Siirry sisältöön
Luonnonkosmetiikan salaisuus

Luonnonkosmetiikan salaisuus

Luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikan tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty luonnollista alkuperää olevia raaka-aineita. Kasviperäisissä aineissa suositaan sertifioituja luomu raaka-aineita. Tuotteissa on myös huomioitu, miten tuotteen elinkaari vaikuttaa ihmiseen ja ympäristöön eli eettisyys on otettu huomioon. 

Luonnonkosmetiikassa eettisyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä. Myöskään uhanalaisia kasveja ei saa käyttää. Eläinperäisiä raaka-aineita ei saa käyttää, jos raaka-aineiden hankkiminen aiheuttaa eläimelle haittaa. Tuotteiden täytyy olla biohajoavia ja pakkaustapojen ympäristöystävällisiä. Tuotannossa valvotaan myös energian sekä veden kulutusta, jotta tuotteen hiilijalanjälki olisi kaiken kaikkiaan mahdollisimman pieni.

Raaka-aineet

Luonnonkosmetiikassa on hyvin tarkasti säädelty, kuinka paljon tuotteissa saa olla mm. lisäaineita ja mitä ne saavat olla. Synteettisten hajusteiden, öljyjen, rasvojen ja väriaineiden käyttö on kielletty. Kielletyllä listalla ovat myös silikonit sekä mineraaliöljyt, esim. parafiini ja vaseliini. Eläinrasvat ja proteiinit, esim. ihra, tali ja eläinkollageenit eivät ole sallittuja. Myöskään geenimuunneltuja tai säteilytettyjä raaka-aineita ei saa käyttää. Näin haitalliset aineet karsiutuvat pois ja tuotteista saadaan herkimmillekin ihmisille soveltuvia. Säilöntäaineina käytetään sallittuja luonnonmukaisia aineita ja säilyvyyttä voidaan myös parantaa pakkaustavoilla.

Luonnonkosmetiikassa pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon luonnon raaka-aineiden ominaisuuksia. Raaka-aineet sisältävät suuren määrän luonnollisia vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka hoitavat ihoa hellävaraisen tehokkaasti. Esimerkiksi kylmäpuristettuja kasviöljyjä käytetään paljon tuotteiden pohjana. Ne hoitavat ja hellivät pintakuivaa ihoamme ja imeytyvät hyvin tukkimatta ihoa. Kasviuutteista saadaan kokonainen joukko tehoaineita, jotka toimivat yhteistyössä paremmin kuin mikään yksittäinen eristetty kemikaali. Tuotteista saadaan siis tehokkaita ilman haitallisia kuormittavia tekijöitä.

Turvallisuus

Kaikkien tuotteiden tulee olla turvallisia käyttää ja tämä varmistetaan testaamalla tuotteet vapaaehtoisilla ihmisillä. Eläinkokeet eivät siis ole sallittuja. Dermatologiset (ihoärsytys) testit tehdään lääkärien valvonnassa. Esimerkiksi tuoksuherkät ihmiset saattavat voida hyvinkin käyttää luonnollisilla eteerisillä öljyillä hajustettuja tuotteita. Ja tavalliselle kosmetiikalle herkistynyt ihminen saattaa voida käyttää luonnonkosmetiikan vastaavia tuotteita täysin ongelmitta. Myös iho-ongelmien kanssa, kuten akne tai psoriasis kannattaa kokeilla luonnonkosmetiikkaa. Kuitenkin pitää muistaa, että myös luonnonkosmetiikan tuotteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Allergisuus tai herkistyminen on yksilöllistä.

Luonnonkosmetiikkaa käyttävä kuluttaja välttyy altistumasta suurelle joukolle synteettisiä kemikaaleja, joiden mahdollisia terveysvaikutuksia ei välttämättä vielä edes tiedetä. Monet kosmetiikan päivittäiset tuotteet, kuten hammastahnat, deodorantit, huulipunat- ja voiteet sekä aerosolituotteet voivat olla hyvin haitallisia ja kerääntyä kehoon helposti. Tätä ei välttämättä tule ajatelleeksi, kun haluaa huolehtia päivittäisestä hygieniastaan. Oletko ajatellut kuinka paljon arvelisit ”syöneesi” huulirasvaa? Kannattaisi siis käyttää tuotteita, joita voisi ajatella vaikka syövänsä. Silloin tietää, ettei kuormita kehoaan turhaan.

Sertifiointi

Mistä sitten tuntee laadukkaat luonnonkosmetiikkatuotteet? Valitettavasti markkinoilla on myös tuotteita, joita myydään luonnonkosmetiikkana, mutta jotka eivät täytä luonnonkosmetiikan kriteereitä. Tämä johtuu siitä, että EU ei ole toistaiseksi saanut aikaan luonnonkosmetiikkaa koskevaa lainsäädäntöä ja yhteisten pelisääntöjen puutteen vuoksi tulee sekaannuksia. Siksi kannattaakin valita luonnonkosmetiikkaa, joka on sertifioitua. Näin tietää varmasti ostavansa sitä, mitä luvataan. Sertifioitu luonnonkosmetiikka takaa tuotteiden laadun ja ekologisuuden. 

Suomessa toimii Pro luonnonkosmetiikka ry, jonka jäsenet ovat joko kansainvälisesti sertifioituja tuotemerkkejä (sertifiointimerkkejä on useita) tai suomalaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä. Kriteerinä sertifioinnille on, että valmistusaineluettelon ja valmistus menetelmät tarkastaa ja hyväksyy riippumaton asiantuntija. 

AITO hyvän olon kaupoista ja -verkkokaupasta löydät laadukkaita luonnonkosmetiikkatuotteita, kuten suomalaiset Marja Entrich- ihonhoitotuotteet. Kannattaa myös tutustua meikkeihin, tuoksuihin, aurinkovoiteisiin jne. Valikoima vaihtelee myymalöittäin.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen