Siirry sisältöön
Kuvataiteilija ja kirjailija Katariina Souri: On tärkeää elää aidosti itsensä näköistä elämää

Kuvataiteilija ja kirjailija Katariina Souri: On tärkeää elää aidosti itsensä näköistä elämää

Oireilevat ihmiset ovat terveitä ihmisiä. Herkkä hälytysjärjestelmä on rikkaus, sillä se voi auttaa kääntämään elämää oikeampaan suuntaan. Näin ajattelee Katariina Souri, joka on löytänyt tasapainoa elämäänsä luontaisten keinojen avulla.

Katariina Souri, 52, asuu kauniin luonnon keskellä Sipoossa, käsin hakatussa hirsitalossa. Oma kädenjälki on läsnä värikkäinä ja monipuolisina teoksina ympäri taloa. Tilavassa kodissa lähes kymmenvuotias Ella-koira seuraa tarkasti emäntänsä jokaista liikettä.

”Maalaan ja kirjoitan uutta romaania, jonka työstäminen on jatkunut pari vuotta. Romaani on tärkein projektini tähän asti, sen teemat liittyvät myyttiseen pohjolaan ja pyhään feminiiniin”, Katariina Souri kertoo.

Souri on elättänyt itsensä kuvataiteilijana ja kirjailijana jo 20 vuotta. Tulevaisuuden haaveissa siintää pihapiirin kunnostaminen, jos rahoitus siihen järjestyisi.

”Haaveilen omasta galleriatilasta ja perinnemaisemasta lampaineen, kanoineen ja kasveineen. Tilalla olisi jo nyt harvinaisia perinnekasveja ja vanha siemenpankki, josta lähteä liikkeelle. Mielestäni Suomessa ei aivan ymmärretä perinnemaiseman merkitystä ja kauneutta”, Souri mainitsee.

Väärin parannettu?

Katariina Souri oli näyttävästi sysäämässä alkuun Väärin parannettu- somekampanjaa, jolla tuettiin Täydentävät hoidot kaikille -kansalaisaloitetta.

”Omat kokemukseni saivat minut liikkeelle, se miten luontaishoitoihin suhtaudutaan ja miten paljon olen itse saanut niistä apua. Kun aiemmin olin tukemassa Lääkkeetön elämä -kirjan julkaissutta lääkäri Antti Heikkilää, sain itsekin kokea, millaista on olla median ajojahdin kohteena.”

”Kärsin aiemmin vatsaongelmista. Keskustelut etenkin tutkija Markus J. Rantalan kanssa auttoivat oivaltamaan, että minulla on matala-asteinen tulehdus ja väärä ruokavalio. Avainasemassa hyvään oloon ovat mm. oikeanlainen ruoka pätkäpaastoineen ja unirytmi, ulkoilu ja meditaatio. Lisäksi jääkylmät suihkut päivittäin,” Katariina Souri kuvailee.

Tärkeimpiä oivalluksia on ollut, että monet asiat ja tunteet, joita on ennen työstänyt terapiassa, ovatkin kehollisia. Kehon hoitaminen auttaa elämään omien tunteiden kanssa.

”Jos tähän nykyiseen länsimaiseen elämäntyyliin sopeutuu täysin oireettomasti, on jotain pielessä… Ne ihmiset, jotka oireilevat, ovat juuri niitä, jotka ovat terveitä!”

Luonnollista ketopainotteista ruokaa

Taiteilija on oppinut kokeilemalla, millainen ruokavalio itselle sopii. Hän ketoilee, muttei ole ehdoton. Kun suolisto on tullut hyvään kuntoon,
se kestää paremmin vaihtelua.

”Pahinta suolistolleni ovat palkokasvit ja niiden sisältämä lektiini. Tykkään syödä mahdollisimman luonnonmukaisesti. Eläinperäiset ruoat ostan luomuna ja syön paljon mustikkaa ja puolukkaa suoraan metsästä.”

Ravintolisänä hän käyttää monivitamiinia, ajoittain rautaa sekä D-vitamiinia (100 µg/pv).

”Nyt pitäisi kiireesti saada viesti kaikille, miten tehokas D-vitamiini on korona-aikana! On kiistattomia tutkimustuloksia, että se vähentää sekä tartuntoja että vakavia oireita”, Souri huomauttaa.

Katariina Souri ei pelkää sanoa ääneen, mitä ajattelee.

”Kaikkein tärkeintä on omassa totuudessa eläminen. Olen valmis uhraamaan tosi paljon elääkseni itseni näköistä elämää.”

 

Kirjoittanut: Kaisa Ikävalko

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2