Siirry sisältöön
Kurkuma – todellinen terveyspommi?

Kurkuma – todellinen terveyspommi?

Kurkuma on inkiväärinsukuinen ruohokasvi, jonka juuresta saadaan voimakkaan keltaista, aromaattista maustejauhetta. Kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa ja kiinalaisessa lääkintäperinteessä mm. tulehdustiloissa sekä maksan ja sapen toiminnan tukemiseen. Euroopassa se on ollut lähinnä mauste, mutta nykyään kurkuman terveyshyödyt tunnetaan paremmin ja kiinnostus sekä tutkimukset on kasvanut huimaa vauhtia.

TOP 5 terveyshyötyä, jotka kiinnostavat maailmalla

1. Torjuu hiljaista tulehdusta?
Kurkuma saattaa torjua kehon matala-asteista eli hiljaista tulehdusta. Hiljainen tulehdus ei ole tila, jossa nousee kuume tai joka antaa muita kipusignaaleja, vaan se on nimensä mukaisesti ”hiljainen” eikä välttämättä tunnu miltään. Kohonnut verensokeri, korkea kolesteroli, painonpudotuksen vaikeudet sekä jatkuva väsymys voivat kuitenkin kieliä siitä. Hiljaisen tulehduksen nähdään olevan monien sairauksien, kuten diabeteksen ja masennuksen takana. Kurkuma sisältää yhtenä vaikuttavana aineena kurkumiinia, jonka on lukuisissa tutkimuksissa osoitettu hillitsevän elimistön tulehdustilaa.

2. Hillitsee kipuja nivelissä ja muualla?
Kurkumaa pidetään luonnollisena tulehdusten hillitsijänä. Se saattaa lieventää niveltulehdukseen liittyviä oireita, eritoten kipua. Kurkuma on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto mm. niille, joiden on herkän vatsan vuoksi haitallista käyttää tulehduskipulääkkeitä.

3. Voi vähentää ilmavaivoja ja helpottaa ruoansulatusta
Kurkumaa voidaan käyttää, jos suolistokaasut ja vatsan turvotus aiheuttavat haasteita. Kurkuman sisältämän kurkumiinin on todettu vähentävän kaasun muodostumista suolistossa. Kiinalaisessa lääkinnässä kurkumaa on käytetty maksan ja sapen vaivoihin, ja nämä elimet ovat tärkeässä osassa ruoansulatuksessa.

4. Tukea immuunipuolustukselle
Kurkumassa on ainesosia, jotka voivat auttaa vahvistamaan elimistön puolustusjärjestelmää. Vahva immuunipuolustus on tärkeää mm. flunssakautena.

5. Positiivinen vaikutus aivojen toimintaan?
Kurkumiini voi vaikuttaa myös aivojen toimintaan ehkäisemällä masennusta ja lievittämällä stressiä. Mm. masennusta ja Alzheimerin tautia pidetään nykyään ainakin osaksi aivoissa vallitsevan tulehdustilan seurauksena.

Valitse puhdas ja vahva kurkumiiniuute

Kurkumiini ja kurkuminoidit ovat kurkumakasvin aktiivisia ainesosia, jotka sisältävät sen tärkeimmät terveyshyödyt. Kuitenkin tuoreessa tai maustejauheessa kurkumiinin pitoisuus on varsin alhainen. Ravintolisissä käytetyillä vahvoilla uutoksilla voidaan maksimoida terveysvaikutukset. Kurkuman vähäinen imeytyvyys johtuu siitä, että kurkumiini metaboloituu nopeasti, ja sen imeytyvyys verenkiertoon on heikkoa.

Tutkittu ja dokumentoitu Biomedin Vahva Kurkumiini sisältää kurkumauutteen lisäksi kurkuman omia eteerisiä öljyjä, jotka parantavat ratkaisevasti sen bioaktiivisuutta, vahvuutta ja imeytyvyyttä. Tämä kurkuminoidien ja eteeristen öljyjen uutos on patentoitu BCM 95® uute. Uutos sisältää 86 % kurkuminoideja, eikä siihen ole lisätty minkäänlaisia apu- tai lisäaineita.

KIRJOITTANUT: Birgit Stenroos, fytonomi

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen