Siirry sisältöön
Lesitiini avuksi kaikille

Lesitiini avuksi kaikille

Soijalesitiini on noussut terveystietoisten kuluttajien huimaan suosioon. Ahkerimmin lesitiiniä lusikoivat kuntosaliharrastajat, jotka tavoittelevat näyttäviä lihaksia ja alhaista rasvaprosenttia. Yhtälailla lesitiinin ovat löytäneet kilpaurheilijat, omaksi ilokseen kuntoilevat ja monet elopainoa karistavat naiset ja miehet. Lesitiinillä on perusteet näihin kaikkiin käyttötarkoituksiin, mutta myös moneen muuhun.

Soijalesitiini on luontainen, soijapavuista valmistettu ravintoaine. Soijalesitiiniä saadaan soijapapuöljyn valmistuksen sivutuotteena, ja sitä voidaan tarvittaessa väkevöidä hyvinkin puhtaaksi lesitiiniksi. Vähiten prosessoituna ja luonnollisimmillaan soijalesitiinin voi nauttia valkaisemattomina rakeina. Ns. raakalesitiini sisältää aktiivisen lesitiinin lisäksi myös soijaöljyn hyviä rasvahappoja.

Vauhtia rasva-aineenvaihduntaan

Lesitiini on elimistömme rasvaliikenteen säätelijä. Soijalesitiinin runsain fosfolipidi, koliini, edistää rasva-aineenvaihduntaa tavalla, joka on mieluinen etenkin kehonrakentajille. Koliini ei polta rasvaa kiihdyttämällä elimistöämme ylikierroksille. Koliini kuljettaa rasvoja muista kudoksista lihaksiin, jossa ne hyödynnetään energian lähteenä. Lesitiinilisä saa rasvan suorastaan sulamaan energiaksi, kun fyysiseen treeniin yhdistetään vähähiilihydraattinen ruokavalio. Tämä siksi, että normaalioloissa hiilihydraatit ovat lihasten helpoin ja ensisijainen energianlähde.

Koliinin tehtävä rasvojen kuljettajana on tärkeää myös monille muille kuin lihasten erottuvuutta tavoitteleville. Koliini kuljettaa rasvaa pois maksasta ja tasapainottaa maksan toimintaa. Tästä syystä lesitiiniä voi suositella kaikille kolesterolia ym. rasva-arvoja tarkkaileville.

Tarkkuutta lihasten hallintaan ja aivotoimintaan

Elimistömme tarvitsee lesitiiniä ja koliinia sellaisenaan, mutta myös lähtöaineeksi monelle muulle elintoimintoja ohjaavalle aineosalle. Koliini on välttämätön rakennusaine kehomme tärkeimmälle hermoimpulssien välittäjäaineelle, asetyylikoliinille.

Aktiivinen liikunta, keskittymistä vaativa työskentely ja opiskelu edellyttävät kaikki vilkasta hermotoimintaa. Sama asetyylikoliini toimii hermoimpulssien välittäjänä yhtälailla lihaksissa kuin aivoissakin. Jos koliinin saanti ravinnosta on jostain syystä rajallista, joutuu elimistömme priorisoimaan asetyylikoliinin käyttöä kehon tärkeimpien toimintojen eduksi. Lesitiinilisästä saattaisikin olla hyötyä monelle kasvu- ja opiskeluikäiselle aktiivikuntoilijalle. Tosiasiassa juuri näissä olosuhteissa myös lesitiinin kulutus on normaalia suurempi.

Monipuolista elämänlaatua myös kasvuiän ohittaneille

Lesitiinin ja koliinin saanti ravinnosta korostuu fyysisessä rasituksessa ja kasvuiässä. Tarve ei kuitenkaan katoa, vaikka harrastaisimme vain leppoisaa sauvakävelyä ja sanaristikoita. Solujen ja kudosten uudelleenrakennustyö ei lopu vanhemmallakaan iällä. Tarvitsemme edelleen lesitiinin fosfolipidejä jokaisen solukalvomme rakenteisiin.

Sydämen ja verenkiertomme hyvinvoinnin huomiointi tulee yleensä mieleen vasta aikuisiässä. Lesitiinin koliini on luonnollinen keino huomioida sydänterveyttä. Koliini tasapainottaa veren homokysteiinitasoja. Homokysteiini on elimistömme luonnollinen aineenvaihduntatuote, jonka kohonnut määrä aikuisiässä on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. Homokysteiinin tiedetään lisäksi vähentävän verenkierrossa tärkeän typpioksidin määrää. Typpioksidi on tunnettu normaalin verenpaineen säätelijä, mutta myös kestävän erektion ylläpitäjä. Lesitiinilisää voi siis suositella hyvillä mielin sydämen, ja miehillä myös oman ”sydänkäpysen”, hellään huomiointiin.

Ääreisverenkierron hidastuminen on normaali ikääntymisilmiö. Aivojen verenkierron hidastuessa ja hermokytkösten haurastuessa on entistä tärkeämpää huolehtia siitä, että jäljellä olevissa yhteyksissä riittää potkua. Ruokahalun ja energian tarpeen vähenemisestä huolimatta emme saisi tinkiä ravintomme sisältämien ravintoaineiden saannista. Soijalesitiini sopii luonnolliseksi asetyylikoliinin lähteeksi senioreille.

Käyttötarkoitukseen sopiva soijalesitiini terveyskaupasta

Lesitiiniä on saatavilla eri muodoissa. Moni kuntoilija lisää päivittäin 2–3 tl valkaisematonta soijalesitiiniraetta terveyssmoothien tai rahkan joukkoon. 1 rkl nestemäistä, fruktoosilla ja vaniljalla maustettua lesitiinivalmistetta sopii usein paremmin aikuiseen makuun. Kaikille lesitiinin luonnollisuus, kasviperäisyys, vähäinen prosessointi tai soijan GMO -vapaus ei ole tärkein valintakriteeri. Vaihtoehtoja on. 

 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan tai tutustu tuotteisiin -verkkokaupassa!

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen