Siirry sisältöön
Valoa kohti, eroon uupumuksesta

Valoa kohti, eroon uupumuksesta

Kuluva talvi, kuten pari viime vuotta ovat olleet äärettömän raskaita ja uuvuttavia. Kokemamme henkinen ja fyysinen väsymys, pelko virustartunnasta, sulkutoimenpiteistä ja normaalin elämän hallinnan puuttuminen on lamauttanut ihmisiä. Olemme nyt matkalla kohti kevättä ja valoisempia sekä lämpimämpiä aikoja. Tarvitsemme lisävoimaa ja siksi kannattaa turvautua elimistöllemme energiaa antavaan ravintolisään, mikä lisää mitokondrioiden, kehomme solujen voimalaitosten energian tuotantoa

Mitokondrioiden toiminnan heikentyminen on syynä elimistömme uupumiseen ja myös olennainen tekijä kaikissa rappeutumissairauksissa. Mitokondrioiden toiminnan ylläpitäminen ja energian tuotannon tehostaminen ravintolisien avulla auttaa välttämään uupumusta. On tärkeä huolehtia, että tähän käytetyt ravintolisät ovat valmistettu korkeita laatuvaatimuksia noudattaen tutkituista ja turvallisista raaka-aineista.

Lisää tehoa solujen voimalaitoksille

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on elimistön itse tuottama rasvaliukoinen antioksidantti ja välttämätön lihassolujen energia-aineenvaihdunnalle. Elimistömme tuottaa itse ubikinonia ja kehon oma synteesi muuntaa sen ubikinoliksi, joka on sen imeytyvä muoto. Tämän synteesin aktiivisuus vähenee iän myötä. Kun elimistön oma ubikinonin tuotanto vähenee, energian taso elimistössä laskee. Aineenvaihduntamme myös hidastuu iän myötä ja kehon oma ubikinonin tuotantokyky laskee voimakkaasti. Esimerkiksi 40-vuotiaalla on noin 30 % vähemmän ubikinonia sydänlihaksessaan kuin 20-vuotiaalla, ubikinonipitoisuus jatkaa laskemistaan ja lihasten toimintakyky heikkenee.

Ubikinoni tarvitsee seleeniä

Elimistömme toimintoja ohjaa 25 eri selenoentsyymiä, jotka ovat välttämättömiä kehomme terveydelle. Yhtä näistä entsyymeistä tarvitaan ubikinonin muuntamiseen imeytyvää muotoon ja siksi ubikinonia ja seleeniä suositellaan käytettäväksi yhdessä. Seleeniä on tietyissä ruoka-aineissa, mutta seleenin päivittäinen saanti riippuu merkittävästi sen pitoisuudesta maaperässä. Seleenin pitoisuus suomalaisten veren plasmassa on alle tiedemiesten suosittelemien terveyttä ylläpitävien tasojen, mikä tarkoittaa sitä, että myös suomalaiset tarvitsevat seleenin lisäannostusta.

Ubikinonin ja ubikinolin ero

Suurimmalla osalla ihmisistä ubikinonin muuntuminen ubikinoliksi toimii hyvin. Pienellä osalla ihmisistä synteesi ei ole täydellinen tai se on heikentynyt, jolloin on parasta käyttää valmiita ubikinolikapseleita. Ubikinoli vaikuttaa välittömästi ja tehostaa lihasten toimintakykyä. Se lievittää kroonista väsymystä, fyysistä stressiä ja henkistä ahdistusta. Se myös vähentää tehokkaasti elimistöä rappeuttavaa hapettumista ja piilevää tulehdusta.

Suoja stressin haitallisia vaikutuksia vastaan

Ihmiset kärsivät parhaillaan voimakkaasta stressistä ja uupumuksesta ja tuntevat usein itsensä loppuun palaneiksi ja uupuneiksi. Sopiva määrä stressiä motivoi ihmistä, mutta nykyinen pitkäkestoinen stressi kuormittaa ja vahingoittaa terveyttä. Stressitilanteissa tarvitaan enemmän ravinteita, jotka tukevat kehoa tärkeissä aineenvaihdunnan toiminnoissa. On tärkeä huolehtia, että käytetyt ravintolisät ovat valmistettu korkeita laatuvaatimuksia noudattaen tutkituista ja turvallisista raaka-aineista.

Kirjoittanut: Jarmo Hörkkö, tuoteasiantuntija

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2