Tyrniöljyn monipuoliset terveysvaikutukset
Tyrniöljystä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että sen sisältämät bioaktiiviset yhdisteet, kuten omega-7-rasvahapot, vitamiinit (erityisesti C- ja E-vitamiinit), karotenoidit ja fenoliset yhdisteet, voivat edistää terveyttä monin tavoin. Tyrnin siemenöljy sisältää erityisesti linolihappoa ja alfalinoleenihappoa, kun taas marjan pehmytosista eristetyssä jakeessa on runsaasti Omega-7 eli palmitoleiinihappoa.
Emeritusprofessori Heikki Kallio kertoo artikkelissaan (1), että tyrnimarjalla ja sen jakeilla on mahdollisia vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen, sekä osoitettuja vaikutuksia limakalvoihin, silmiin ja tulehdusvasteeseen.
- Ihon terveys: Ihoa kosteuttava ja rauhoittava ominaisuus. Auttaa ihon paranemisprosessissa ja vähentää tulehdusta. Omega-7 rasvahapot, kuten palmitoleiinihappo ovat tunnettuja niiden anti-inflammatorisista ominaisuuksista.
- Ruoansulatus: Omega-7 rasvahapot voivat edistävää ruoansulatusta, ylläpitää terveitä limakalvoja ruoansulatuskanavassa ja lievittää ruoansulatuskanavan vaivoja, kuten närästystä, refluksitaudin oireita ja suoliston ärsytystä. Sen käyttö saattaa tukea suolen terveyttä ja ehkäistä tulehduksellisia tiloja.
- Immuunijärjestelmän tuki: Tyrniöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten A-, C- ja E-vitamiineja, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää ja edistävät solujen suojaamista hapettumisstressiltä.
- Sydän- ja verisuoniterveys: Tyrniöljyn säännöllinen käyttö saattaa tukea sydän- ja verisuoniterveyttä mm. alentamalla kolesterolitasoja. Sen sisältämä alfalinoleenihappo eli ALA ja linolihappo edistävät veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.
(1) Lähde: Tyrnimarjan ja sen öljyjen terveysvaikutuksia, Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2018;134(13):1371–8, Heikki Kallio ja Baoru Yang
Löydät Nordicvita Omega-7 tyrniöljy -tuotteen -tuotteen lähimmästä AITO-kaupasta tai verkkokaupasta.