Siirry sisältöön
Miksei se rauta imeydykään?

Miksei se rauta imeydykään?

Hyvinvointivalmentaja Sarita Honkaharju ohjaa asiakastyössä myös ravintolisien käyttöä. Ei ole kuitenkaan sama millaisia ravintolisiä käyttää. Hän suosii Superior Sourcen ja Futmedin mikroimeytyviä valmisteita, koska esimerkiksi suolistosairaan ruoansulatuselimistöstä eivät ravintolisätkään tehokkaasti imeydy.

Mikroimeytyvillä tuotteilla voidaan ohittaa suolistoimeytyvyys

– Mikroimeytyvä resoribiletti sulautuu hetkessä kielen alla, josta se imeytyy suun limakalvoilta ionikanavia pitkin soluihin. Näin saadaan puutostilat korjattua nopeasti ja keho saavuttaa tasapainon. Ravintoaineiden saanti on hyvinvoinnin ja kehon itsekorjaavuuden edellytys, Honkaharju sanoo.

– Raudanpuutteen kohdalla ei auta se, että popsii mitä tahansa rautavalmisteita. Raudan liikasaanti on haitallista, se tuo lisää epätasapainoa aiheuttaen myös haittakantojen liikakasvua. Honkaharjun mukaan on perehdyttävä myös siihen, miksei rauta pysy elimistössä; onko syy esimerkiksi solukalvossa. Saattaa myös olla, että ravinnosta saatavan raudan saantia häiritsee jokin synteettinen aine tai kenties ruokavaliossa oleva raudan imeytymistä haittaava valmiste, kuten maitotaloustuotteet, joiden proteiineja kaikkien keho ei pilko.

– Raudan puutokseen on monta tunnettua syytä, rajut urheilusuoritukset, runsaat kuukautisvuodot, suolistosairaudet jne. Myös kaikki tulehdukselliset sairaudet, kuten hiljainen tulehdus, flunssa, influenssa, niveltulehdukset, ja reuma ”kuluttavat” rautaa eli raudan tilaa kannattaa tarkkailla.

Riittääkö pelkkä rautalisä?

– Ei riitä. Punasolun kalvolla voi olla myös muita puutoksia, mikä vaikuttaa raudankin sitoutumiseen heikentävästi, kuten rasvojen, B-vitamiinien ja folaatin puute, nämäkin ravintolisät löytyvät Futmedin valikoimista.

– Magnesiumin puute on hyvin yleinen ja sen puute vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin elintoimintoihin, myös raudan sitoutumiseen. Futmedin mikroimeytyvä ionimuotoinen magnesium toimii nopeasti, löysentämättä ulostetta. Ulosteen löysentyminen kertoo siitä, että mineraalit menevät pönttöön, kun niiden tulisi paksusuolen puolelta imeytyä takaisin kehon käyttöön. Eli sinne meni mineraaleista ainakin osa ja suolistokin saattaa ärsyyntyä, Sarita kertoo huolestuneena.

– Lapsien raudanpuute jää harmillisesti usein huomiotta. Lapsille on oma rautavalmiste, joka on aikuisten valmisteesta miedompi ja pienen pieni kielen alta hetkessä imeytyvä pilleri.

– Erilaisilla ruokavalioilla voi olla omat haittansa solujen hyvinvointiin, jolloin tulee tarkkailla laboratoriotutkimuksin mm. raudan, B12- ja D-vitamiinien riittävä saanti.

Futmedin Vegaani rautatippa soveltuu kaikkien raudanpuutoksesta kärsivien käyttöön, vaikka ei vegaani olisikaan, vinkkaa Honkaharju.

 

KIRJOITTANUT: Sarita Honkaharju, hyvinvointivalmentaja, www.elinvoimaa.fi

Tuotteita on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.
Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2