Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla

Nykyään lähes kaikki johtavat tutkijat ovat sitä mieltä, että astmalle on tyypillistä keuhkoputkien limakalvon tulehdus. Astma on maailman yleisin krooninen sairaus, jota sairastaa maailman­laajuisesti arviolta 300 miljoonaa ihmistä. Tässä artikkelissa on otteita Kaarlo Jaakkolan uutuuskirjasta Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla.

Kuten tyypin I diabetesta, monet asiantuntijat pitävät myös astmaa autoimmuunisairauksiin kuuluvana sairautena. Auto­immuunisairauksissa on kyse vakavista immuunipuolustusjärjestelmän häiriöistä ja erityisesti monien pienoisravintotekijöiden puutostiloista. Suomessa ravitsemushoitoihin perehtyneet lääkärit ovat jo vuodesta 1980 lähtien panostaneet pienoisravintotekijöiden (mm. vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet sekä rasvahapot) laboratoriomittauksiin, ja niiden perusteella annettavaan lääkitykseen. 

 

Limakalvojen ongelma

Useimmilla astmapotilailla oireita antavat sekä ruoansulatuskanava että hengitystiet. Suolistossa on monioireinen ja mutkikas bakteereiden ja muiden mikrobien ekosysteemi. Se aiheuttaa sairauksia sekä suolistossa, että vaikuttaa myös hengitysteihin. Suun mikrobeista on tunnistettu vain murto-osa, ehkä noin 1000 erilaista pieneliötä. Niistä suuri osa pääsee leviämään myös hengitysteihin.

 

Astman oireet

Astman pääoireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Oireena voi olla myös pelkkä pitkään jatkunut yskä. Aikuisiässä hengitystieinfektion jälkeen alkava astma on usein krooninen sairaus, joka tarvitsee pitkään lääkehoitoa. Taudin alkuvaiheessa on todettavissa keuhkoputkien pintakerroksen tulehdus.

Tyypillinen sairauden aiheuttama muutos on hengitysteiden limakalvon voimakas turvotus ja pylväsmäisten epiteelisolujen irtoaminen. Kun tulehduksen aiheuttamat vauriot laajenevat, värekarvallisten solujen rakenteet muuttuvat ja niiden toimintateho heikkenee. Pitkään jatkunut krooninen tulehdus johtaa keuhkoputkien pysyviin rakennemuutoksiin. Silloin epiteelin alla oleva tyvikalvo ja sileä lihas paksunevat, ja seurauksena on keuhkoputkien jäykistyminen ja pysyvä vaurio.

 

Joidenkin ravintoaineiden vaikutuksia astman hoidossa

– Probioottien (erityisesti ihmisperäisten) vaikutuksesta hengitystieinfektioihin ja suun alueen infektioihin on lupaavaa näyttöä, ja tutkimusalue on varsin kiehtova.

– Infektiotautien aikana seerumin magnesiumpitoisuus pienenee. On olemassa viitteitä siitä, että magnesiumin puute olisi yhteydessä astmaan ja muihin allergisiin tauteihin. Tällöin magnesiumin anto on vähentänyt veren histamiinipitoisuutta, joten magnesiumin voidaan sanoa toimivan antihistamiinisena tekijänä.

– Kaliumin puute voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

– Eräs viime vuosikymmenien aikana paljon tutkittu reaktiivisen typen yhdiste on typpioksidi. Se laajentaa tehokkaasti verisuonia ja sitä voidaan kutsua elimistön omaksi ”nitroksi”. Typpioksidin tuotantoa lisää merkittävästi aminohappo arginiini ja sitä lähellä oleva aminohappo sitrulliini, jotka molemmat latautuvat verisuonten sisäkerrokseen. Arginiini-Sitrulliini -yhdistelmä tuottaa tehokkaasti typpioksidikaasua, joka vapautuessaan laajentaa verisuonia. Astmassa typpioksidi helpottaa hengitysteiden kouristelua ja sen arvellaan laajentavan hengitysteitä merkittävästi.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 4.1.–26.1.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Tervetuloa uusi vuosi uusin mahdollisuuksin
Tästä lehdestä löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa. Tiesitkö, että autoimmuunisairauksien, kuten diabetes,...
Lue
Ikiliikkuja Aira Samulin: Suosittelen Bodyflex® Combia!
Aira on tutustunut Hankintatukun ravintolisiin ja ottanut niistä omakseen Bodyflex® Combi -tabletit, Fosfoser® Memory -...
Lue