Nuku hyvin talven pimeydessä!

Olemme siirtyneet uuteen vuodenaikaan ja meitä odottavat talven ihanat mukavuudet, kuten kuuma kaakao, tv-sarjamaratonit ja viihtyisät hetket sohvalla. Mutta talven taikuus voi sisältää myös korkeita stressitasoja ennen lomia sekä kaamosmasennusta, joka aiheuttaa talviväsymystä ja huonosti nukkumista. 

Talvipäivänseisaus (vuoden pisin yö) aiheuttaa muutoksia päivänvalossa ja meidän pohjolan asukkaiden on mukauduttava pimeämpiin aamuihin ja pienempään auringonvalon määrään. Tietysti on mukavaa sytyttää tähtiä ikkunoihimme, adventtikynttilä joka sunnuntai ja tuli takkaan valaistaksemme elämäämme hieman. Mutta se ei aina riitä pitämään tasapainoamme uneen kunnossa. 
 

Valon merkitys kehollemme

Talven vaikutuksista kehoomme ja uniterveyteemme on tehty paljon tutkimuksia. Päivänvalon ja pimeyden välinen tasapaino talvipäivänseisauksen ja kevätpäiväntasauksen yhteydessä vaikuttaa voimakkaasti uneen. Altistuminen valolle varhain aamulla (tai heti, kun aurinko nousee) stimuloi vartaloa ja sielua. Se edistää myös valppauden ja tarkkaavaisuuden tunteita sekä nostaa energiatasojamme. 

Liian vähäinen auringonvalon määrä päivän aikana voi johtaa liikaunisuuden ongelmaan. Liiallinen altistuminen keinotekoiselle valolle illalla ja yöllä, stimuloi hereillä oloa väärinä aikoina ja se voi vaarantaa terveellisen ja palauttavan unen. Auringonvalon puute voi myös johtaa kaamosmasennukseen (vuodenajoittain vaihtelevaan mielialahäiriöön eli mielenterveyshäiriöön, jolle on ominaista voimakkaat mielialan vaihtelut). 
 

Pimeys aktivoi melatoniinihormonin

Pimeys on unen välttämätön osatekijä. Pimeyden tullen "unihormoni" melatoniini (jota aivojen käpylisäke tuottaa), lähettää aivoille signaalin, että on aika levätä. Tämä signaali auttaa aloittamaan kehon fysiologisen valmistautumisen nukkumiseen: Lihakset alkavat rentoutua, uneliaisuus kasvaa ja kehon lämpötila laskee. Melatoniinitasot laskevat aikaisin aamulla ja pysyvät alhaisina suurimman osan päivästä, kunnes tulee taas hämärää.

Talven ongelma on se, että kehon sisäinen "unikello" muuttuu, kun pimeys tulee aikaisin ja päivänvalo myöhään. Uni- ja heräämissykliä säätelevä biologinen mekanismi on epäjärjestyksessä, mikä voi häiritä sekä unen määrää että laatua.  
 

Viisi tapaa, joilla voit parantaa mahdollisuuksiasi nukkua hyvin talvella!

 1. LUONNONVALO | Yritä viettää talvella enemmän aikaa ulkona saadaksesi riittävän määrän valoa. Avaa verhot ja kaihtimet heti kun heräät aamulla, ja yritä istua ikkunan äärellä työpaikallasi. Himmennä myös kotona olevaa valoa melatoniinin erityksen edistämiseksi ennen nukkumaanmenoa. 
 2. VIILEÄT YÖT | Kun lämpötila laskee alle nollaan, lisäämme lämpöä. Keinotekoinen lämpö tuottaa kuumaa, kuivaa ilmaa, joka voi aiheuttaa kuivumista ja kuivattaa limakalvoja. Jos tunnet olosi liian lämpimäksi makuuhuoneessa, on vaara herätä kuivalla suulla, olla janoinen ja kykenemätön nukkumaan. Tavoittele viileää makuuhuonetta, jossa on 16–18 astetta, koska se on optimaalinen lämpötila unelle.
 3. PIDÄ ITSESI TERVEENÄ | Talvella on suurempi riski vilustua tai sairastua, koska virukset selviävät paremmin kylmissä lämpötiloissa. Ja kun sairastumme, nukumme huonommin. Vahvista immuunipuolustustasi ja varmista, että ruokavaliosi sisältää runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Ne ovat hyvää immuunitoimintaa varten tarvittavia ravintoaineita. Syö hedelmiä ja vihanneksia ja juo runsaasti vettä. 
 4. KUNTOILU | Motivaatio mennä ulos liikkumaan kylmässä ja harmaassa säässä ei välttämättä ole korkeimmillaan, mutta liikunta on avain hyvään uneen ja vaikuttaa ennen kaikkea syvään uneen. Yritä kuntoilla silloin, kun ulkona on kirkkainta eikä illalla, koska se voi häiritä unta. Kestää useita tunteja ennen kuin keho jäähtyy optimaaliseen tasoon nukkumista varten.
 5. NATT PLUS | Ota parempaan uneen rauhoittavia yrttejä, kuten Natt Plus. Natt Plus sisältää magnesiumia, inositolia ja perinteisesti käytettyjä rauhoittavia yrttejä ja rentouttavia aineita, jotka voivat antaa syvempää ja rennompaa unta sekä parempaa unen laatua. Rauhallisemmat hermot ja alentunut stressiherkkyys voivat olla toinen vaikutus.
 • Magnesiumilla on yli 300 toimintoa kehossa. Sitä tarvitaan muun muassa proteiinin valmistukseen, kalsiumin liikkumiseen sekä normaaleja hermo- ja lihastoimintoja varten. Se edistää muun muassa terveellistä ja voimakasta hermostoa ja normaalia psykologista toimintaa. 
 • Inositoli on B-vitamiiniryhmän jäsen ja sitä kutsutaan myös B8-vitamiiniksi. B-ryhmän vitamiinit ovat hyväksi hermostolle.
 • Kamomilla sisältää esanssiöljyä ja flavonoideja, ja sitä on perinteisesti käytetty unihäiriöiden helpottamiseksi. 
 • Sitruunamelissa, jota kutsutaan myös sydämen riemuksi, sisältää muun muassa eteeristä öljyä ja sitä on käytetty muinaisina aikoina stressiin, ahdistuneisuuteen ja unihäiriöihin auttavien hyvän vaikutuksen takia. 
 • L-teaniini on aktiivinen aminohappo, jota esiintyy vihreässä teessä. Se voi helpottaa löytämään tasapainoisen olon nukkumaan mennessä.
   

Tutustu Natt Plus -tuotteeseen AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Huikeita Testing Labin tuloksia Nivel Magnesium ihosuihkeesta!
Apua olkapäävaivoihin Testaajat huomasivat suihkeen positiiviset vaikutukset erityisesti lihasperäisissä...
Lue
Sikuri – se kofeiiniton vaihtoehto!
Sikurijuoma on hyvä kuidun lähde: jauheesta 32 % on prebioottista ravintokuitua, ja koska jauhe liukenee kokonaan...
Lue
Hyvän olon lahjaideat ja jouluherkut AITO-kaupasta!
  Joulusivujen lahjaideat ja herkut löydät AITO hyvän olon kaupoista ja -verkkokaupasta!
Lue