Siirry sisältöön
Mikromuovi – ympäristön ja terveyden uhka

Mikromuovi – ympäristön ja terveyden uhka

Mikromuovi – mitä se on? Mistä sitä tulee? Miten sitä voi välttää? Aihe on ollut esillä jo jonkin aikaa, mutta pengotaanpa asiaa vielä hiukan tarkemmin.

Wikipedian mukaan mikromuovi on mikroskooppisen pieniksi kappaleiksi hajonnutta muovia tai jo valmiiksi pientä muovipartikkelia esimerkiksi kosmetiikassa. Riittävän pieni mikromuovi voi läpäistä jopa juomaveden puhdistuksen! 
 

Mistä mikromuovia tulee? 

Autonrenkaat ovat suurin mikromuovin lähde, mutta myös tekokuituisten tekstiilien (mm. tekniset urheiluvaatteet ja fleece) pesusta ja kosmetiikasta tulee mikromuoveja vesistöihimme. Nykyään hyvin suositut pinnoitetut polyesterikankaat, softshell ja Gore-Tex ovat mikromuovien lähteinä pahimpia. Luonnonkuituiset tekstiilit sen sijaan hajoavat luonnossa. Hyvin yleisiä mikromuovia sisältäviä päivittäishygieniatuotteita voivat olla mm. kuorinta-aine, hammastahna, hiusgeeli, suihkugeeli, shampoo, huulipuna, aurinkovoide tai vaikkapa kasvoseerumi. 
 

Miksi mikromuovi on haitallista?

Muovissa itsessään on haitallisia kemikaaleja, lisäksi muovi imee itseensä herkästi ympäristöstä haitallisia aineita. Vesistöissä kalat, merilinnut ja -nisäkkäät tulevat syöneeksi mikromuoveja kemikaaleineen. Tämä reaktio jatkuu sitten ravintoketjussa. Muovia on löydetty jopa hunajastakin. Mikromuoveja päätyykin siis myös ihmiseen ruuan, ilman ja tekstiilien sekä kosmetiikan kautta. Osa muovien sisältämistä haitallisista kemikaaleista voivat olla jopa karsinogeenisia.
 

Miten mikromuovia voisi välttää?

Mikromuovista kosmetiikassa voi kertoa esim. ainesosaluettelon (inci) polyethylene tai polypropylene -nimikkeet. Silti muovia voi olla vaikea löytää luetteloista, koska erilaisia nimityksiä muoveille on yli 500. Mutta onneksi on saatavilla myös työkalu, älypuhelimeen ladattava sovellus CosmEthics, jonka avulla voi löytää haluamistaan tuotteista muovit. 

Pikkuhiljaa myös yritykset ovat havahtuneet ongelmaan ja osa on jo ilmoittanut poistavansa mikromuovit kosmetiikkatuotteistaan. Toistaiseksi mikromuoveista luopuminen on vapaaehtoista Suomessa.

Valitsemalla luonnonkosmetiikkatuotteita, voit välttää mikromuoveja. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Osaa normaalin kosmetiikan tuotteista markkinoidaan ”luonnollisina”. Näissä tuotteissa voi katsastaa ainesosaluetteloa. Osa luonnonkosmetiikkatuotteista on sertifioituja, jolloin niistä löytyy pakkauksesta sertifiointimerkki. Näin kyseiseen tuotteeseen voi täysin luottaa. Osa tavallisista kosmetiikkatuotteista ei sisällä mikromuovia. Myöskään Joutsenmerkityistä tuotteista ei löydy muoveja.

Tekstiileissä kannattaisi suosia luonnonmateriaaleja tekokuitujen sijaan. Tällä hetkellä 65 % kaikista tekstiileistä on tehty tekokuiduista. Kun joudumme joka tapauksessa ostamaan myös muovisia tuotteita, pitäisi ne ainakin kierrättää oikein.
 

AITO-kaupan valikoimasta löydät täysin mikromuovittomat ja ekologiset tuotteet kodin puhdistukseen ja henkilökohtaiseen hygieniaan. Tutustu Aito Raikas -tuotesarjaan Aito hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen