Siirry sisältöön
Kärsitkö migreenistä?

Kärsitkö migreenistä?

Yhä matalammalta heijastuva auringonvalo ja sadonkorjuuajan voimakkaat tuoksut ovat kipukohtaukselle altistavia tekijöitä migreenistä kärsiville.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on välttämätön aine elimistön energiantuotannossa. Ilman sitä solut eivät voi tuottaa energiaa kehon käyttöön. Ubikinonin tuotanto maksassa vähenee iän, stressin tai muun rasituksen vuoksi.

Tutkimusten mukaan vaikea migreeni on helpottunut ja kohtaukset vähentyneet ubikinonia ravintolisänä saavilla. Ubikinonitasojaan kannattaa tarkkailla erityisesti, jos kärsii väsymyksestä, pitkäaikaisesta stressistä, urheilee paljon tai ikääntyessä.

Migreeni on yllättävän yleistä

Tautia podetaan eniten työikäisenä ja sillä on taipumus kroonistua. Lapsilla migreeni näyttää yleistyvän voimakkaasti. Siksi olisi tärkeää pyrkiä lievittämään migreenin pahenemista.

Migreenin tyypillisiä oireita ovat päänsärky, huonovointisuus, väsymys, ärsykeherkkyys (kovat äänet ja valo häiritsevät). Fyysinen rasitus pahentaa päänsärkyä. Oireisiin voi kuulua myös puutumista ja jopa halvausoireita. Migreeni on kokonaisvaltaista, neurologista oireilua, ei pelkkää päänsärkyä. Migreenikohtauksen aikana verisuonet supistuvat ja laajenevat aivoissa, mikä aiheuttaa sykkivää kipua.

Ennaltaehkäisyyn löytyy erilaisia keinoja

Terveelliset ja säännölliset elintavat kuuluvat migreenin hoitoon ja niillä voidaan helpottaa oireilua ja vähentää kohtauksien määrää. Tavallisimmin migreeniä hoidetaan tulehduskipulääkkeillä tai täsmälääkkeillä eli triptaaneilla.
Jotta migreenin todellisia aiheuttajia voitaisiin hoitaa, kiinnitetään huomio esimerkiksi elintapoihin, rentoutukseen ja ravitsemukseen. Käypä hoito -suositus on myös nostanut esiin tiettyjen vitamiinien ja hivenaineiden puutokset migreenin aiheuttajina.

Vitamiinien ja hivenaineiden merkityksestä migreenin hoitoon todetaan Käypä hoito -suosituksessa 3 mm., että koentsyymi Q10 eli ubikinoni on tehokas migreenikohtauksen estäjä. Lumekontrolloidussa tutkimuksessa1 suurella annoksella 100 mg x 3 päiväannoksella saatiin migreenin Käypä hoito -suositukseen kelpaavia hyviä näyttöjä.

On myös esitetty, että osalla migreenistä kärsivistä lapsista ja nuorista olisi ubikinonin puutos, joka vaikeuttaa solun mitokondrioiden toimintaa. Ubikinonivarastoja on helppo täydentää Bio-Qinon Q10 ubikinonivalmisteella.

Artikkeli: Pharma Nord

Lähteet:

- Neurology 2005;64:713-5
- Cephalalgia 2002;22:137-41
- Käypähoito-suositus
- HS. 3.5.2022

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2