Vietä erilainen joulu! Ei turvotusta, närästystä tai liikoja lisäkiloja

Joulun aikaan kuuluu paljon erilaisia ruokia, jotka tuovat makumuistoja lapsuudesta. Liian paljon ja usein syötyinä herkut kuitenkin aiheuttavat monille vatsa- ja suolisto-oireita sekä närästystä. Liiallinen mässäily kuormittaa myös maksan toimintaa. 

Erityisesti herkkävatsaiselle jouluruoat ovat yleensä liian ”kovaa kamaa”. Laatikot, kinkut, kastikkeet ja leivonnaiset sisältävät runsaasti rasvaa, sokeria ja mausteita. Jos tuhti ruoka ei sula kunnolla, se voi aiheuttaa ikävää turvotusta, kipua, ähkyä ja huonoa oloa, närästystä ja happamia röyhtäisyjä. Hyvä konsti on aloittaa ateria juomalla ensin vettä, johon lorauttaa esimerkiksi Molkosan maitoheratiivistettä. Juominen täyttää vatsaa, jolloin ei tule syöneeksi liikaa, ja lisäksi heratiiviste sisältää L+ maitohappoa, joka ruokkii suoliston maitohappobakteereja. 

Lautaselta ei kannata unohtaa tuoreita kasviksia. Kun syö kasviksia jokaisella aterialla, ne lisäävät kylläisyydentunnetta, helpottavat ruoansulatusta ja estävät verensokerin liian nopeaa nousua. Lisäksi tuoreet kasvikset lisäävät elimistön emäksisyyttä ja vähentävät happamuutta ja närästysvaivoja.

Entä mitä makean nälkään? Rasvaiset ja sokeriset leivonnaiset voi korvata tummalla suklaalla tai raakasuklaalla. Raakasuklaassa on raakakaakaota, joka sisältää runsaasti magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Raakakaakao on myös hyvä kuitujen lähde.
 

Neuvoja närästykseen ja turvotukseen

On tärkeää syödä rauhassa ja pureskella hyvin. Tällöin syljen eritys lisääntyy ja auttaa ruuansulatusta. Tukevan aterian jälkeen ei kannata heti mennä ruokalevolle, jotta hapot eivät nouse täydestä mahasta ruokatorveen ja aiheuta närästystä. 

Voit käyttää ruoansulatusentsyymejä ja ihmisperäisiä maitohappobakteereita, jotka estävät tehokkaasti ähkyä oloa. Suomalainen Silicum Tonic -piihappogeeli on joulun kestosuosikki koko perheelle erilaisiin vatsan murinoihin, se neutraloi hapanta elimistöä. Ota ruokalusikallinen geeliä aina kun olo tuntuu tukalalta ja raskaalta tai vaikka ennen ateriaa. Voit nauttia piigeeliä useita kertoja päivässä. 

Joskus närästys ja refluksi voivat johtua myös maksan oireilusta. Maksa liittyy läheisesti ruuansulatuksen toimintaan, joten sen häiriintynyt toiminta voi ilmetä myös vatsan ja suoliston ongelmina.
 

Maksa voi joutua koville jouluna

Jos syö sokereita eli hiilihydraatteja enemmän kun elimistö tarvitsee energianmuodostukseen, maksa muuntaa ylimääräisen sokerin ”varastosokeriksi” ja siitä edelleen rasvaksi. Tämä sokereista muodostettu rasva on aina haitallista, ja pakkautuu vähitellen vatsaan, reisiin ja vyötärölle. Lihomisen seurauksena voi elimistöön kehittyä ns. ”hiljainen tulehdus”, kun ylisuureen rasvakudokseen kertyy tulehdussoluja. Tämä edistää myös rasvamaksan syntyä. 

Kohonnut verensokeri, jatkuva väsymys, ylävatsakivut, suoliston turvotukset, vatsan murinat ja kurinat, pahoinvointi sekä aivosumu voivat olla merkkejä siitä, että maksa on ylikuormittunut ja voi pahoin. Voit lukea maksan terveyttä tukevasta ruokavaliosta kirjasta ”Terve maksa, avain hyvinvointiin”, joka on myös oiva lahjavinkki.
 

Tuotetta on saatavilla AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa.

Lehden muita artikkeleita

Tervetuloa aito hyvän olon joulu!
Tästä lehdestä löydät jouluisen herkulliset ja terveelliset tarjoiluvinkit sekä hyvän olon lahjaideat. Joulun tuoksua,...
Lue
Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 30.11.–31.12.2018 tai niin...
Lue
Tiesitkö nämä asiat C-vitamiinista?
Mistä C-vitamiinia saa? C-vitamiinia esiintyy luonnostaan mm. sitrushedelmissä, marjoissa ja vihreissä...
Lue