Virkeä vegaani!

Kasvissyönti on yhä suositumpaa. Eläinkunnan tuotteita vältetään esimerkiksi eettisistä, terveydellisistä tai ekologisista syistä. Luonnonlääkinnässä kasvisruokavaliota onkin suositeltu mm. diabeteksen, reuman, sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Kasvisruokavalioita on erityyppisiä, joista vegaaninen ravinto sisältää ainoastaan kasvikunnan tuotteita.

  • Liha, kala ja munat korvataan pavuilla, linsseillä, herneillä, soijatuotteilla, pähkinöillä ja siemenillä.
  • Syödään paljon vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä.
  • Välttämättömien rasvahappojen lähteinä ovat kasviöljyt, avokado, siemenet ja pähkinät.
  • Maitotuotteiden sijaan käytetään esim. soija-, riisi-, kaura-, kookos- tai pähkinäpohjaisia kasvimaitotuotteita.
  • Terveysnäkökulmasta syödään mahdollisimman luonnonmukaista ja vähän käsiteltyä ruokaa sekä vältetään valkoista sokeria.
  • Energiaa vegaaniruokavaliosta tulee aikuisilla yleensä tarpeeksi, mutta odottavien äitien ja pikkulasten energiansaannista on huolehdittava.
  • Ruokavalion kannattaa sisältää runsaasti täysjyväviljaa, papuja tai linssejä, siemeniä, pähkinöitä ja riittävästi kasviöljyjä.

Vegaaneille suositellaan vähän enemmän proteiineja kuin muille, jotta tarpeelliset aminohapot saadaan varmasti ravinnosta joka päivä. Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota aminohappo lysiinin saantiin: se puuttuu tai sitä on vähän monissa kasvikunnan tuotteissa. Parhaita lysiinin lähteitä ovat soijapavut, pavut, linssit, tofu, herne, kurpitsansiemen, kikherne, kvinoa, rohtosarviapilan siemenet ja pähkinät. Jos haluat lisätä proteiinia aterioille, ovat mm. proteiinijauheet käteviä (riisi, soija ja hamppu). Herne- ja kikhernejauhot ja rouheet sekä quorn-sieniproteiini ja tofu ovat myös avuksi kasviskeittiössä.
 

Vegaanin tärkeät ravintolisät

B12-vitamiinia tarvitaan mm. elimistön puhdistusmekanismeihin ja energiantuotantoon. Sen puutos saattaa johtaa hermoston kehittymishäiriöihin ja megalopblastiseen anemiaan. Aktiivista B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, joten kasvissyöjän on syötävä se purkista. Sitä on lisätty myös kasvimaitoihin.

Aito B12-vitamiini 90 tabl. (ovh. 17,90)

Rautaa on kasviksissa suhteellisen vähän, ja kasvikunnan rauta imeytyy huonommin. Hyviä raudanlähteitä ovat tummanvihreät vihannekset, täysjyvävilja (ruis), palkokasvit, siemenet, soija, sienet, kookosmaito ja pähkinät. C-vitamiini parantaa imeytymistä. Maitotuotteet ja kalsium heikentävät raudan imeytymistä, mikä kannattaa huomioida aterian suunnittelussa sekä ravintolisien käytössä. Riskiryhmässä ovat odottavat vegaaniäidit, imeväiset, kasvavat nuoret ja hedelmällisessä iässsä olevat naiset.

Biomedin Rautatipat 15 ml (ovh. 26,15)

D-vitamiinia saadaan rasvaisista kaloista, maitotuotteista, auringon valosta sekä ravintolisänä lampaanvillasta. Kasvikunnassa sitä on mm. vahveroissa ja jäkälässä. Vegaaneilla on todettu riisitautia ja vähentyneitä D-vitamiinivarastoja, joten ravintolisänä sitä olisi syytä nauttia syksystä kevääseen. Riskiryhmässä ovat etenkin imeväiset ja kasvavat lapset.

Puhdas+ Kasviperäinen D3-vitamiini 50µg 60 kaps. (ovh. 17,35)
 

Mistä saa muita vitamiineja ja kivennäisaineita?

Jos haluat varmistaa vitamiinien ja hivenaineiden saannin lisäravinteella, on vegaaneille sopivia monivitamiineja saatavilla Luontaistuntija-myymälöissä.

Terranova Living Multinutrient 50 kaps. (ovh. 23,90)

B2-vitamiinia saa täysjyväviljasta, palkokasveista, lehtivihanneksista ja vitaminoiduista juomista. B-vitamiineja sekä makua ruokaan saat mm. Puhdas+ Ravintohiivahiutaleista 150 g (ovh. 9,65)

Kalsiumia saa palkokasveista, soijajauhosta, pähkinöistä, siemenistä, lehtivihanneksista, kaaleista, kuivatuista hedelmistä sekä ruoista, joihin sitä on lisätty. Kannattaa huomioida, että kalkki estää raudan imeytymistä, joten kalkkilisä kannattaa ottaa aterioiden välillä.

Hankintatukun Calcia Vegekalk 140 tabl. (ovh. 15,80)

Jodi on tärkeää mm. kilpirauhasen normaalille toiminnalle. Sitä kasvissyöjä saa mm. merilevästä.

Bioteekin Elinvoima Merilevä 100g (ovh. 13,45)

Älä unohda rasvahappoja! Omega-3-rasvahappoja saamme yleensä kalasta. Jos et syö kalaa, voit myös varmistaa vitamiinien saannin ravintolisällä. 100 % kasviperäinen Vogelin VegOmega-3 30 kaps. (ovh. 17,30)

Sinkkiä saa täysjyväviljoista, palkokasveista, soijasta, pähkinöistä ja siemenistä. Jos ruoassa on paljon kuitua, sinkin imeytyminen heikkenee. Lisäsinkkiä saat esimerkiksi Viridian Balanced Zinc Complexilla 30 kaps. (ovh. 10,00)
 

Onhan ruoansuolatuksesi kunnossa?

Kun kasviksia lisää ruokavalioon enemmän, huomaa seuraukset usein vatsan turpoamisena ja heikentyneenä ruoansulatuksena. Muista pitää huolta ruoansulatuksesta ja suolistosta!

Entsyymit auttavat pilkkomaan ruokaa. Niitä voi käyttää tarpeen mukaan ruokaillessa kehon omien entsyymien tukena: ensimmäisen suupalan jälkeen ota entsyymikapseli veden kera ja jatka syömistä normaaliin tapaan. Näin autat ruoansulatuselimistöä ja ravintoaineiden imeytyminen paranee.

Solgar Vegan Digestive Enzymes 50 tabl. (ovh. 12,20)

 

Probiooteilla pidät suolistosi bakteerit tasapainossa: kun lisäät hyviä bakteereja, ne vievät tilaa huonommilta.

Viridian Synbiotic Daily Powder 50 g (ovh. 25,50)
 

Muista, että ravintolisillä ei voi korvata monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota eikä terveellisiä elämäntapoja.
 

Tervetuloa asiantuntevaan Luontaistuntija-myymälään tutustumaan muihin vegaaneille sopiviin tuotteisiin!

Lehden muita artikkeleita

Luontaistuntija-tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa myymälöissä ja -verkkokaupassa 3.5.–30.5.2017 tai niin kauan kuin tuotteita riittää. Valikoima...
Lue
Terveysuutisia maailmalta
Lämpimät terveiset terveysalan messuilta Lontoosta. Siellä minulle vahvistui jo aiemmin kokemani tunne: tämä on se...
Lue
Kalaöljyn EPA-rasvahappo suojaa sydäntä ja ehkäisee valtimotauteja
  E-EPAa on tutkittu pitkään psykiatriassa ja kardio­logiassa, ja tulokset ovat vallan erinomaisia. E-EPA ehkäi...
Lue