Siirry sisältöön
Eteeriset öljyt tekevät arjesta parempaa

Eteeriset öljyt tekevät arjesta parempaa

Eteeriset eli haihtuvat öljyt ovat kasveista tislattuja tuoksuvia öljyjä. Esimerkiksi ruusuöljy tislataan ruusun terälehdistä ja sitruunaöljy puristetaan sitruunan kuoresta. Pelargoniasta käytetään koko pelargonian maan päällinen osa eteerisen öljyn tislaukseen ja katajaöljy saadaan katajan oksan latvoista ja marjoista. Hyvin monet eteerisistä öljyistä saadaan meille kaikille tutuista kasveista, joita käytämme päivittäin mm. ruoan maustamiseen tai teeaineena.

Tiedämme, että eteeriset öljyt tuoksuvat. Meistä jokainen myös tietää, että ”hyvät tai pahat” tuoksut vaikuttavat meihin pääasiallisesti hyvää tai pahaa tunnetta ja mielialaa aiheuttaen. Näin on myös eteeristen öljyjen laita. Jos tuoksu tuntuu sinusta hyvältä, se myös vaikuttaa mielialaasi positiivisesti.
 

Elämäni öljyt

Olen työskennellyt päivittäin eteeristen öljyjen kanssa yli 30 vuotta; Hoitanut asiakkaita, kouluttanut ammattilaisia, kehittänyt hoitotuotteita ja myös pitänyt yllä omaa terveyttäni ja hyvinvointiani niiden avulla päivittäin. Toisin sanoen olen alani ammattilainen ja tunnen öljyni. Siksi haluan kertoa sinulle tässä ensimmäisessä blogissani niiden tuomista mahdollisuuksista tehdä omasta arjestasi parempaa.

Kaikki ei aina ole sitä, miltä se ensi silmäyksellä näyttää. Jotta voin tietää, miten jokin öljy vaikuttaa mielialoihin, tunnetiloihin tai fyysiseen kehoon, minulla täytyy ehdottomasti olla tiedossa tarkasti, minkä niminen öljy on, jota käytän. Melkein kaikissa kasviryhmissä on useita eri lajeja, joista kaikista käytetään samaa yleistä nimitystä. Omasta arjestamme tuttuja ovat vaikka eri makuiset omenalajit, kaalit tai perunat; kullakin lajilla oma erityinen nimensä.
 

Luonnon viisautta hyvinvointiin

Eteeriset öljyt ovat ”Luonnon viisautta hyvinvointiin”, näin sanoo Ulla Grace -sloganimme. Aidot muuntamattomat ja luomutuotetut eteeriset öljyt ovat arvokkaita luonnon aarteita, puhtaita luonnon tuotteita. Ne ovat hintansa veroisia ja onneksi niitä ei tarvitse käyttää pullotolkulla. Muutama tippa käyttökertaa kohden riittää, joko tuoksuna tai kasviöljyyn laimennettuna, jos käyttää iholle.

Erityisen tarkka tulee olla sitrushedelmistä saatujen öljyjen kanssa. Sitrushedelmät, jotka eivät ole luomutuotantoa, upotetaan ns. ”suoja-aineeseen”, jotta ne eivät pilaannu tai homehdu. Sellaisen hedelmän kuoresta puristettu öljy pitää sisällään kaiken sen ”suoja-aineen”, joka monesti aiheuttaa allergisia reaktioita kulkeutuessaan hengitysilman tai ihon välityksellä kehoon.
 

Miksi minä käytän eteerisiä öljyjä?

Löysin ensimmäisen eteerisiä öljyjä käsittelevän kirjani Lontoon Baker Streetin pienestä kirjakaupasta vuonna 1972. Tämä oli jo ennen kuin aromaterapia oli edes Lontoossa tuttua kaikelle kansalle. Ihastuin ikihyviksi. Huokailin, että olisipa ihana hoitaa itseään tuoksuilla. Silloin ei eteerisiä öljyjä valitettavasti vielä ollut yleisesti saatavilla.

Lopulta vuonna 1984 pääsin aloittamaan aromaterapian opiskeluni London School of Aromatherapyssä. Patricia Davisin opissa minulle selvisi, että eteeriset öljyt ovat luonnonmukainen keino vaikuttaa kehon fyysisiin ja psyykkisiin olotiloihin

Nykyään jatkuva stressi kiireisen elämäntahdin myötä saattaa heittää elämän raiteiltaan. Joku kokee sen vaikutukset unettomuutena, toiselta katoaa keskittymiskyky, joltakin menee ruoansulatus sekaisin tai jatkuva päänsärky vaivaa. Nivelsäryt tai lihaskivut saattavat viedä huomion pois työstä tai perheestä moneksi tunniksi. 

Eteeristen öljyjen tutkimukset ovat todentaneet eteeristen öljyjen vaikutuksia

  • fyysisen kehon kipuihin ja särkyihin
  • verenpaineeseen
  • nestekiertoon
  • monien mikrobien haitallisiin vaikutuksiin
  • ahdistukseen, hermostuneisuuteen, jopa paniikkihäiriöihin jne.

Eteeriset öljyt ovat vaihtoehtoisena apukeinona sellaiselle henkilölle, joka kaipaa lääkityksen lisäksi kenties jotain lisäpotkua. Tai jos haluaa kokeilla luonnonmukaista lähestymistapaa fyysisiin tai psyykkisiin ongelmiin. Suosittelen, että jos käyttää lääkityksiä, on hyvä varmistaa, että käyttämäsi eteerinen öljy ei vaikuta lääkityksesi tehoon. Raskaana oleville ja imettäville äideille en suosittele eteeristen öljyjen käyttöä iholle, enkä tuoksukäytössä liian voimakkaina vahvuuksina. 
 

Eteeriset öljyt ovat tehohoitajia

Eteeristen öljyjen tehtäviä elimistössämme on:

  • tasapainottaa kehon aineenvaihduntaa
  • vahvistaa puolustuskykyämme
  • tasoittaa mielen ailahteluja
  • tehostaa elimistömme omaa kykyä parantua erilaisista ongelmista, olivatpa ne sitten fyysisiä tai psyykkisiä.

Eteeriset öljyt ovat kasvin tuottamien hoitavien osasten eli molekyylien tiiviste, mikä tekee niistä todellisia tehohoitajia. Ne ovat myös nopeavaikutteisia. Ruusun terälehtiä tarvitaan rekkalavallinen, jotta saamme yhden litran eteeristä öljyä. Yleisesti kasvit tuottavat öljyjään n. 1–3 % kasvin painosta. 

Joidenkin öljyjen rakenne on niin monimutkainen, että niiden vaikuttavuus voi kattaa monia ongelmia. Toisaalta jokin yksi ongelma, vaikka unettomuus, voi johtua hyvin monista asioista, jolloin usean eteerisen öljyn yhdiste tuottaisi paremman avun. 

Suunnitellessani tuotteita mietin juuri näitä moninaisia yksilöllisiä taustatekijöitä, jotta käytettyjen eteeristen öljyjen yhdiste toimisi laaja-alaisesti ja monien tarpeeseen. Lisäksi ne on luotu helppokäyttöisiksi ja ovat valmiita iholle levitettäviksi. Eteeriset öljyt ovat liian ärhäköitä sellaisenaan iholle käytettäviksi. Ne tulee aina laimentaa kasviöljyyn. Suosittelen aina luomulaatuisia kasviöljyjä. Luomu on aina ystävällisempi ihollesi, kehollesi ja maapallolle, joka ravitsee meitä.

Eteeristen öljyjen tunnettuus ja tieto on kasvanut viimeisen 30-vuoden aikana valtavasti ja jatkuva maailmanlaajuinen tutkimus kasvattaa ymmärrystämme ja tietoamme niistä.

 

Tule asiantuntevaan AITO hyvän olon kauppaan!

 

Ulla-Maija Grace 

Terveyttä ja hyvää oloa toivotellen,
Ulla-Maija

Ulla-Maija Grace on kansainvälisesti arvostettu aromaterapian ammattilainen. Hän on kouluttanut uransa aikana satoja aromaterapeutteja Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös kirjoittanut useita alan teoksia. Tällä hetkellä hän johtaa Aromatica-yritystään, kouluttaa ja luennoi ympäri maailmaa. Ulla-Maija on itse kehitellyt kaikki yrityksensä hoitotuotteet.

Edellinen artikkeli Pirkko Mannola, 84: Ravintolisistä apua jaksamiseen