Siirry sisältöön
Näin pidät nivelet terveenä

Näin pidät nivelet terveenä

Nivelvaivat ovat hyvin yleisiä, niistä kärsivät jo nuoremmatkin ihmiset. Mitä kannattaisi tehdä, että ne pysyvät pitkään toimintakunnossa? Liikunta, ravinto, oikeat pohjalliset, virheasentojen korjaaminen ja ravintolisät auttavat nivelterveyden ylläpidossa.

Liikunta

Tärkein sääntö on pysyä liikkeessä: mitä enemmän liikut, sen paremmin ravintoaineet pääsevät niveliin perille ja pidät jäykkyydet poissa. Toimistotöissä tai televisiota katsellessa kannattaa vaihtaa asentoa, nousta välillä ja liikutella raajoja, ettet jäykisty.

Lihasten ja nivelten joustavuus helpottaa liikkumista. Venytyksiä kannattaa tehdä päivittäin tai ainakin 3-4 kertaa viikossa ja aina pienen lämmittelyn jälkeen. Kävely, pyöräily, uinti ja maltillinen voimaharjoittelu ovat lajeja, jotka rasittavat niveliä vähiten. Keskivartalon tuesta kannattaa myös pitää huolta, koska silloin tasapaino pysyy paremmin ja loukkaantumisten riski etenkin vanhemmalla iällä on pienempi.

Ravinto

Painonhallinta on äärimmäisen tärkeää nivelten kestävyyttä ajatellen. Jokainen pudotettu kilo vähentää noin neljä kiloa painetta polvista. Nilkkamme ja polvemme kantavat meitä koko elämämme mukisematta. Niistä kannattaa siis pitää huolta!

Monipuolinen ja laadukas ravinto tukee nivelten terveyttä. Mm. nivelrikon kohdalla on tutkittu (*) Välimeren ruokavaliota, ja sen on todettu vähentävän tulehdusta, joka on yksi tekijä niveloireiden taustalla. Hiljaista tulehdusta kehossa voi hallita vähentämällä punaisen lihan, tyydyttyneen rasvan, sokerin ja vehnän nauttimista ja lisäämällä kasvikunnan tuotteita, etenkin tummanvihreitä vihanneksia ja paljon antioksidantteja sisältäviä marjoja, kuten mustikoita tai vadelmia. Rasvaisen kalan on todettu olevan hyväksi. Yrteistä timjami ja oregano hillitsevät tulehdusta.

Ravintolisät

Jos nivelet ovat oirehtineet jo pitkään ja ravinto sekä liikkuminen ovat kunnossa, ravintolisistä voi etsiä lisätukea.

Tulehduksen hillitsemiseen hyviä ovat mm:

Suoliston hyvinvoinnin tukeminen on niin ikään tärkeää. Kuitulisä auttaa painonhallinnassa ja parantaa suoliston bakteerikantaa, joka puolestaan vähentää tulehdusta. Probioottivalmisteet ovat myös suositeltavia.

Nivelten tukiaineista voi kokeilla mm:

Monille yhdistelmävalmisteet, jotka sisältävät sekä tulehdusta hillitseviä ainesosia että tukiaineita, ovat paras valinta. Kokeilemalla löytää itselle parhaan valmisteen.

Lisäksi on hyvä muistaa, että kunnon kengät ja pohjalliset ovat oleellinen asia nivelten tukemisessa, jo ihan lapsesta pitäen. Kehon mahdolliset virheasennot olisi hyvä korjata. Pidäthän huolta nivelistäsi, että ne jaksavat kantaa sinua pitkälle vanhuuteen saakka!

J Dyer et al. Effect of a Mediterranean Type Diet on Inflammatory and Cartilage Degradation Biomarkers in Patients with Osteoarthritis . Randomized Controlled Trial. J Nutr Health Aging. 2017;21(5):562-566.

Tule kyselemään lisää lähimpään asiantuntevaan AITO-kauppaan tai tee ostoksia AITO-verkkokaupasta!

 

 KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2