Siirry sisältöön
C-vitamiinin vaikutus immuunipuolustukseen

C-vitamiinin vaikutus immuunipuolustukseen

On tärkeää tietää, että me voimme itse omilla valinnoillamme tukea immuunipuolustustamme. C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Sitä on saatava ruuasta ja useimpien myös ravintolisistä, mieluiten joka päivä, koska ihminen ei pysty tuottamaan C-vitamiinia kehossaan. C-vitamiinin vaikutuksesta immuunipuolustukseen löytyy satoja tutkimuksia, toteaa yleislääketieteen erikoislääkäri, biokemisti Päivi Mäkeläinen.

Mikä on immuunipuolustuksen tarkoitus?

Immuunipuolustus auttaa meitä suojautumaan monilta sairauksilta ja puhdistaa elimistöstä haitallisia aineita. Hyvin toimiva immuunipuolustus on suoja sairauksia vastaan.

Millä immuunipuolustusta tuetaan ja tasapainotetaan?

  • Terveellisellä, luonnollisella ruokavaliolla ja ravintolisillä
  • suoliston kunnostuksella
  • painonhallinnalla
  • liikunnalla, mieluiten ulkona luonnossa liikkumalla
  • stressinhallinnalla, rentoutumisella ja riittävällä unella
  • turhien antibioottikuurien ja lääkkeiden välttämisellä
  • perheen ja ystävien tuella
  • hyvällä mielellä ja positiivisella elämänasenteella sekä ilolla elämään.

C-vitamiini on erittäin tärkeä immuunipuolustuksen tuki ja välttämätön ihmisille

  • C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
  • Se on tärkeä valkosolujen toiminnalle ja vasta-aineiden tuotannolle taudinaiheuttajia vastaan.
  • Se tehostaa hengitysteiden pintasolujen toimintaa. Nämä solut estävät mikrobien pääsyä elimistöön.
  • C-vitamiini vähentää liiallista tulehdusmerkkiaineiden tuotantoa. Se on hyödyksi esim. vaikeasti sairaille koronavirusinfektiopotilaille, koska heille voi kehittyä ns. sytokiinimyrsky, jolloin tulehdusmerkkiaineet nousevat korkeiksi.

C-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka suojaa soluja infektion aikana hapetusstressin aiheuttamilta vaurioil-
ta. Antioksidanttivaikutuksen vuoksi hillitsee myös kroonista matala-asteista tulehdusta, joka on monien sairauksien taustalla.

C-vitamiinin pääasiallisia lähteitä ovat marjat, hedelmät ja vihannekset

C-vitamiini vähenee kypsennyksen ja säilytyksen aikana, eikä sitä varastoidu elimistöön kovinkaan paljon. Useimpien meistä on hyvä saada C-vitamiinia myös ravintolisistä, koska monikaan ei saa immuunipuolustusta varten optimaalista annosta ravinnosta. Hyvä annos aikuisille ravintolisistä on varsinkin nyt koronapandemian aikana vähintään 500–1000 mg 2–3 kertaa päivässä. C-vitamiinia tarvitaan joka päivä.

C-vitamiinin annostus virusinfektion oireiden alkaessa

  • 1000 mg tunnin välein ensimmäisen kuuden tunnin 
  • ajan ja sen jälkeen 1000 mg 3 kertaa päivässä.
  • C-vitamiini on yleensä turvallista suurinakin annoksina.
  • Suurista annoksista voi tulla haittavaikutuksena vatsa- ja suolistovaivoja kuten ripulia. Jos näitä oireita tulee, voi annosta vähentää.
  • C-vitamiiniannosta kannattaa nostaa ja laskea vähitellen.
  • C-vitamiini kannattaa ottaa useamman kerran päivässä, eikä liian suuria määriä kerrallaan, koska se on vesiliukoinen ja poistuu elimistöstä nopeasti. Näin C-vitamiinitaso pysyy tasaisena elimistössä.

Liposomikapseloitua C-vitamiinia kannattaa käyttää erityisesti silloin, jos on altistunut virusinfektiolle tai on ensimmäisiä virusinfektion oireita. Liposomikapseloidun C-vitamiinin katsotaan olevan tehokkain ja parhaiten imeytyvä C-vitamiinin muoto, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri, biokemisti Päivi Mäkeläinen.

Mitä muita ravintolisiä olisi hyvä käyttää immuunipuolustusta tukemaan etenkin korona-aikana?

D-vitamiini, sinkki, seleeni ja magnesium ovat C-vitamiinin ohella tärkeimpiä. 


Yleislääketieteen erikoislääkäri,
biokemisti Päivi Mäkeläistä haastatteli toimittaja

Virpi Ukkonen

Edellinen artikkeli Nattokinaasi tehostaa verenkiertoelimistön toimintaa