Siirry sisältöön
Hoida hengityselimistöä NAC:illa

Hoida hengityselimistöä NAC:illa

Hengitysteiden terveydestä on syytä huolehtia jo siksi, että niiden kautta taudinaiheuttajat pääsevät elimistöön. Hengitysilmassa olevat mikrobit kuten virukset ja bakteerit, pienhiukkaset ja ruuan mukana tulevat vieraat kemialliset aineet vahingoittavat hengityselimiä ja osaltaan voivat pitää yllä limakalvojen tulehdustiloja, infektioita. N-asetyylikysteiini tutummin NAC suojaa hengitysteiden limakalvoja ja se on oleellinen osa Glutationi synteesissä.

Mikä ihmeen NAC?

NAC on aminohappo kysteiinin yksi muoto. Luonnossa NACia esiintyy runsaimmin esimerkiksi kananmunissa ja lihassa sekä hieman vähemmässä määrin parsakaalista, sipuleista ja täysjyväviljatuotteista.

N-asetyylikysteiini eli helpommin NAC kehitettiin ensisijaisesti yskänlääkkeeksi jo vuosikymmeniä sitten. Se toimii tehokkaan liman irrottajana johon sillä on kaksi toimintamekanismia; se rikkoo liman rakennetta jolloin liman juoksevuus parantuu, lisäksi se lisää keuhkoputkien pinnalla olevien värekarvojen toimintaa kiihdyttämällä niiden liikettä jolloin lima liikkuu paremmin pois.

NAC:ia on vuosien saatossa kokeiltu moninaisten keuhkosairauksien hoitoon inhaloituna sekä suun kautta ja suoneen annettuna.

Glutationiin tarvitaan NAC:ia

Merkittävin NAC:in tehtävä on toimia raaka-aineena kehon voimakkaimman antioksidantin - glutationin - valmistukselle. Glutationi on jokaisessa solussa oleva ”palomies” joka säätelee tarkkaan hapetusstressin määrää. Erityisen paljon glutationia löytyy hengitysteiden pintasoluissa jossa se osaltaan säätelee tulehdusvastetta. Akuutissa voimakkaassa hengitystieinfektiossa glutationin määrä voi tippua liian alas, jolloin tulehdus voi lähteä ns. käsistä.

Myös runsas särkylääkkeissä käytetyn parasetamolin käyttö kuluttaa maksan glutationivarantoja, ja siksi NAC onkin virallinen hoito parasetamolimyrkytykseen. Siitä saattaa olla apua muissakin maksaa vaurioittavissa tilanteissa.

Glutationin määrä tippuu iän myötä

Elimistömme tarvitsee kolmea aminohappoa muodostaakseen glutationia. Nämä ovat NAC, glysiini ja glutamiini. Jos jokin näistä on matala, glutationia ei synny riittävästi tulipalojen sammuttamiseen.

Glutamiini on kehon yleisin aminohappo, siitä harvemmin on puutosta. Glysiiniä on myös monesti riittävästi, mutta jos ruokavalio ei sisällä merkittävästi lihaa tai pähkinöitä/siemeniä, niin glysiinin saanti voi olla heikkoa. Sama pätee NAC:iin. Molempia voi saada tarpeeksi ravinnosta, mutta jos elimistö on stressitilassa, on todennäköistä että glysiini ja NAC muodostuvat rajoittavaksi tekijäksi.

Biomedin NAC + Glysiini on suunniteltu täsmälleen tähän. Tuote sisältää kolmen kapselin päiväannoksessa 540 mg NAC:ia sekä 2160 mg L-glysiiniä joka on täsmälleen tarvittava määrä optimaaliselle glutationin synteesille. Kolme kapselia voidaan ottaa kerran päivässä tai kahdesti päivässä. Paras imeytyvyys saavutetaan ottamalla tyhjään vatsaan.

Kysy tuotteesta lisää lähimmästä AITO-kaupastasi ja tutustu Biomed NAC + Glysiini tuotteeseen verkkokaupassa!

Edellinen artikkeli Ravintoneuvoja, kokki ja Parantavaruoka-vaikuttaja Sanna Hiltunen suosittelee Vitatabs® Laktoferriniä
Seuraava artikkeli Viisi tärkeää ravintolisää immuunipuolustuksen tueksi