Siirry sisältöön
Tiedätkö, mitä maustetta voit käyttää kipuun, painonhallintaan sekä ruoansulatusta helpottamaan?

Tiedätkö, mitä maustetta voit käyttää kipuun, painonhallintaan sekä ruoansulatusta helpottamaan?

Monet mausteet ja yrtit sisältävät aineita, jotka parantavat ruoansulatusta ja helpottavat oloa raskaan tai rasvaisen ruuan jälkeen. Kurkuma on löytänyt tiensä jo useisiin suomalaisiin keittiöihin, vaikka alun perin tämä intialainen suosikkimauste tunnettiin meillä lähinnä sen kullankeltaisesta väristä curry-mausteseoksessa. Kurkumaa on käytetty tuhansia vuosia intialaisessa ayurveda-lääkintäperinteessä, jossa sitä pidetään puhdistavana, ruoansulatusta parantavana, kuumetta laskevana, tulehduksia lievittävänä ja maksaa hoitavana kasvina. Myös kiinalaisessa lääkinnässä kurkumaa on käytetty maksan ja sapen vaivoihin.

Kurkuma on monipuolinen hyvinvoinnin tukija

Terveystietoinen asiakas hakee kurkumavalmisteita useimmiten nivelten hyvinvointia tukemaan sekä erilaisia kipuja ja tulehduksia hillitsemään. On hyvä tietää, että kurkumasta hyötyvät myös ne, joilla on ruoansulatuksen kanssa ongelmia. Kurkumalla saadaan aikaan lisääntynyt mahanesteiden ja sapen eritys, jolloin ruuan sulaminen nopeutuu ja helpottuu. Lisäksi kurkuman on todettu vähentävän kaasun muodostusta suolistossa eli helpottavan ilmavaivoja.

Avuksi painonhallintaan?

Kurkuman on todettu helpottavan rasvan poistumista sisäelimistä edistäen mm. maksan hyvinvointia ja siten painonhallintaa. Vyötärörasva ei ole vain esteettinen vaiva; tutkijat ovat löytäneet ylipainoisilla esiintyvästä rasvasta haitallisen valkuaisaineen, joka voi synnyttää elimistöön tulehdustilan. Tähän tulehdustilaan on tuotu helpotusta kurkumiinilla, joka myös tukahduttaa rasvakudoksen kasvua helpottaen painonpudotusta.

Kaikki maustekurkuman hyödyt eivät imeydy elimistöön

Vaikka kurkumaa voi hankkia kotikeittiöönsä helposti, sen vaikutusten hyödyntämistä hankaloittaa heikko imeytyvyys: kurkumiini on rasvaliukoinen rohto, joka ei liukene veteen, eikä se imeydy helposti ruoansulatuksessakaan. Kurkumiinin imeytymistä voi parantaa syömällä sitä öljyn tai rasvan kera mutta parhaat tehot siitä saa irti nauttimalla kurkumiinia lisäravinteena, jossa sen terveysvaikutteiset ainesosat eli kurkuminoidit on saatu tehokkaasti hyödynnettävään muotoon kurkumakasvia uuttamalla.

Biomedin Vahva Kurkumiini -valmisteen BCM 95 -kurkumiiniuute on erittäin laajasti tutkittu kurkumiinivalmiste. Lisäravinteessa on panostettu sen erityisen tehokkaaseen imeytyvyyteen sekä pitkävaikutteisuuteen.

Silicum Tonic – piihappogeeli on myös balsamia vatsalle

Silicum Tonic on suomalainen piihappogeeli, jota käytetään täydentämään elimistön piin saantia. Silicum Tonic on jo vuosia ollut monien suomalaisten suosikki erilaisissa vatsan ja suoliston murinoissa ja kurinoissa.

Vatsahappojen nouseminen ruokatorveen aiheuttaa syöpymisestä johtuvan ikävän poltteen ja lisäksi nielun limaisuutta, tähän piihappogeeli tuo lempeää helpotusta. Se sitoo myös suolistokaasuja ja vähentää turvotukseen liittyviä vaivoja.

Kirjoittanut: Birgit Stenroos, fytonomi

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoista ja verkkokaupasta!

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen