Siirry sisältöön
E-vitamiini naisen hyvinvoinnille

E-vitamiini naisen hyvinvoinnille

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka edistää kehon solujen suojaamista hapetusstressiltä, siksi se tukee myös erityisesti naisen hormonitoimintaa ja sydämen terveyttä.

E-vitamiini suojelee solukalvojamme vahingollisilta happiradikaaleilta ja auttaa näin myös ihon soluja suojautumaan auringon haitallisilta vaikutuksilta. Kevään herkkuja ja juomia nautiskellessa on hyvä muistaa myös, että E-vitamiinilla voi olla myös positiivinen vaikutus sydämen terveyteen. Runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältäviä kasviöljyjä nauttivan on hyvä pitää samalla huolta riittävästä E-vitamiinin saannista.

Stressi ja PMS-oireet voivat kertoa puutoksesta

E-vitamiinin puutoksella on vaikutus hermostoon ja hormonitoimintaan, jolloin oireina voi esiintyä mm. väsymystä, keskittymiskyvyttömyyttä, tasapainoaistin heikentymistä ja lihasheikkoutta. Lisäksi näkökyvyn häiriöt, kuukautisvaivat ja erilaiset suolisto- ja ruuansulatusongelmat voivat kertoa puutoksesta.

PMS-oireilla tarkoitetaan ennen kuukautisia ilmenevää fyysistä ja psyykkistä oireilua, kuten mielialan voimakasta vaihtelua, masennusta, ärtyneisyyttä, unihäiriöitä, väsymystä, päänsärkyä ja suolisto-oireilua. Nämä oireet ovat usein merkki hormonitasapainon epätasapainosta. Oireilun taustalla voi olla liian suuri estrogeenin määrä suhteessa keltarauhashormoniin tai liiallinen prolaktiinihormonin määrä. Tasapainotukseen suositellaan riittävästi monityydyttymättömiä rasvahappoja, B6- ja E-vitamiinia.

E-vitamiini imeytyy hitaasti

E-vitamiinitasojen nostamiseen kannattaa varata muutama kuukausi aikaa, sillä jopa 75 % nautitusta E-vitamiinista poistuu samana päivänä. EU:n saantisuositus vuorokaudessa on 12 mg. Pidempiaikaisen käytön turvallinen yläraja on noin 300 mg / vrk. Nauti E-vitamiini mieluiten yhdessä muiden antioksidanttien, kuten C-vitamiinin tai seleenin kanssa!

Valitse luonnollinen E-vitamiini!

D-alfatokoferoli on luonnollinen ja ylivoimaisesti parhaiten imeytyvä ja 100 % aktiivinen muoto. E-vitamiinin synteettinen muoto on dl-alfatokoferoli, jonka kahdeksasta esiintymismuodosta vain yhdellä on yhtä suuri vaikutus, kuin luonnollisella d-alfatokoferolilla. Solgarin E-vitamiini on luonnollisena ja bioaktiivisena, GMO-vapaasta soijasta eristettynä d-alfatokoferolina. Lisäksi mukana on muitakin tokoferoleja lisäämässä synergistä yhteisvaikutusta.

Parhaat lähteet

Ravinnossa hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa:

  • vehnänalkioöljy
  • avokado
  • voi
  • mantelit
  • kala
  • pähkinät
  • siemenet

E-vitamiini kuitenkin tuhoutuu helposti ruokia pakastettaessa sekä kuumennettaessa, joten jos haluaa varmistaa E-vitamiinin saannin, luonnollisen E-vitamiinilisän nauttiminen kannattaa.

Kirjoittanut: Timo Lehto, biokemian tohtori, FT

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2