Siirry sisältöön
Miksi tehdä geenitesti?

Miksi tehdä geenitesti?

Geenitestit ovat yksi Suomen merkittävimmistä tulevaisuuden terveystrendeistä. Mistä on kysymys? Pitkän ja terveellisen elämän salaisuus löytyy geeneistäsi ja elämäntavoistasi. 

Geneettinen tutkimus on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina, ja ymmärryksemme ihmisen perimästä kehittyy päivä päivältä. Ihmisen genomin perimän järjestäytyminen on selvitetty jo vuonna 2003.  Vaikka perimästämme 99,9 % on kaikilla sama, meissä kussakin on ainutlaatuista 0,1 %. Se vaikuttaa siihen, miten reagoimme ruokaan (ruoansulatus jne), liikuntaan ja muihin ympäristötekijöihin kuten ympäristömyrkkyihin. 

Näissä geenitutkimuksissa ei tutkita sitä, oletko geeniperimältäsi italialainen tai minkä väriset silmät sinulla on. Vaan puhutaan hyvinvointiin liittyvistä geeneistä. Tiedämme yhä enemmän, mitkä geenit vaikuttavat eri aineenvaihduntaprosesseihin, elämäntapasairauksiin (miten helposti sairastut esim. diabetes, sydänsairaudet), liikuntasuorituksiin ja ravintoaineiden saantiin. 

Uuden tiedon ja geenitestien tulosten avulla on saatu ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua yksilön geneettiseen koodaukseen, mikä paljastaa herkkyydet ja alttiudet, mutta ennen kaikkea antaa työkaluja optimaaliseen terveyteen ja sen ylläpitoon. 

Ihmisten hyvinvoinnissa ollaan menossa yhä henkilökohtaisempaa lääketieteeseen ja sitä myötä yhä henkilökohtaisempaan hoitoon ja terveyteen. Ennustetaan, että tämän vuoden lopussa yli 100 miljoonaa ihmistä maailmassa on teettänyt jonkin geenitestin itsestään, joten kiinnostus omasta hyvinvoinnista on entistä vahvempaa. 

Mistä saamme geenimme?
Biologian tunneilta muistetaan, että perimämme eli 23 kromosomipareista toinen on peräisin isältä ja toinen äidiltä. Samalla siirtyy noiden geenien sisältämät sekä hyvinvointiin että sairauksien riskeihin vaikuttavat tekijät. Geenejä emme voi muuttaa, mutta pystymme vaikuttamaan isoon osaan niiden ilmenemiseen eli luentaan ns. epigeneettisillä tekijöillä eli mitä me syömme ja minkälaisia muita elintapoja meillä on. Kun tiedämme, mitkä riskitekijät meillä on, osaamme kohdentaa muutokset tarkemmin. Tiedämme, mitä lisätä ja mitä vähentää ruokavaliostamme ja mitä lisäravinteita mahdollisesti tarvitsemme. 

Pitkän ja terveellisen elämän salaisuus löytyy geeneistäsi ja elämäntavoistasi
Geeniperimäsi ja elämäntavat yhdessä muodostavat 70 % hyvinvoinnistasi. Geeniperimääsi et voi muuttaa, mutta elämäntapojasi voit. Minkä tyyppinen ruokavalio ja elämäntapa tukee juuri sinun geeniperimäsi – luotettavasti ja tieteellisiin tutkimuksin perustuen. 

Missä nyt mennään? Esimerkkinä metylaatio. 
Tutkimuksissa löytyy koko uusia geenejä ja niihin vaikuttavia epigeneettisiä tekijöitä.

Kaikki kuvassa olevat laatikot ovat geenejä. Hyvin merkittävä geeni on MTHFR geeni, mikä on ns. 3. renkaassa. Mikäli se ei toimi optimaalisesti, niin sillä on seurannaisvaikutuksia molempiin suuntiin, sekä oikealle että vasemmalle. Vasemmalla on serotoniini ja dopamiini. Oikealla puolella oksidatiivinen stressi ja inflammaatio. Maksan toiminta. Oikealle ylänurkassa on ns. geenien korjausjärjestelmä. Yksittäisellä geenillä on isot vaikutukset. Jos pitäisi valita vain yksi geeni, mikä tutkitaan, niin tämä on juuri sellainen, sen merkitys on niin suuri.   

Kuva: Methylation map (copyright Maili Lepola*)


Metylaatiokartta

*Maili Lepola on funktionaalisen lääketieteen asiantuntija ja hammaslääketieteen lisensiaatti. Hän on tehnyt asiakastyötä geenitestien parissa jo pitkään, ja  toistaiseksi ainoa suomalainen, joka on käynyt maailmalla erittäin arvostetun IFMCP-koulutuksen (The Institute for Functional Medicine).

Palaten hetkeksi vielä MTHFR geeniin: jos siellä on haasteita, niin tietyt entsyymit eivät toimi riittävän hyvin luontaisesti. Tämän geenin toimiessa heikoisti tarvitsemme erityisesti ruokavaliosta folaatteja. Niitä saa erityisesti vihreistä lehtivihanneksista, ja mielellään niitä on saatava päivittäin. Mikäli tuntuu, että ruokavaliosta ei riittävästi saa, niin tarvetta voi täydentää lisäravinteena; aktiivisessä muodossa olevilla B-vitamiineilla (metyylifolaatti, metyylikobalamiini). Jos geeneissä virheitä, niin synteettiset vitamiinit eivät toimi tai toimivat epäedullisesti aiheuttaen ongelmia.  Mitkä tekijät heikentävät lisää ko. geenejä? Esim. MTHFR-geeniin myrkyillä on heikentävä vaikutus (kuten alkoholi, tupakka, ympäristömykyt ((kemikaalit, homeet)) jne). Jos tässä geenissä on kirjoitusvirhe (kaksi kirjainta muuttunut), entsyymi toimii vain 30 %, 2/3 tehosta on poissa. Tämä voi aiheuttaa haasteita hermostolle, hormoniaineenvaihdunnalle, ja sillä voi olla vaikutuksia verenkiertoon. 

Geenitestin perusteella saat hyvin arkiset ja selkosuomenkieliset ohjeet. Mitä pitää tehdä arjessa? Mitä syödä? Mitä lisäravinteita mahdollisesti käyttää lisänä. Mukana on hyvin helppo ravinto- ja lisäravinneohjeistus. Esimerkiksi geenitestiraportista MTRR-geenin osalta:
Ravinto: vältä/vähennä. Lisää. 
Lisäravinteet: suositellaan päivittäin, suositellaan tarvittaessa tai kuuriluontoisesti. 
Geenitestiraportin lopussa voi olla laboratorioehdotuksia esim. mittaa homokysteiini.

MTRR-geeni

Mitä hyötyä geenitestistä?
Saaa jotakuinkin lähes kaikki terveyden osa-alueet, joihin pystyy itse vaikuttamaan kun tietää  omat geenisi, joihin kannattaa vaikuttaa. Kannattaa aloittaa merkittävimmistä ja vähitellen laajentaa vaikutusaluetta. 

Mihin geeneihin voimme vaikuttaa epigeneettisesti?
- solujen omat korjausjärjestelmät
- kehon omat antioksidantit ja niiden toiminta
- maksan entsyymien toiminta
- verenkierto ja sydän- ja verisuoniterveys
- sokeriaineenvaihdunta
- energiantuotto ja mitokondriot
- hormonitoiminta ja hermovälittäjäaineet
- eri vitamiinien aineenvaihdunta 
- aivojen toiminta
- tulehdusherkkyys sekä oksidatiivinen stressi 
- tuki- ja liikuntaelimistö
- ihoterveys
- liikunnan henkilökohtaiset vaikutukset

Itseään kannattaa ravita oikeilla luonnollisilla ravintoaineilla. Sateenkaaren kaikki värit on hyvä löytyä päivittäin ruokalautaselta. Syödä mahdollisimman värikkäästi. Ruoka-aineiden eri värit parantavat vaikuttamalla geenien luentaan: kasviksia, vihanneksia, marjoja, punajuurta, viinirypäleitä jne arkisia ohjeita. 

Voinko luottaa saamaani testitulokseen?
Nordic Genex on suomalainen yritys, joka käyttää suomalaisia huippulaboratorioita testien analyysiin (pääyhteistyökumppani FIMM, Helsingin yliopiston alainen). Analysoidut geenit ja niihin annetut ohjeet perustuvat laajoihin kansainvälisiin tieteellisin tutkimuksiin. Ohjeet tulevat selkeällä suomen kielellä, testattava saa selkeitä ravinto-ohjeita sekä lisäravinnesuosituksia ja laboratoriosuosituksia. Tutkittavien nimet eivät mene laboratorioon – tutkittava on pelkkä numerokoodi.  
Testi on sylkinäyte. Kivuton ja nopea. 

Geeniperimäsi on avain yksilölliseen terveyteen
Selvitä riskisi sairastua jo etukäteen ja geeneillesi sopivimmat ruoka-aineet ja tukevat elämäntavat. 

Voit ostaa oman geenitestin tästä!

Edellinen artikkeli Tilaa verkkokaupasta ja nouda myymälästä!
Seuraava artikkeli Uusi sivustomme avattu