Siirry sisältöön
B-vitamiinitankkaus syksyn stressiä vastaan

B-vitamiinitankkaus syksyn stressiä vastaan

Saitko kesän aikana tankattua runsaasti tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä? Hieno juttu! On kuitenkin hyvä muistaa, että arjen kiireessä ja stressissä B-vitamiinien tarve kasvaa. Syksyn kiireissä jaksamisen ja hermoston normaalin toiminnan voikin varmistaa hyvällä B-vitamiinivalmisteella.

B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, joita meidän on saatava joka päivä ravinnosta, koska ne eivät varastoidu elimistöön. Niitä saadaan mm. täysjyväviljasta, eläinkunnan tuotteista, palkokasveista sekä kasviksista kuten sienistä, lehtikaalista, persiljasta ja nokkosesta.
 

B-vitamiinien rooli hermoston terveydessä

B-ryhmän vitamiineilla on merkittävä rooli aivojen ja hermoston terveenä pitämisessä koko elämämme ajan. Ne suorittavat yhdessä useita hermoston tehtäviä energia-aineenvaihdunnan ylläpitämisestä punasolujen muodostukseen ja hermovälittäjäaineiden koentsyymeinä (kemiallisten reaktioiden mahdollistaja/nopeuttaja) toimimiseen.

Hermovälittäjäaineet auttavat viestin kulussa keskushermostossa ja vaikuttavat mm. ajatuksiin, muistiin ja liikkeeseen. B-vitamiinit toimivatkin monesti yhteistyössä siten, että yhden B-vitamiinin puutos saattaa johtaa toisenkin B-vitamiinin puutokseen, koska sen hyväksikäytettävyys kehossa heikkenee.
 

Tunnista B-vitamiinien puutoksen oireet

B-vitamiinien puutos voi näkyä yleisesti väsymyksenä. Voi ilmetä myös hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä, alakuloa, keskittymiskyvyttömyyttä, pistelyä tai puutumista raajoissa. B12-vitamiinin puutoksen oireita voi olla lihasheikkous sekä tuntoaistin tai muistin häiriöt. Jos suvussasi on paljon muistisairauksia, B12-vitamiini olisi hyvä mittauttaa säännöllisin väliajoin ja korjata mahdolliset puutokset.
 

B-vitamiineilla on monia tutkittuja terveysväitteitä

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n terveysväittämiä B-vitamiinien kohdalla on paljon. B2, B3, B6 ja B12-vitamiinit edistävät hermoston normaalia toimintaa ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. B5-vitamiini eli pantoteenihappo auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta, ja se mielletäänkin niin sanotuksi ”anti-stressi” -vitamiiniksi. Suuria määriä yksittäisiä B-ryhmän vitamiineja ei kannata kuitenkaan tankata ilman asiantuntijan opastusta ja ilman hyvän B-vitamiinikompleksin tukea.
 

Viridian High twelve B-complex

Viridian High twelve B-complex on vahva yhdistelmä tarpeellisia B-vitamiineja. Viridian-tuotteet ovat vastuullisia ja vegaanisia, eivätkä ne sisällä keinotekoisia täyte- tai sidosaineita. Sen vuoksi tämäkin tuote sopii hyvin monille.

B-complexissa on 500 µg B12-vitamiinia hyvin imeytyvässä muodossa, jolloin erillistä valmistetta ei yksilöllisestä tilanteesta riippuen välttämättä enää tarvita. Tuotteen viherseos (sinimailanen, spirulina ja mustikkauute) toimii luonnollisena täyteaineena ja tehostaa vitamiinien toimintaa. Valmistetta otetaan yksi kapseli päivässä esimerkiksi aamupalan jälkeen.
 

Viridian-tuotteita on saatavilla ainoastaan AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

 

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2