Siirry sisältöön
Pii - luuston, suoliston ja kauneuden tukiaine

Pii - luuston, suoliston ja kauneuden tukiaine

Piitä käytetään yleisesti suoliston hoidossa, luuston vahvistamiseen sekä kauneudenhoitoon. Pii voi rauhoittaa ärtynyttä vatsaa ja limakalvoja. Se vähentää luuston hajotusta ja stimuloi uutta kasvua. Pii tukee kollageenin muodostusta, joka vaikuttaa ihon elastisuuteen ja sitä kautta ihon nuorekkuuteen. Tästä kauneusmineraalista voi olla apua myös hiusten ja kynsien kasvuun.

Tiesitkö että pii on maankuoren toiseksi yleisin alkuaine hapen jälkeen? Vaikka se on niin yleinen maaperässä, on arvioitu, että piin puute ihmiskehossa on yleistä. Pii on ihmiselle välttämätön mineraali.

Pii luuston ja nivelten tukiaineena

Pii pitää kehomme kasassa, se on kuin liima, jota ilman hajoaisimme palasiksi! Se vähentää luuston hajotusta ja stimuloi uutta kasvua. Tutkimusten mukaan pii kasvattaa osteoblastien eli luustoa rakentavien solujen määrää ja varmistaa kalsiumin ja muiden mineraalien kiinnittymisen luustoon. Luukudos koostuu suureksi osaksi piistä, joka antaa luustolle jokapäiväisissä toimissa vaadittavan lujuuden. 

Pii estää myös osteoklastien eli luustoa hajottavien solujen toimintaa, jolloin ne eivät pääse hajottamaan luukudosta ja vapauttamaan mineraaleja, kuten kalsiumia, verenkiertoon. Haluammehan mineraalit luustoon varmistamaan sen lujuuden, eikä verenkiertoon kalkkeuttamaan suonia! Luuston mineralisaatio tapahtuu negatiivisesti varautuneilla alueilla luustossa. Piikristallit varmistavat nämä negatiiviset varaukset. 

Pii edesauttaa rustojen ja jänteiden uusiutumista ja nivelten korjautumista. Näin ollen nivelvaivaiset voivat hyötyä sen käytöstä. Jos sinulla on osteopenia, osteoporoosi tai muuten heikot luut, pii voi olla hyvä tukiaine muiden luustoa tukevien ravintoaineiden, kuten kalsiumin, magnesiumin, K2-vitamiinin, boorin ja D-vitamiinin lisäksi. 

Pii suoliston tukena

Piitä tarvitaan ruokatorven, vatsan ja suoliston limakalvoille. Nestemäinen piihappo muodostuu pienikiteisistä piikristalleista. Piikristallit pystyvät sitomaan itseensä ympäristömyrkkyjä ja raskasmetalleja, joita voi olla suuontelossa, mahalaukussa ja suolistossa. Piihappo muodostaa limakalvojen ympärille suojakalvon, joka voi suojata ärtynyttä vatsaa estämällä limakalvojen tulehdusreaktioita ja antamalla niiden parantua rauhassa. Piihapolla on arvioitu olevan kyky normalisoida suoliston bakteerikantaa. 

Piihappogeelin käyttäjät ovat saaneet siitä apuja mm. 

 • närästykseen
 • ilmavaivoihin
 • turvotukseen
 • vatsakipuihin. 

Pii kauneudenhoidossa

Kollageeni on proteiini, jota tarvitaan tukikudoksessa, kuten luusto, rustot, jänteet ja iho. Pii on hyvin tärkeä ainesosa kollageenin muodostuksessa. Sitä kutsutaankin ”kauneusmineraaliksi”, koska monet saavat siitä apua ihon elastisuuden parantamiseen, kynsien kasvattamiseen ja vahvistamiseen sekä kauniisiin, kiiltäviin hiuksiin. 

Piin lähteet

Piin, kuten muidenkin mineraalien saanti ravinnosta, on vähentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Syynä ovat pitkälti viljelymenetelmät sekä ruoan prosessointi. Esimerkiksi viljassa suurin osa piistä sijaitsee viljan kuorikerroksessa, joka poistetaan silloin kun valmistetaan jauhoa. Sen vuoksi täysjyväviljat ovatkin hyvä piin lähde. Piitä saat ruoasta mm. näistä lähteistä:

 • täysjyväkaura- ja ohra  
 • riisinlese
 • avokado
 • kurkku
 • parsa
 • pinaatti
 • juurekset kuten peruna ja palsternakka
 • nokkonen
 • pähkinät ja siemenet.

Pii ravintolisänä

Piitä löytyy tabletteina, jauheena ja geelimäisinä nesteinä sekä yhdistelmävalmisteina, joissa on mukana myös muita mineraaleja ja vitamiineja. Ikääntyessä piin määrä kehossa vähenee ja ruoansulatuksen teho heikkenee, eli voit hyötyä piin kuuriluontoisesta käytöstä. Ihmisen tarkkaa piin tarvetta ei tiedetä, mutta arvioidaan, että määrä on noin 10-30 mg/vrk. 

 

Tutustu piivalmisteisiin AITO hyvän olon verkkokaupassa tai kysy lisää lähimmästä AITO-kaupastasi!

 

Anu Bouquet, dipl.ravintoterapeutti

Anu Bouquet toimii ravintoasiantuntijana vastaanotollaan Nummelassa, Espoossa ja Hyvinkäällä. Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi Anu pitää kursseja ja luentoja. Hän on hankkinut lisää koulutusta mm. kroonisten infektioiden hoidossa ja funktionaalisen lääketieteen laboratoriotestien tulkinnassa.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen