Siirry sisältöön
Ashwagandha – yrttien prinssi avuksi stressiin

Ashwagandha – yrttien prinssi avuksi stressiin

Arki tuntuu oravanpyörältä, virikkeitä tulee joka tuutista, vaatimuksia sataa niskaan-stressiä pukkaa... Kuulostaako tutulta? Meillä jokaisella on toisinaan stressiä ja kiirettä. Stressi voi olla toki hyvää stressiä, sellaista, joka saa meidät keskittymään ja toimimaan, mutta jos se pitkittyy, voi siitä olla haittaa terveydelle.

Stressinhallinnan A ja O on säännöllinen, terveellinen ruokailu, raittiin ilman hengittäminen, liikunta, ilon löytäminen arjesta ja rentoutuminen. Toisinaan keho kuitenkin tarvitsee enemmän apua ja silloin adaptogeeneista saattaa olla hyötyä. 

Oletko jo kokeillut adaptogeeneja? Adaptogeeniset kasvit rauhoittavat ylivireistä, piristävät uupunutta, parantavat toimintatarmoa ja keskittymiskykyä. Monesti niitä käytetään nimenomaan stressin lievittämiseen, unen laadun parantamiseen tai afrodisiakkina. Adaptogeenit auttavat kehoamme sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin ja erilaisiin stressitekijöihin. 

Ashwagandha

Ashwagandha (withania somnifera) lasketaan kuuluvaksi adaptogeeneihin. Se on koisokasvi, jonka vaikuttavia aineita ovat mm. alkaloidit, flavonoidit ja withanolidit. Withanolidien arvellaan toimivan fytohormoneina, eli hormonien esiasteina, jotka muuttuvat tarvittaessa fysiologisiksi hormoneiksi. Tämä selittäisi kasvin stressihormoneja tasapainottavan vaikutuksen. Siinä on lisäksi aminohappoja, frukto-oligosakkarideja, A-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa.

Perinteisessä intialaisessa lääketieteessä ashwagandhaa arvostetaan nimenomaan sen yleisvahvistavan vaikutuksen vuoksi. Se onkin saanut kunnianimen ”the prince of the herbs” eli ”yrttien prinssi”. Ashwagandha tarkoittaa ”voimakas kuin hevonen” ja somnifera ”levollinen uni”. Ayervedassa ashwagandhaa on käytetty mm. keuhkosairauksissa, tulehduksellisissa sairauksissa sekä unettomuudessa ja hermoston uupumuksessa. Sitä on käytetty muistin ja kognitiivisten toimintojen tueksi sekä libidon vahvistamiseen. Kuulostaa lupaavalta meille länsimaisille enemmän tai vähemmän kiireisille ihmisille, eikö totta?

Viridian luomu ashwagandhauute (KSM-66) 

Yleensä ashwagandhauutteet ovat maitokäsiteltyjä. Viridian luomu Ashwagandhauute sen sijaan on täysin vegaaninen. Tuote sopii sen vuoksi myös maitoallergikoille. Se ei sisällä gluteenia, vehnää, soijaa, lisättyä sokeria, suolaa, hiivaa tai lisäaineita. Tuotetta ei ole testattu eläinkokein tai säteilytetty. 

KSM-66 ashwagandhaa voidaan pitää maailman parhaana ashwagandhana, sillä sen taustalla on pitkä tutkimus- ja kehitystyö. Raaka-aine on kotoisin Rajasthanin osavaltiosta Intiasta, jossa on suotuisin maaperä kasvin viljelylle. Maaperässä on juuri sopiva pH, joka vaikuttaa ashwagandhan withanolidipitoisuuteen myönteisesti. Tuotteen raaka-aineena on käytetty vain ashwagandhan juurta ja se on ns. full-spectrum uute, joka säilyttää vaikuttavien aineiden tasapainon. Valmistus noudattaa ”vihreän kemian” periaatteita, jonka mukaan tuotteen uuttamisessa ei ole käytetty alkoholia tai synteettisiä liuottimia.

Viridian luomu Ashwagandhauute sisältää lisäksi luomu Siperian ginseng -juurijauhetta. Se tehostaa ashwagandhan vaikutuksia. Siperian ginseng kuuluu adaptogeeneihin, joita käytetään perinteisesti mm.

  • stressiin
  • fyysisen suorituskyvyn parantamiseen
  • väsymykseen
  • vastustuskyvyn tueksi. 

Kenelle tuote sopii?

Viridian Ashwagandhaa ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Sen käyttö tulee lopettaa 2 viikkoa ennen leikkausta. Varovaisuutta tulee noudattaa, jos olet allerginen koisokasveille, sinulla on kilpirauhaslääkitys, autoimmuunisairaus, alhainen verenpaine tai kortisolitasot tai mahahaava. Joidenkin lääkkeiden kanssa voi ilmetä yhteisvaikutuksia. Nämä olisi hyvä tarkistaa hoitavalta lääkäriltäsi tai ravintoterapeutiltasi. 

Tuote sopii erittäin hyvin seuraaviin tapauksiin:

  • stressinsietokyvyn parantamiseen
  • väsymyksen ja uupumuksen lievittämiseen
  • unettomuuteen
  • matalaan libidoon tai hedelmällisyyden parantamiseen
  • kognitiiviseen kuormitukseen (esim. opiskelijoilla)
  • fyysiseen kuormitukseen (esim. urheilijoille).

Olisiko tästä yrttien prinssistä avuksi sinun arjen haasteisiisi? Testaa ja totea sen teho itse!

Tutustu Viridian luomu Ashwagandhauutteeseen AITO hyvän olon kaupoissa tai -verkkokaupassa!

 

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, ravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2