Siirry sisältöön
Karita Aaltonen - Uusi elämä syöpähoitojen jälkeen

Karita Aaltonen - Uusi elämä syöpähoitojen jälkeen

Karita Aaltonen on monelle tuttu kasvo Suomen suurimman terveystapahtuma TerveysSummitin juontajana. Hän on myös hyvinvointivalmentaja, kirjailija ja aivosyövästä selviytyjä. Karita järjestää jooga ja hyvinvointiretriittejä ympäri maailman upeissa, henkeäsalpaavissa kohteissa.  

SYÖPÄDIAGNOOSI MUUTTI ELÄMÄNSUUNNAN 

Vuonna 2012, Karitan ollessa vasta 38-vuotias hän sai pahalaatuisen aivokasvain -diagnoosin. Länsimaisen lääketieteen hoitojen: leikkauksen, säde- ja sytostaattihoitojen jälkeen kasvain kuitenkin uusiutui ja hän joutui toiseen leikkaukseen. ”Aivokasvain -diagnoosini oli pahin mahdollinen eli glioblastooma gradus 4. Sain elinaikaennusteen kahdesta kuukaudesta maksimissaan vuoteen. Ajattelin silloin, miten kukaan voi tietää kuinka paljon pranaa, eli elämän energiaa kenessäkin on jäljellä, joten halusin yrittää tehdä kaikkeni oman paranemisen eteen”, Karita kertoo. 

Karita alkoi omien sanojensa mukaan ”opiskelemaan paranemista” ja ottamaan siitä vastuuta. Hän halusi ennusteista huolimatta ainakin yrittää tehdä kaikkensa oman paranemisen eteen. Niinpä Karita alkoi lukemaan paranemisesta yökaudet: "Luin mitä tehdään ulkomailla, luin ihmisten paranemistarinoita – miksi jotkut ihmiset ovat parantuneet, mitä he ovat tehneet toisin, että he ovat parantuneet." Tohtori Kelly A. Turnerin Syövästä voi selviytyä - kirja luetteli 9 kohtaa, joita syövistä parantuneet olivat tehneet parantuakseen, ja niitä oli intuitiivisesti myös Karita tehnyt ja myös hänen keho alkoi paranemaan. ”Uskon, että keho on aina meidän puolellamme. Sairaudetkin haluaa meille hyvää, ne tulee herättämään meitä, että joku/jotkin asiat nyt elämässä mättää ja niille täytyy tehdä jotain, pysähtyä. Ajattelen sairaudet kehon epätasapainotiloina”, hän sanoo.

LUONNONMUKAINEN HYVINVOINTI PARANEMISEN TUKENA 

Paranemisen tueksi ja kehon tasapainottamiseen Karita otti erilaisia täydentäviä hoitoja, kuten erilaiset luonnon yrtit, itse tehdyt mehut ja vihersmoothiet. Hän alkoi pitämään myös huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan, ruokavaliostaan ja ihmissuhteistaan, sillä kukaan ei pärjää yksin. 

Karita oli käyttänyt sytostaatteja vuoden ajan ja samalla opiskellut niin paljon paranemisesta, että hänelle tuli luottavainen olo jatkaa ilman niitä. "Koin, että kehollani oli jo kaikki ne valmiudet ja voin jatkaa luonnonmukaista paranemista – ja niin lopulta tein, lopetin sytostaatit ja lähdin jatkamaan linjaa, jonka olin jo valinnut", hän kertoo. Karitalle suomalainen Virpi Raipala-Cormier on yhdenlainen "elämän guru", jolta hän on oppinut valtavasti yrteistä ja luonnon parantavasta voimasta.

Lopulta Karita sai terveen paperit vuonna 2017, jolloin hän kertoi ymmärtäneensä luonnon todellisen voiman. Siitä lähtien luonnonmukainen terveys on ollut Karitalle äärimmäisen tärkeää.

ELÄMÄNMUUTOS TULI JÄÄDÄKSEEN

Puhdas ja aito ruoka, eteeriset öljyt, yrttiuutteet ja erilaiset ravintolisät kuuluvat edelleen hänen arkeensa: ”Pyrin sellaiseen mahdollisimman luonnonmukaiseen – ei millään lailla täydelliseen - elämään.” Hän panostaa esimerkiksi puhtaaseen ruokaan ja luonnollisiin siivousaineisiin. "Mielestäni liika yrittäminen lisää stressiä kehossa, niin pyrin ylipäätänsä ottamaan elämän aika rennolla elämänasenteella." 

TerveysSummitin haastatteluiden kautta Karita on tavannut paljon hyvinvoinnin ja terveyden ammattilaisia ja oppinut myös heiltä paljon niin kehon kuin mielen hyvinvoinnista ja sairauksien ennalta ehkäisemisestä. ”Olen nykyisin todella terve ja harvoin kipeänä, panostan ennalta ehkäisyyn. Teen asioita päivittäin oman terveyteni eteen, mutta en kiristele enkä puristele”, hän kertoo. 

Ravintolisiä Karita vaihtelee intuitiivisesti. Tärkeimpiä hänelle ovat Neurolipidi- ja Green Plus -jääpalat, vahva kurkumiini, Karin havupuu-uutejuoma ja erilaiset luonnon yrttiuutteet, kuten nokkostipat. Kaapista löytyy myös B-vitamiinit, karnitiini, Trace mineraalitipat ja maksa- ja sisäelinkapselit, sillä Karita ei syö lihaa, joten hän varmistaa tärkeiden ravintoaineiden saannin niistä.

Kuva: Elise Kulmala

OMIEN ARVOJEN MUKAINEN ELÄMÄ 

Vakavan sairastumisen jälkeen Karita halusi käyttää jokaisen päivän tehden oman arvomaailmansa mukaisia asioita, eläen täysillä: “En tee mitään, mikä on ristiriidassa oman kehoni kanssa”. Väkivallattomuus kaikkea elävää kohtaan on hänelle myös tärkeä arvo: "Minähän vien siis banaanikärpäsetkin kupissa pihalle, en tapa eläimiä. Olen kasvissyöjä ja kunnioitan kaikkea elävää."

Järjestämillään jooga- ja hyvinvointiretriiteillä Karita yhdistää hyvinvoinnin, joogan, ayurvedan, villieläimet ja orpokotiprojektit - kaikki hänelle tärkeät asiat. Muiden auttaminen on ollut hänelle aina tärkeä asia. ”Hyvä pitää laittaa kiertämään, kun kaikki tekee sen pienenkin pisaran, niin tämä maailma olisi paljon parempi paikka”, Karita sanoo. 

TYÖ TÄRKEÄ OSA ELÄMÄNTAPAA

Työ on Karitalle elämäntapa, eikä hän erittele sitä erikseen, vaan se on hänelle osa elämää: ”Minulla menee työ ja vapaa-aika täysin sekaisin, koska teen niin ihania juttuja”. Karita kokee työnsä tärkeäksi ja nauttii siitä, että pystyy antamaan ihmisille toivoa ja oikeanlaista terveystietoa, koska nykyisin on niin paljon epäaitoa informaatiotakin saatavilla. "TerveysSummitissa pystyn seistä jokaisen haastattelun takana ja siellä puhutaan tosi tärkeistä asioista", hän kertoo.  

Kesällä 2024 alkanut TerveysSummit podcast on Karitan uusimpia intohimon projekteja. Se on kuunneltavissa Spotify -palvelusta ja löytyy nimellä TerveysSummit Podcast.

 

 

HYVÄN ELÄMÄN PERUSPILARIT

Karitan mielestä omien arvojen mukainen elämä ja elämästä nauttiminen ovat yhdenlainen perusta hyvälle elämälle - itsestään huolehtimisen lisäksi. "Elämäni on tosi rentoa ja kivaa ja siihen kuuluu ihmiset - tykkään olla ihmisten kanssa ja viettää sosiaalista kivaa elämää", hän sanoo. Pyrkimys elää niin, ettei suorita tai hae onnellisuutta, vaan eläen ja tehden niitä asioita, jotka tuottaa itselle iloa. Hän painottaa, että on tärkeää tuntea, että on onnellinen omassa kehossa, eikä tee mitään, mikä on ristiriidassa sen kanssa. 

TÄRKEÄÄ ELÄMÄSSÄ JUURI NYT

Vastapainona hektiselle työlle ja reissaamiselle Karita viettää aikaa lastensa kanssa ja mökkeilee. Lapset ovat aina olleet hänelle elämän kaikkein tärkeimpiä asioita, jotka auttoivat häntä myös syövästä paranemisessa jo pelkästään sillä, että he olivat olemassa. "Jos sanoo, että lapset on tärkeitä, niin silloin täytyy myös elää niin, että lapset on tärkeitä: antaa heille aikaa ja tehdä yhdessä asioita", hän sanoo. Karitan lapset ovat nyt 21- ja 18-vuotiaita, vanhin asuu tällä hetkellä Portugalissa, mutta nuorin vielä kotona. "Minulle on yhä tärkeää olla heidän elämässä mukana, vaikka he ovat jo aikuisia".

Mökillä Karita katselee joutsenten elämää ja nauttii siitä, ettei tee yhtään mitään. Paitsi tänä kesänä kirjoittaa neljättä kirjaansa “Paranemisen kirja”, joka ilmestyy syksyllä 2025. 

Tutustu Karitan palveluihin: www.karitaaaltonen.fi 

Kirjoittanut: Anni Pöyhiä 

Edellinen artikkeli Parhaat valinnat suolistollesi, rauta-arvoillesi ja vastustuskyvyllesi
Seuraava artikkeli Superfood tankkaus alkavaan syksyyn aktiivisella monivitamiinilla