Siirry sisältöön
Jodin merkitys naisten terveydelle

Jodin merkitys naisten terveydelle

Jodia ja sen merkitystä naisten terveydelle ei ole kenties nostettu sellaiseen asemaan, jonka se ansaitsisi. Monesti jodin kohdalla puhutaan vain kilpirauhasen hyvinvoinnista. Jodin saanti kannattaa varmistaa esimerkiksi laadukkaalla Viridian Luomu Kelp -merilevävalmisteella.

Jodi ja kilpirauhanen

Jodia tarvitaan kilpirauhasessa mm. kilpirauhashormonien T3 (trijodityroniini) ja T4 (tyroksiini) valmistukseen. Jollei kilpirauhanen saa tarpeeksi jodia verestä, se voi turvota yrittäessään napata tätä tärkeää mineraalia sisäänsä. Turpoaminen voi aiheuttaa epämukavia tuntemuksia, kuten nielemisvaikeuksia. Jos jodin saanti on ollut pitkään liian matalaa, se voi johtaa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin kuten:

  • väsymys, uupumus
  • hidas suolen toiminta
  • painonnousu
  • keskittymisvaikeudet, aivosumu
  • hiustenlähtö
  • kylmät kädet ja jalat.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on paljon yleisempää naisilla kuin miehillä, joten oireiden esiintyessä tai pitkittyessä kannattaa tutkituttaa kilpirauhasen toiminta.

Jodi ja rintojen terveys

Rintoihin keskittyy jodia merkittävästi enemmän kuin kilpirauhaseen. On todettu, että rintamaidossa on neljä kertaa enemmän jodia kuin kilpirauhasessa. Tämä on tärkeää vastasyntyneen kilpirauhastoiminnan tukemiselle ja hermoston kehitykselle.

Fibrokystiset muutokset tarkoittavat sitä, että rintojen maitotiehyeisiin muodostuu nesteen täyttämiä rakkuloita, joiden koko vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Useimmiten ne ovat pieniä, 2–3 mm läpimitaltaan, mutta saattavat kasvaa 2–3 cm läpimittaisiksi ja olla aristavia. Fibrokystiset muutokset ovat hyvälaatuisia.

Tutkimuksissa on käytetty jopa 3–6 milligramman jodiannoksia fibrokystisten rintojen hoidossa. (Huom. jodin normaali päiväannos on 150 mikrogrammaa.) Tutkimuksessa todettiin, että jodilla saattaa olla merkittävä rooli rintojen normaalin toiminnan ja kudoksen ylläpitämisessä.  

Japanissa ikään suhteutettuna rintasyövän esiintyvyys on 6,6 per 100 000 naista. Vertailun vuoksi, USA:ssa luku on 22 per 100 000 ja Iso-Britanniassa 27 per 100 000 naista. Japanissa on merkittävästi vähemmän kilpirauhasen vajaatoimintaa ja autoimmuunisairauksia. Siellä jodin saanti voi olla 25 kertainen verrattuna amerikkalaisten jodin saantiin.

Japanilaisten, USA:han muuttaneiden ja länsimaisen ruokavalion omaksuneiden naisten rintasyöpätapaukset vastaavat amerikkalaisten naisten tilastoja. Japanissa puolestaan japanilaisten naisten matalat rintasyöpätapaukset ja fibrokystiset muutokset on yhdistetty suurempaan jodin saantiin perinteisestä, paljon levää sisältävästä ruokavaliosta.

Jodia kelp -merilevästä – Viridian Luomu Kelp

Viridian Luomu Kelp merilevä on luonnollinen jodin lähde. Päiväannos sisältää maltillisen 200 mikrogramman verran jodia. Jodin lähteenä oleva Seagreens®-merilevä on ruskolevä, joka sisältää vitamiineja, mineraaleja, karotenoideja, antioksidantteja, fenoleja ja tanniineja.  Merilevä on emäksinen ravintoaine, joka tukee elimistön happo-emästasapainoa. Sillä voi olla antiviraalisia, antibakteerisia ja antifungaalisia vaikutuksia.

Seagreens®-merilevä on peräisin Skotlannista, jossa se kerätään käsin luontoa kunnioittaen. Käsittelyn aikana levästä ei poisteta eikä siihen lisätä mitään. Tuote sisältää myös sinimailasta, joka on mm. hyvä klorofyllin eli lehtivihreän lähde. Tuotetta ei ole testattu eläinkokein eikä säteilytetty. Se ei sisällä gluteenia, soijaa, laktoosia, lisättyä sokeria, suolaa, hiivaa tai lisäaineita.

Muistathan varmistaa oman jodin saantisi, niin huolehdit kilpirauhasen ja rintojesi terveydestä!

Lähteet:

  • tunnerintasi.fi
  • Iodine: Deficiency and therapeutic considerations. Lyn Patrick. Alternative Medicine Review Volume 13 Number 2 2008. http://archive.foundationalmedicinereview.com/publications/13/2/116.pdf

Viridian-tuotteita saat ainoastaan AITO hyvän olon kaupoista ja -verkkokaupasta

Tutustu jodia sisältäviin valmisteisiin AITO-verkkokaupassa.

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, diplomiravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2