Siirry sisältöön
Telomeerit -pitkän iän salaisuus?

Telomeerit -pitkän iän salaisuus?

Harva on kuullut telomeereistä, vaikka niitä löytyy kaikista soluistamme. Telomeerit sijaitsevat tumassa kromosomien päissä ja niitä voisikin verrata kengännauhojen päissä oleviin muovivahvikkeisiin. Telomeerit suojaavat kromosomeissa olevaa geneettistä informaatiotamme solunjakautumisen, esim. ihon uusiutumisen, yhteydessä. Tässä prosessissa telomeeri itse lyhenee. Kun telomeerin pituus pienenee tietyn rajan yli, solu menettää jakautumiskykynsä ja kuolee. Terve kromosomi voi kopioitua telomeerien ansiosta 50-60 kertaa, ennen kuin solu kuolee. 

Kromosomit sisältävät geneettisen informaatiomme  

Tuman kromosomit sisältävät ihmisen perintötekijät eli geenit. Tavallisessa solussa kromosomeja on 46 kappaletta. Jokaista kromosomia on kaksi kappaletta, eli kromosomeja on 23 paria, toinen äidiltä ja toinen isältä. Aina solun jakautuessa pieni pätkä kromosomin päästä tuhoutuu ja jos telomeerejä ei olisi, tuhoutuisi siis geneettistä informaatiota. Telomeeri suojaakin kromosomia ja lyhenee itse jokaisen solunjakautumisen yhteydessä. Koska telomeerien lyheneminen johtaa solun kuolemaan, on arveltu, että niistä voisi löytyä avain myös vanhenemisen ymmärtämiseen.  

Hapetusstressi on myrkkyä telomeereille 

Amerikkalainen tutkija Carol Greider tunnisti yhdessä australialaisen Elizabeth Blackburnin kanssa vuonna 1984 telomeraasi-entsyymin, joka tuottaa telomeerin dna:ta ja suojaa telomeerejä lyhenemiseltä. Telomeraasi-entsyymi uudistaa telomeerejä erityisesti niissä soluissa, joiden kuuluukin jakautua usein. Tällaisia soluja ovat mm. iho-, suolisto- ja immuniteettisolut. 

Hapetusstressi estää telomeraasi-entsyymin toimintaa ja lähes syövyttää telomeerin dna:ta. Hapetusstressi voi jopa puolittaa telomeraasin tehon ja tuplata telomeerien lyhenemisnopeuden.  

Telomeerien pituus vaihtelee yksilöiden välillä ja yksilössä eri elinten ja solutyyppien kromosomien välillä. Kasvispainotteinen ravinto, kohtuullinen liikunta ja stressinhallintakeinot, mm. meditaatio auttavat tutkimusten mukaan pidentämään telomeerejä. Pitkät telomeerit ennustavat pidempää odotettavissa olevaa elinikää, mikä voi olla yhteydessä taustalla oleviin terveellisiin elämäntapoihin.  


Telos95®- tutkittua tehoa 

Telos95® on patentoitu, kliinisesti tutkittu uute, jonka on osoitettu aktivoivan telomeraasi-entsyymin toimintaa ja auttavan pidentämään telomeerejä. Uute sisältää luomulaatuista viiniköynnösuutetta ja oliivinlehtiuutetta ja se on standardoitu sisältämään vähintään 10 % polyfenoleja. Sen positiiviset vaikutukset perustuvat sen vahvaan antioksidanttitehoon.  

Kliinisessä tutkimuksessa havaittiin, että telomeraasi-entsyymiä on mahdollista aktivoida ja näin hidastaa telomeerien lyhenemistä; jopa pidentää niitä. Telomeerien pituus mitattiin veren valkosoluista tutkimuksen alussa ja lopussa. Kuuden kuukauden tutkimuksessa ryhmän A koehenkilöt ottivat yhden Telos95®-kapselin päivässä. Keskimääräinen telomeerien pituus lähtötilanteessa koehenkilöillä oli 0,85 ja kuuden kuukauden kuluttua keskimäärin 0,95. Ryhmän B koehenkilöt ottivat kaksi Telos95®-kapselia päivässä. Tämän ryhmän koehenkilöillä keskimääräinen telomeerien pituus lähtötilanteessa oli 0,82 ja kuuden kuukauden kuluttua 0,94.  

Vitacell Telomere 95 mg -kapselit sisältävät Telos95®-uutetta. Annostus on 1 kapseli päivässä, ja yli 55-vuotiaat voivat tarvittaessa ottaa 2 kapselia päivässä. Kapseli(t) nautitaan mehun tai ruokailun yhteydessä. 

Löydät Vitacell Telomere 95 mg -kapselit lähimmästä AITO-kaupasta ja verkkokaupasta!

Edellinen artikkeli Luonnollista tukea talven tuiskuihin
Seuraava artikkeli B-vitamiinien rooli hermoston terveydessä