Siirry sisältöön
Näin käytät ravintolisiä turvallisesti

Näin käytät ravintolisiä turvallisesti

Luontaistuotteiden ja lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset ovat olleet esillä mediassa tammikuun alussa. Proviisori Kaisa Salmisen Itä-Suomen yliopiston tuore väitöstutkimus käsittelee tiettyjen kasviperäisten aineiden ja lääkkeiden yhteisvaikutuksia. Tutkimuksesta uutisoivat mm. Yle ja Helsingin Sanomat.

Aihe on tärkeä, mutta ravintolisiin ja luontaistuotteisiin liittyviä riskejä ei ole syytä uutisoinnissa liiallisesti korostaa ja yleistää. Noin puolet suomalaisista käyttää säännöllisesti ravintolisiä, ja niiitä myös tutkitaan paljon. Suomessa ravintolisiä ja niiden turvallisuutta valvoo mm. Elintarviketurvallisuusvirasto.

Luontaistuotteita ja ravintolisiä on turvallista käyttää, kun ottaa huomioon seuraavat seikat:

  1. Hanki ravintolisät Suomessa toimivasta myymälästä tai verkkokaupasta. Täten voit varmistua, että tuotteet on tehty lainsäädännön mukaisesti, ja ne kuuluvat viranomaisten valvontaan.
  2. Noudata annosteluohjetta ja lue pakkausmerkinnät. 
  3. Osta valmisteet koulutetulta myyjältä, joka osaa auttaa valitsemaan ravintolisät juuri sinun tarpeidesi mukaan. Luontaistuotealan ammatillisessa koulutuksessa perehdytään lääkkeiden ja rohdoskasvien yhteiskäyttöön.
  4. Tietyt lääkkeet, erityisesti verenohennuslääke (varfariini), voivat aiheuttaa rajoitteita luontaistuotteiden käyttöön. Jos sinulla on lääkitys sairauden hoitoon, keskustele lääkkeen ja luontaistuotteen käytöstä lääkärin ja koulutetun luontaistuotealan ammattilaisen kanssa.
     

Väitöskirjan tekijältä pyydetty lisätietoa

Väitöskirjan tehnyt Kaisa Salminen on esittänyt Ylen uutisessa, että kasviperäisen berberiinin käyttöä ei suositella yhtä aikaa suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden kanssa, koska yhteiskäyttö voi lisätä hypoglykemian riskiä. Berberiinin käytöstä on kuitenkin olemassa laajaa tutkimusnäyttöä. Berberiinin Suomeen vuonna 2009 lanseeranut dosentti Matti Tolonen on koonnut berberiini-tutkimuksista diabeteksen hoidossa laajan katsauksen, joissa ei ole löytynyt Salmisen esittämille väitteille tutkimustuloksia.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ja dosentti Matti Tolonen ovat pyytäneet väitöskirjan tekijältä lisätietoa tutkimuksista. Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto suhtautuu vakavasti väitteisiin, jossa laillisesti markkinoilla olevan elintarvikkeen käytön esitetään altistavan vakaville terveysriskeille. 
 

Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liitto julkaisi nettisivuillaan vastineen tuoreen kasvialkaloidiväitöskirjan ja mediajulkisuuden herättämään epäilyyn luontaistuotteiden turvallisuudesta. 

 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen