Siirry sisältöön
Poro on parasta – luut ja sisäelimet hyötykäyttöön terveyden tueksi

Poro on parasta – luut ja sisäelimet hyötykäyttöön terveyden tueksi

Suomea pidetään maailman puhtaimpiin kuuluvana maana. Erityisesti Suomen Lapin joitakin kolkkia jopa maailman puhtaimpana ilmanlaadultaan. Jäkälää rouskuttavat puolivillit porot kuuluvat Lapin maisemaan. Jäkälän lisäksi poro syö heiniä, saroja ja ruohoja sekä syksyllä sieniä. Voidaan siis sanoa, että porojen ruokavalio on melkoista superruokaa. Myös ihminen hyötyy poron terveellisestä ruokavaliosta. Nykyään porosta hyödynnetään muutakin kuin liha ja fileet. Biomedin Luuliemi ja Maksakapselit ovat superruokaa Lapista!

Ekologista ravintoa

Nykypäivänä syömme eläinkunnan tuotteita hyvin yksipuolisesti, käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on kuitenkin valtavasti enemmän. Esimerkiksi luiden ja sisäelinten hyödyntäminen on paitsi ympäristöystävällistä, tuotantotehokasta, myös terveydelle edullista. Pääraaka-aineiden tulee olla laadukasta ja parasta mahdollista, eläimistä, joita ei lääkitä antibiooteilla tai muilla lääkkeillä. Siksipä suomalaiset porotuotteet ihastuttavat eri puolilla maailmaa.

Miksi käyttää luulientä?

Ihminen tarvitsee kollageenia moneen paikkaan. Luuliemen sisältämän gelatiinin ja kollageenin on huomattu vahvistavan suoliston kuntoa, sekä pitävän ihon, hiukset ja kynnet hyvinvoivana. Gelatiini on nivelten rakennusainetta. Se auttaa pitämään nivelemme joustavina ja terveinä. Luuliemessä on lisäksi monista nivelten ravintolisistä tuttuja kondroitiinisulfaattia ja glukosamiinia, sekä paljon aminohappoja ja mineraaleja.

Naturel Luuliemijauhe sisältää poron luista ja luuytimestä pitkään ja lempeästi haudutettua luulientä, joka pakastekuivataan. Nyt luulientä löytyy myös valmiiksi maustettuna herkullisella kurkumiini-inkivääri-chili yhdistelmällä.

Rautaista voimaa maksasta

Maksa on ehkä tunnetuin ja käytetyin sisäelin. Siinä on runsaasti laadukasta proteiinia, ja se on yksi parhaimmista A-vitamiinin lähteistä. Se sisältää myös huomattavia määriä kuparia, folaattia ja rautaa sekä Q10-entsyymiä, joka on tärkeä entsyymi sydämen toiminnalle. Urheilijat syövätkin paljon maksaa, koska se lisää hapen määrä veressä, parantaa kestävyyttä ja voimaa, sekä ehkäisee väsymystä.

Anemiasta ja raudanpuutteesta kärsivän on hyvä tietää, että maksa, munuaiset ja sydän sisältävät rautaa ylivoimaisesti enemmän kuin muut elintarvikkeet. Rauta on lisäksi hyvin imeytyvää hemirautaa. C-vitamiinin tiedetään parantavan raudan imeytymistä ja ehkä hiukan yllättäen maksassa ja munuaisessa on saman verran C-vitamiinia kuin marjoissa ja hedelmissä.

Munuaiset, maksa ja sydän ovat myös hyviä seleenin lähteitä. A-vitamiinin lisäksi sisäelimissä on enemmän B-ryhmän vitamiineja, kun varsinaisessa lihassa. Biomedin poron sisäelinjauheessa yhdistyvät nämä kaikki.

Biomed uutuus: Maksakapselit

Maksakapselit sisältävät vapaana eläneen Lapin poron maksaa. Hellävarainen valmistusprosessi ja pakastekuivaus säilyttää vitamiinit ja muut ravintoaineet aktiivisessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Kapselit ovat helppo käyttää. Luuliemijauhe täydentää ravitsemustilaa koko kehossa.
 
Kirjoittanut: Birgit Stenroos, fytonomi

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2