Siirry sisältöön
Q10 – elimistön energiantuottaja

Q10 – elimistön energiantuottaja

Ubikinoni eli Q10 on vitamiinin kaltainen aine, jota elimistömme tuottaa maksassa. Se on välttämätön aine kehon energiantuotantoprosessissa. Erityisen paljon ubikinonia tarvitsevat sydän, aivot ja lihakset.

Ubikinonin käyttö

Ubikinoni Q10 ylläpitää solujen voimalaitosten, mitokond­rioiden, toimintaa. Kehon oma ubikinonituotanto on korkeimmillaan n. 25-vuotiaana, jonka jälkeen sen tuotanto alkaa vähetä. Selittämätön väsymys on usein ubikinonipuutoksen ensimmäisiä merkkejä. 

Ikääntymisen lisäksi kehon ubikinonivarastoja voivat vähentää mm. eräät sairaudet ja lääkeaineet kuten kolesterolilääkkeet, stressi, monin eri tavoin ilmenevät kovat päänsäryt sekä fyysisesti rasittava treenaaminen.  

Luonnollinen tankkaus

Alentuneita ubikinonitasoja voi täydentää laadukkaalla ubikinonivalmisteella. Korkealaatuisen ubikinonivalmisteen vaikutuksen tulisi tuntua viimeistään muutaman viikon säännöllisen käytön kuluessa. Asian voi tarkastaa myös laboratoriokokein.

Kapseli on paras nauttia aamulla tai aamupäivällä. Iltapäivällä tai illalla otettu kapseli saattaa helposti häiritä yöunta.

Korkean laadun merkkipaalut

  • Jotta ubikinonin imeytyminen olisi hyödyllistä, tulee ensinnäkin raaka-aineen olla korkeinta mahdollista farmaseuttista laatua.
  • Toinen vähintään yhtä tärkeä tekijä on itse valmistusprosessi, jonka ansiosta kasviöljyyn liuotettu ubikinoni imeytyy kehon lämpötilassa. Ainutlaatuinen valmistusprosessi on helppo havaita pakkauksessa ilmoitetusta patenttimerkinnästä. 
  • Kolmanneksi, ubikinonivalmisteen laatu tulee olla dokumentoitu. 
  • Laadun säilymiseksi ubikinoni tulee pakata herkkää öljymatriisia valolta ja hapelta suojaavaan kapseliin, jotka asetellaan yksittäin hygieenisiin läpipainopakkauksiin.

Lopuksi ne pakataan kierrätettäviin pahvikoteloihin. Nämä vaatimukset täyttävä valmiste on hyväksytty maailman ubikinonitutkijoiden järjestön vertailuvalmisteeksi. Luotettavuus on tärkein tekijä, jonka ansiosta valmiste valitaan kerta toisensa jälkeen kansainvälisten tutkimusten valmisteeksi.

Ravintolisä vai lääke?

Ubikinonin tultua markkinoille se luokiteltiin lääkkeeksi. Suomessa ubikinoni oli reseptilääke vuoteen 1993 asti käyttöalueena ”sydämen heikkous”. Myöhemmin ubikinoni vapautettiin Suomessa säätelystä ja siitä tuli ravintolisä. 

Suomalaiset ovat etuoikeutetussa asemassa, sillä täällä on ravintolisäksi luokiteltu ubikinonivalmiste, joka on samaa laatua kuin eräissä EU-maissa ainoastaan lääkkeenä saatavana oleva ubikinonivalmiste. Kysy sitä lähimmästä AITO-kaupasta!

 

KIRJOITTANUT: Jarmo hörkkö

KUVA: Eija huhtikorpi

Tuotetta on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen