Siirry sisältöön
Sinkki vaatii imeytyäkseen vatsahappoja

Sinkki vaatii imeytyäkseen riittävät vatsahappotasot

Sinkillä on kehossamme lukuisia tehtäviä – se säätelee yli 300 entsyymin toimintaa. Siksi sinkin riittävästä saannista kannattaakin pitää huolta. Sinkki tarvitsee imeytyäkseen riittävät vatsahappotasot. Eli hapottomassa tai liian vähähappoisessa mahassa sinkin imeytyminen on heikkoa. 

Hiukset, kynnet, iho ja luusto tarvitsevat sinkkiä, se vahvistaa myös vastustuskykyä ja osallistuu ravintoaineiden aineenvaihduntaprosesseihin. Sinkkiä tarvitaan solujen suojaamiseen hapetusstressiltä sekä kognitiivisille toiminnoille. Sinkki vaikuttaa lisäksi hedelmällisyyteen ja testosteronitasojen säätelyyn. Eli se on hyvin tärkeä koko kehollemme. 

Se, mitä pistämme suuhumme, ei aina välttämättä kuitenkaan imeydy kehomme käyttöön. Sinkki on yksi niistä hivenaineista, jonka imeytyminen riippuu pitkälti vatsahappotasoista. Jos siis vatsahappotasosi ovat matalat, saattaa käyttämäsi sinkkivalmiste mennä hukkaan. Seuraavaksi hiukan lisää tietoa hapottomasta mahasta.
 

Syitä hapottomaan mahaan

Hapottoman mahan taustalla on mahalaukun limakalvon solujen heikentynyt kyky erittää vatsahappoa. Jos limakalvon solut ovat kokonaan surkastuneet, kutsutaan tilaa atrofiseksi gastriitiksi. Atrofisen gastriitin voi diagnosoida vatsasta otetuilla koepaloilla tai vatsan pH-mittauksella. 

Hapottoman mahan yleisin aiheuttaja on helikobakteeri-infektio. Se on siis bakteeri, joka elää mahan limakalvon pinnalla. Infektio on yleensä oireeton ja noin 1–2:lla kymmenestä bakteerin saaneesta infektio aiheuttaa kroonisen mahatulehduksen eli gastriitin. Helikobakteerin toteamiseksi on käytettävissä useita eri testejä, mm. hapottoman mahan testaukseen otetuista koepaloista on myös helikobakteeri todettavissa. Jos helikobakteeri löydetään, se myös aina hoidetaan.

Myös jotkut lääkkeet (esim. närästyslääkkeiden pitkäaikainen käyttö) vähentää mahahappojen tuotantoa. Ikääntymisen myötä vatsan limakalvojen solujen toiminta hiljalleen hiipuu. Jotkut autoimmuunisairaudet voivat olla syynä hapottomaan vatsaan, samoin kuin kilpirauhasen vajaatoiminta.

Hapoton vasta on yleensä oireeton ja näin vaikea itse tunnistaa. Jos sinulla on epämääräisiä vatsaoireita, kannattaa tarkastuttaa vatsahappojen tilanne.
 

Vatsahappojen merkitys ravintoaineiden imeytymiseen

Vatsalaukun limakalvon solujen tuottaman suolahapon tehtävä on osallistua ravintoaineiden pilkkomiseen.  Se antaa haimalle signaalin, että ruokaa on tulossa ruuansulatuskanavaan ja näin haima alkaa tuottamaan ruuansulatusentsyymeitä ja sappea ruuan pilkkomista varten.

Ruuan ravintoaineet imeytyvät ohutsuolen alueella verenkierron kautta elimistöön. Eli jos sinulla on alhaiset vatsahappotasot, syömästäsi ruuasta imeytyy heikommin ravintoaineita kehosi käyttöön ja samoin käyttämäsi ravintolisät imeytyvät heikommin.
 

Sinkkipikolinaatti – imeytyy tehokkaasti

Pikolinaatti-muotoinen sinkkivalmiste imeytyy tehokkaasti, vaikka vatsahappotasot olisivat heikommatkin. Joillakin herkkävatsaisilla sinkkivalmisteet saattavat ärsyttää vatsaa tai niistä voi tulla huono olo. Sinkkipikolinaatti käy myös herkkävatsaisille, mutta sekin suositellaan otettavaksi ruuan kanssa, ei siis tyhjään vatsaan.
 

Aito Sinkki

Aito Sinkki

Aito Sinkki on vahva ja tehokas pikolinaatti-muotoinen sinkki kapselissa, ilman haitallisia lisäaineita. Se on hyvin imeytyvä ja hellävarainen herkällekin vatsalle ja sopii myös vegaaneille. Täyteaineen sijaan kapselissa on Nu-Flow® riisitiivistettä sekä Nu-rice® riisiuutetta. Yksi kapseli sisältää 25 mg sinkkipikolinaattia.
 

Tule hakemaan hyvin imeytyvä Aito Sinkki lähimmästä AITO hyvän olon kaupasta tai tilaa kätevästi verkkokaupasta!

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2