Siirry sisältöön
Lääketiede ja täydentävät hoitomuodot: Ei joko tai, vaan molemmat yhdessä

Lääketiede ja täydentävät hoitomuodot: Ei joko tai, vaan molemmat yhdessä

Hyvinvointivalmentaja, joogaopettaja ja kirjailija Karita Aaltosella on missio: saada lääketiede, täydentävät hoidot ja paranemista tukeva ravitsemus kulkemaan käsikädessä. Suositun terveystapahtuman, TerveysSummitin, juontajana hän on unelmatyössään nostamassa esille terveys- ja hyvinvointiteemoja.

Karita Aaltonen, 47, on uuden äärellä. Hänen ensimmäinen kirjansa, Uskalla parantua, on juuri käännetty englanniksi ja siten tavoittamassa laajan yleisön. Edellinen kirja, Valoa lautasella yhdessä Kaie Hakosen kanssa, ilmestyi viime vuonna ja uuden kirjan kirjoittaminen on alkamassa.

- TerveysSummitin juontaminen jatkuu verkossa ja nykyisin myös TV:ssä. Lisäksi suunnitelmissa on monenlaisia retriittejä Suomessa ja ulkomailla. Niitä kaikkia yhdistää hyvinvointiteema, luontoyhteys, jooga ja hyvän tekeminen, Karita kuvailee.

Ei ketään vastaan, vaan yhdessä

Karita haluaa edistää lääketieteen ja täydentävien hoitojen integroitumista. Niiden ei tarvitsisi taistella toisiaan vastaan.

- Mitä vakavampi sairaus, sen tärkeämpää, että ihmiset tietäisivät, miten tukea kehoa ja paranemista monin tavoin. Lääkkeiden lisäksi kehoa voi auttaa pehmeämpien hoitomuotojen avulla.

Karita Aaltosen monivuotinen työ hyvinvoinnin puolesta sai hiljattain tunnustusta, kun hän sai Luonnonlääketieteen Keskusliiton myöntämän Vuoden Luontaishoitoteko 2020 -palkinnon. Hän haluaa auttaa ihmisiä ottamaan itse vastuun omasta hyvinvoinnistaan.

- Lääketiede ja pehmeämmät keinot eivät ole joko tai, vaan sekä että, Aaltonen korostaa.

Keho pystyy itse parantamaan itsensä

Karita on elänyt todeksi kaikki ne asiat, joiden puolesta hän puhuu. Oma elämä muuttui totaalisesti vuonna 2012, kun hän sai vakavan aivokasvain-diagnoosin. Syöpä leikattiin kaksi kertaa. Paranemisennusteeksi annettiin täysi nolla, ja elinaikaa luvattiin vain vähän.

- Tuolloin intuitioni sanoi minulle: tämä ei voi olla näin! Ei kukaan voi sanoa toiselle, kauanko tämä elää. Oma mielen voima tuli hyvin tärkeäksi. En lähtenyt lukemaan netistä diagnoosista, vaan aloin kääntää ajatukseni paranemiseen. Itsensä voi ajatella terveeksi tai sairaaksi.

Tuosta alkoi paranemisprosessi, johon kuului täydentäviä hoitoja, kehoa ravitsevaa ruokaa ja oman itsensä kuuntelua. Oli aika alkaa tehdä ja muuttaa asioita. Ravinto ja kehon ravitsemuspuutosten korjaaminen oli keskeistä.

- Pääsin tuolloin mm. lääkäri ja Antioksidanttiklinikan perustaja Kaarlo Jaakkolan vastaanotolle. Hänen ohjauksessaan sain mahdollisuuden korjata kehon puutostiloja.

Valitse valoa lautaselle

Ruoka voi parantaa, tietää Karita, joka on nykyisin täysin terve. Hän on aina ollut vegetaristi, mutta mitään tiukkaa ruokavaliota hän ei noudata.

- Tärkeää on, että ruoka on puhdasta, luomua ja selkeistä raaka-aineista tehty. Erilaiset vihannesmehut, smoothiet tai ”noitajuomat” kuuluvat jokaiseen päivääni. Syön paljon lähellä kasvanutta ruokaa, esimerkiksi luonnonyrttejä.

Ruoan lisänä Karita käyttää ravintolisiä. Tärkeitä ovat mm. D-, C- ja B-vitamiinit, rauta, seleeni, probiootit, ubikinoli, magnesium ja hyvät öljyt.

Palautumisessa ovat tärkeitä myös riittävä uni, jooga ja hiljentyminen.

- En jää juurikaan vatvomaan asioita, vaan luotan paljon universumiin, Karita toteaa.

Karitan kuva: Kristiina Männik Kivi
Kirjoittanut: Kaisa Ikävalko

Lasillinen iloa (kahdelle)

  • 1 iso appelsiini
  • 2-3 porkkanaa
  • puolikas bataatti
  • iso viipale inkivääriä
  • iso pala tuoretta kurkumaa
  • kourallinen tuoretta minttua

Kuori porkkanat, bataatti ja appelsiini (luomuporkkanan voi käyttää myös kuorineen). Mehusta kaikki ainekset ja nauti!

Resepti kirjasta: Valoa lautasella

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2