Voimaannuttavat B-vitamiinit naisen terveydelle

B-ryhmän vitamiinit ovat ruuasta saatavia elintärkeitä voimaravinteita, joiden riittävän päivittäisen saannin merkitystä naisen terveydelle on syytä selvittää syvällisemmin.

 

Yleistä B-vitamiineista

Tarvitsemme B-vitamiineja jokaisen elimistön solun aineenvaihduntaan, energian tuotantoon, hermoston terveyteen ja hyvän muistin ylläpitämiseksi. B-vitamiinit vaikuttavat myös ihon, hiusten ja kynsien terveyteen sekä hormonitoimintaan. Periaatteessa saamme kaikkia B-ryhmän vitamiineja ravinnosta, mutta käytännössä monet naiset eivät saa optimaalista määrää kaikkia kahdeksaa elintärkeää B-vitamiinia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan 30 prosenttia naisista ja 15 prosenttia miehistä saavuttaa vain viisi ravitsemussuositusta yhdeksästä. Erityisen huonosti syömme kasviksia, marjoja ja hedelmiä, jotka ovat tärkeitä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Ei siis ihme, että B-vitamiineista saattaa tietyissä tilanteissa tulla puutosta.

B-vitamiinien imeytymistä ja toimintaa elimistössä edistävät erilaiset kasviperäiset viheraineet ja marjojen sekä kasvisten väriyhdisteet, joita saamme ravinnon mukana. Ravitsemustieteilijät puhuvatkin nykyisin synergiasta. Se tarkoittaa, että kasviravinteita ja vitamiineja yhdistelemällä hyötyvaikutus elimistössä on moninkertainen verrattuna siihen, että söisimme pelkkiä eristettyjä B-vitamiineja.
 

Miksi B-vitamiinit ovat niin tärkeitä naisille?

Kaikkia välttämättömiä B-vitamiineja on hyvä saada riittävästi päivittäin koko elämän ajan, sillä vesiliukoisina aineina ne eivät varastoidu elimistöön. Ne vaikuttavat lukemattomiin aineenvaihduntatapahtumiin soluissa, kudoksissa ja iholla. Erityisen tärkeitä B-ryhmän vitamiineja, joista yleisimmin esiintyy puutosta naisilla, ovat tiamiini (B1), niasiini (B3), pyridoksiini (B6) ja folaatti (B9).

Jo yhdenkin B-vitamiinin marginaalinen puutos voi ajan mittaan aiheuttaa ongelmia. Tiamiinin ja niasiinin riittämätön saanti vaikuttaa hermoston toimintoihin, lihastoimintoihin, muistiin ja keskittymiskykyyn. Pyridoksiinin vähäinen saanti altistaa ärtyneisyydelle, masennukselle ja unettomuudelle. Folaatin puutos on erittäin suuri riskitekijä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa ongelmia sikiölle. Tämän vuoksi naisille suositellaan nykyisin folaattia ravintolisänä jo siinä vaiheessa, kun he suunnittelevat perheenlisäystä.

Pantoteenihappo (B5-vitamiini) säätelee tehokkaasti stressiä, koska se vaikuttaa lisämunuaisten toimintaan yhdessä folaatin ja C-vitamiinin kanssa. Lisämunuaisissa valmistetaan kortisolia ja adrenaliinia, jotka ovat tärkeitä stressiä sääteleviä aineita. Ainakin vegaanien ja seniori-iässä olevien naisten on syytä kiinnittää huomiota myös kobalamiinin (B12) riittävään saantiin. B-vitamiinien puutos voi syntyä myös, jos ruoansulatus ei toimi optimaalisesti esimerkiksi perinnöllisistä syistä, lääkityksistä, stressistä tai korkeasta iästä johtuen.
 

Terranovan synerginen B-vitamiinivalmiste

Terranovan B-Complex + C -valmisteeseen on valikoitu pääosin pakastekuivattuja ja luomulaatuisia kasveja, jotka tehostavat valmisteessa olevien hiivaviljelmissä valmistettujen B-vitamiinien vaikutusta. Folaatti ja B12-vitamiini ovat Terranovan kaikissa tuotteissa aktiivisessa muodossa, B12-vitamiini metyylikobalamiinina ja folaatti L-metyylifolaattina (foolihapon bioaktiivinen muoto), jolloin elimistö pystyy heti hyödyntämään ne päivittäisessä työssään.
 

Tuotetta on saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja verkkokaupassa 28.2.–3.4.2018 tai niin kauan kuin tuotteita...
Lue
Virkeänä kohti kevättä
Kansainvälisen naistenpäivän (8.3.) lähestyessä olemme koonneet tähän lehteen hyviä terveysvinkkejä eri-ikäisille...
Lue
Mikko Kuustonen: Elämä on tänään tarpeeksi
Hyvät ja huonot uutiset, Vain elämää, Enkelit lentää sun uniin, Aurora… Mikko Kuustonen tunnetaan monesta. Miten hän...
Lue