitamiinin osalta on olemassa erinomaisa tutkimustuloksia (Hickey, Roberts, Miller, 2008). Liposomiin kapseloitu C-vitamiini imeytyy erityisen nopeasti, kun sen ottaa tyhjään mahaan (Dr. Levy "Curing the Incurable", 2011). 

Prof. Raivo Vilu
Tallinn University of Technology
Professor of Biotechnology, Head of the Chair

 

Liposomi-muotoiseen C-vitamiinituotteeseen voit tutustua AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen