Yvonne Holm on peruskoulutukseltaan proviisori. Hän on tehnyt väitöskirjansa maustekasvien viljelystä ja niiden sisältämien haihtuvien öljyjen analytiikasta. Holm on kirjoittanut useita tieteellisiä artikkeleita, oppikirjoja ja pitänyt sekä farmasiassa että luontaistuotealalla paljon täydennyskoulutuskursseja. Hän harrastaa mm. geokätköilyä ja palstaviljelyä.
Näin valmistaudut kevääseen – helpotusta allergioihin!
Vielä eletään tämän talven kylmimpiä aikoja, mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Minulle markkinoitiin jo uusia kesärenkaita autoon! Itse asiassa pelkästään auringonvalo ja päivien pidentyminen piristää mieltä.
”Kevätväsymys”
Keväästä tulee ensimmäisenä mieleen kevätväsymys ja keväiset puhdistuskuurit. Kevätväsymys kuulostaa vähän ristiriitaiselta. Eikös juuri kevät herätä kaikissa elämänhalua ja innostusta? Sitä pitääkin tarkastella hiukan historiallisesta perspektiivistä, niin asiat asettuvat kohdilleen. Mennään noin sata vuotta tai vaikkapa vain 60–70 vuotta taaksepäin. Silloin talvinen ruokavalio oli melko yksipuolinen. Oli perunaa ja särvintä, joka oli joko säilöttyä silakkaa tai lihaa. Ilmankos ihmisillä oli kaikenlaisia vitamiinien puutoksia, kun kevät vihdoin koitti!
Kevennä ruokavaliota ja tue kehoa ravintolisillä
Nykyään lähes kaikkia elintarvikkeita on saatavana ympäri vuoden, mutta silti talvella syödään raskaampaa ruokaa kuin lämpimänä vuodenaikana. Se on fysiologinen ilmiö – tarvitaan enemmän energiaa kehon lämmöntuotantoon. Kun pakkaset hellittävät on hyvä tietoisesti keventää ruokavaliota ja totuttaa elimistö taas keveämpään ja vihreämpään ruokaan.
Influenssaa on edelleen liikkeellä runsaasti. Tänä talvena rokote ei antanut kovin kattavaa suojaa. Jos flunssa iski ja pahimmasta on selvitty, kannattaa tukea kehon toipumista vaikkapa monivitamiinivalmisteella, ruusujuurella (ns. adaptogeeni), pycnogenolilla tai reilulla C-vitamiinikuurilla. Lautaselle monipuolisesti värikkäitä vihanneksia ja hedelmiä, joista saa runsaasti ravintoaineita!
Elämme itse asiassa nyt myös laskiaisen aikaa, jolloin ennen yleisesti paastottiin. Pääsiäisenä sitten taas herkuteltiin. Itse asiassa paasto tai detox-kuuri sopii hyvin nyt talven jälkeen puhdistamaan kehoa ja keventämään oloa. Ei tarvitse olla asiantuntija ryhtyäkseen paastoamaan, vaan siihen on saatavana valmiita paketteja ohjeineen tai sitten voi mennä kurssille. Ryhmässä on aina hauskempaa tehdä asioita! Myös helppokäyttöisiä detox-valmisteita löytyy kuuriluontoiseen käyttöön.
Puuhastelua yrttiviljelyn parissa
Nyt on myös aika kylvää siemenet, jos meinaa kasvattaa vaikkapa mausteyrttejä pihalla tai parvekkeella. Näin ne ehtivät kasvaa sopivan kokoisiksi siihen mennessä, kun säät ovat lämmenneet niin, että niitä voi siirtää ulos. Useimmat yrtit ovat yksivuotisia, mutta minulla ainakin rosmariini, salvia ja ruohosipuli ovat talvehtineet hyvin parvekkeella. Laventelin talvehtiminen on ollut vaihtelevaa. Laventelia ei yleensä syödä, mutta siitä tulee ihana tuoksu. Kukkia voi kuivattaa ja laittaa pieniin kangaspusseihin tuomaan hyvää tuoksua esim. liinavaatekaappiin. Laventelin tuoksu myös rauhoittaa.
Allergiat
Kevät tietää monille myös aivastelua ja tukkoista nenää, koska siitepölyä alkaa olla ilmassa. Leppä on ensimmäinen, joka kukkii. Myöhemmin keväällä koivu yleensä aiheuttaa voimakkaimmat oireet. Koivun kukintaan ehtii vielä valmistautua.
Maitohappobakteereja kannattaa ottaa kuuri. Se vahvistaa yleisesti puolustuskykyä. Voi kokeilla myös perillaa, jota saa tablettimuodossa luontaistuotekaupoista. Perillaa on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetty mm. flunssan hoitoon ja japanilaisessa Kampo-lääketieteessä astmaan. Japanilaisen tutkimusryhmän mukaan perilla sisältää flavonoideja ja rosmariinihappoa. Perillan on todettu vähentävän IgE:n (immunoglobuliini E) ja histamiinin tuotantoa. Sekä immunoglobuliinit että histamiini voimistavat mm. allergista reaktiota.
Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!