Siirry sisältöön
Raskausaikana vain parasta äidille ja vauvalle

Raskausaikana vain parasta äidille ja vauvalle

Raskausaikana äidin kehon tulee saada tarpeeksi ravintoaineita vauvan kasvuun ja kehitykseen. Monipuolisen ruokavalion lisäksi tämän voi varmistaa hyvälaatuisilla ravintolisillä, kuten näillä Viridian-sarjan uutuusvalmisteilla: Pregnancy complex ja Pregnancy omega oil with DHA.

Raskaana olevien naisten tulisi varmistaa, että heidän ruokavalionsa tarjoaa tarpeeksi energiaa ja ravintoaineita omaan hyvinvointiin sekä vauvan kasvuun ja kehitykseen. Nykyään ei enää ajatella, että olisi tarpeen syödä ”kahden edestä”, koska energiantarve kasvaa vain hieman. Tärkeää on syödä säännöllisesti, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Hyvä ateriarytmi on aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Näin erilaiset mieliteot pysyvät paremmin hallinnassa ja palautuminen päivän touhuista on parempaa. Mahdollinen raskausajan pahoinvointi saattaa hellittää syömällä pieniä annoksia usein.

Jos ruokavalio on puutteellinen, ravintoaineiden saannin voi varmistaa hyvälaatuisella raskausajan monivitamiinivalmisteella. Tutkimusten (1) mukaan ravintolisän ottaminen raskausaikana on osoittautunut hyödylliseksi sekä äidille että vauvalle vähentäen raskausajan komplikaatioita sekä alhaista syntymäpainoa.

Huippulaadukas monivitamiini odottajalle

Viridian Pregnancy complex on korkealaatuinen, tutkimuksiin perustuva ravintolisä, joka on tarkoitettu raskaana oleville ja imettäville äideille. Se on vegaaninen, eikä sisällä vehnää, gluteenia, maitoa, soijaa, äyriäisiä tai lisä- tai sidosaineita. Tuote sisältää 27 vitamiinia ja mineraalia, mm. 400 mcg foolihappoa, jota tarvitaan ehkäisemään sikiön epämuodostumaa jo 12 viikkoa ennen hedelmöitystä ja sen jälkeen (2). Aktiivisessa muodossa olevaa B12-vitamiinia tarvitaan raskaudenaikaiseen nopeaan solujen kasvuun. B6 puolestaan saattaa vähentää raskausajan pahoinvointia (3).

Sikiö luo omat C-vitamiinivarastonsa viimeisen kolmanneksen aikana, minkä vuoksi riittävä C-vitamiinin saanti on tärkeää. Rautaa tarvitaan raskausaikana keskimäärin 6 mg enemmän joka päivä, jotta äidin keho tuottaa tarpeeksi hemoglobiinia sikiön hapen saantiin. Rauta on bisglysinaatti-muodossa, joka imeytyy neljä kertaa paremmin kuin usein käytetyt muut muodot (4). Sinkkiä puolestaan tarvitaan sikiön kognitiiviseen kehitykseen. Matala sinkkitaso on yhdistetty matalaan syntymäpainoon. (5) Jodia tarvitaan lapsen normaaliin kasvuun kuten myös kalsiumia ja D-vitamiinia, joita tarvitaan luustonkin kehitykseen.

Vegaaninen rasvahappovalmiste

Rasvahappojen tarve kasvaa raskauden aikana. Sikiö tarvitsee runsaasti DHA-rasvahappoa aivojen kehitykseen. Viridianin Pregnancy omega oil:n DHA on peräisin vegaanisesta levästä. Lisäksi valmiste sisältää pellavan-, hampun- ja karpalonsiemenöljyä sekä riisinlese- ja avokadoöljyä. Näistä saadaan runsaasti omega-3 rasvahappoja, E-vitamiinia sekä glutationia. Karpalon on myös todettu vähentävän virtsatieinfektioita.

Ravintolisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota. Voit varmistaa oman vitamiinien, mineraalien ja rasvahappojen saantisi korkealaatuisilla Viridian Pregnancy complexilla sekä Pregnancy omega oil:lla.

Vastuulliset, vegaaniset ja E-koodittomat Viridian-tuotteet löydät AITO-kaupoista ja -verkkokaupasta!

Lähteet:
1. Zerfu, T.A. and Ayele, H.T., 2013. Micronutrients and pregnancy; effect of supplementation on pregnancy and pregnancy outcomes: a systematic review. Nutrition journal, 12 (1), s.20.
2. Milunsky A, Jick H, Jick SS, Bruell CL, MacLaughlin DS, Rothman KJ, Willett W. Multivitamin/Folic Acid Supplementation in Early Pregnancy Reduces the Prevalence of Neural Tube Defects. JAMA. 1989;262(20):2847
3. Sahakian, V., Rouse, D., Sipes, S., Rose, N. and Niebyl, J., 1991. Vitamin B6 is effective therapy for nausea and vomiting of pregnancy: a randomized, double-blind placebo-controlled study. Obstetrics & Gynecology, 78(1), pp.33-36.neljä
4. Milman N, Jønsson L, Dyre P, Pedersen PL, Larsen LG. Ferrous bisglycinate 25mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial. J Perinat Med. 2014 Mar;42(2):197-206.
5. Hess, S., & King, J., 2009. Effects of Maternal Zinc Supplementation on Pregnancy and Lactation Outcomes, Food and Nutrition Bulletin, 30 (1).

KIRJOITTANUT: Anu Bouquet, diplomiravintoterapeutti

Edellinen artikkeli Terveys- ja hyvinvointitrendit maailmalta 2023, osa 2