Vaihdevuosivaivojen luonnonmukainen helpottaminen kiinnostaa

Yhä useampi nainen, niin nuori kuin vanhakin, haluaa luopua turhien hormonien syömisestä niin pitkälle kuin mahdollista. Kyse ei ole aina siitä, että pelättäisiin niiden vaikutuksia. Moni vain kokee, ettei yksinkertaisesti halua keinotekoisia hormoneja elimistöönsä. Toki hormonien popsimisesta voi tulla pitkä rupeama, kun ensin käytetään e-pillereitä parhaimmillaan useamman kymmentä vuotta ja sitten alkavatkin jo vaihdevuosioireet – ja taas pistellään hormoneja.

Uutta tietoa vaihdevuosista

Vaihdevuosista aletaan saada tietoa yhä enemmän. Hieman pidempään on ymmärretty, että esioireet voivat alkaa jo suhteellisen nuorena – jopa 40-vuotiaana. Hiljattain on myönnetty, että oireet voivat aika useinkin jatkua vielä päälle kahdeksankymppisillä. Oireet ja niiden vaikeusaste ja vieläpä kestokin vaihtelevat laidasta laitaan, ja moni pääsee hyvin helpolla siten, ettei huomaa juuri mitään eroa elämässään.

Kuumat aallot ja yöhikoilu heikentävät elämänlaatua

Onneksi kenenkään ei ole pakko hyväksyä sitä, että vaihdevuodet vievät elämänilon ja pahimmillaan jopa elämänhalun. Joka ei ole voimakkaita vaihdevuosioireita kokenut, ei voi käsittää, mikä vaikutus estrogeenin tuotannon hiipumisella on koko elämänlaatuun. Kuumat aallot ovat tunnetuimpia oireita, ja niillä on taipumus iskeä päälle juuri silloin, kun haluaisi olla edustavimmillaan.

Kuumia aaltojakin voi vielä kestää jotenkin, mutta yölliset hikoilupuuskat estävät palauttavaan syvään uneen pääsyn, kun peittoa on heitettävä sähäkästi pois ja kiskaistava kohta korville jäisen horkan iskiessä pian hikiaallon jälkeen.

Huono unenlaatu kostautuu ilman muuta jaksamiseen, mieleen, vastustuskyvyn heikkenemiseen, stressin sietämiseen – ihan kaikkeen. Limakalvojen kuivuminen kuten myös ihon oheneminen ja sen joustavuuden menetys ryppyineen ja juonteineen tuovat peliin vielä omat haasteensa lisäten mielialojen vaihteluita ja kiukkupuuskia, jotka muutenkin kuuluvat oirekuvaan.

Luontaista hormonitoiminnan tukea iäkkäillekin

Amerikkalaisen ylimmän terveysviranomaisen FDA:n suositus on, että hormonikorvaushoitoa määrätään vain mahdollisimman pienellä annostuksella ja niin lyhyen aikaa kuin suinkin. Suomalaiset gynekologit myötäilevät tätä suositusta. Väliinputoajia on siis paljon.

Hormonikorvaushoidolle on luonnonmukaisia vaihtoehtoja

Vähäoireisten on hyvä suunnata terveyskaupan hyllylle – samoin silloin, jos on jo pitkään käyttänyt hormonikorvaushoitoa ja haluaa kokeilla, josko pärjäisi luontaisin rohdoin. Luontaistuotekaupan valmiste on myös paikallaan silloin, kun haluaa pitää hormoneista taukoa tai lääkäri kieltäytyy enää kirjoittamasta reseptiä.

On hyvä tietää, että rohdosvalmisteet toimivat aina rauhassa ajan kanssa. Kuukauden aikana useimmat pääsevät iloitsemaan jo edistyksestä, mutta ratkaisevat tulokset syntyvät yleensä vasta valmisteen 2 kuukauden säännöllisen käytön seurauksena.

Vaihdevuositutkimuksissa on käynyt kiistatta selväksi, että terveellisiä elämäntapoja noudattavat ja aitoa ruokaa syövät naiset kokevat selvästi vähemmän ikäviä oireita. Tämä onkin järkeenkäypää ja selittää sen, että riittävä määrä vitamiineja, hiven- ja suoja-aineita auttaa elimistöä pärjäämään tässä haastavassa tilanteessa hyvin. Stressitön elämä ja oikeasti terveelliset ruokailutottumukset jäävät yleensä kuitenkin vain haaveeksi.

Siksi on ilo kertoa Estrogainista, joka vaikuttaa monien kasviuutteiden avulla suoraan vaihdevuosiongelmiin, mutta on samalla myös tehokas vitamiini- ja mineraaliravintolisä.

Estrogainin tärkeimmät vaikuttavat aineet ovat puna-apila, soija ja japanintatar sekä vihreä tee.

Puna-apilaa tiedetään käytetyn jo 1500-luvulla kansanlääkinnässä moniin vaivoihin. Keskeisenä vaikuttavana aineena toimivat isoflavonoidit muistuttavat läheisesti estrogeeniä ja siksi niitä kutsutaan myös kasviestrogeeneiksi. Ne ehkäisevät ikääntymisen merkkejä ja auttavat vaihdevuosiin liittyviin vaivoihin ilman sivuvaikutuksia. Puna-apilan sisältämät parkkiaineet lievittävät limakalvojen tulehdusta, joka on vaihdevuosissa hyvin yleinen ja kiusallinen elämänlaatuun vaikuttava vaiva.

Soija on parhaiten tunnettuja kasviestrogeenejä sisältävä ravintokasvi, joka pystyy sitoutumaan estrogeenireseptoreihin. Jo pitkään on tiedetty, että japanilaiset naiset, joiden ruokavalioon soija kuuluu luonnollisena osana, eivät kärsi vaihdevuosiongelmista.

Japanintatarin vaikuttava ainesosa on resveratrol, jota kutsutaan nuoruuden lähteeksi – eikä syyttä. Tämä on se aktiiviaine, joka tekee yhä useampien tutkimusten mukaan punaviinistä terveysvaikutteisen. Se muun muassa vauhdittaa solujen energiatuotantokeskusten mitokondrioiden toimintaa. Erityisesti resveratrolin tiedetään vaikuttavan sydän-verisuoni terveyteen sekä estrogeenituotannon säätelyyn.

Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja.

Estrogainin sisältämät vitamiinit ja hivenaineet on tarkoin harkittu siten, että mukaan on valittu juuri niitä, joita elimistö tarvitsee erityisesti ikääntyessään ja joita ei monipuolisestakaan ravinnosta saa alkuunkaan riittävästi: Laaja B-vitamiiniyhdistelmä, Biotiini, C -vitamiini, D -vitamiini, E -vitamiini, K -vitamiini, Rauta, Kupari, Sinkki, Magnesium, Seleeni ja Jodi. Yhdistettynä juuri oikeassa suhteessa nämä vitamiinit ja hivenaineet tukevat toinen toistensa imeytymistä siten, että elimistösi hyötyy niistä parhaalla mahdollisella tavalla.

Erityisen huomion arvoisia ovat B2- ja B3-vitamiinit sekä biotiini, joka paitsi vaikuttaa limakalvojen kunnossa pysymiseen, myös tehostaa ja vahvistaa hiusten ja kynsien kasvua. B6-vitamiini auttaa mm. hormonituotannon säätelyssä.

Estrogainin hinta on myös yllättävän edullinen johtuen maailmanlaajuisesta suosion kasvusta, jolloin tuotantokustannukset saadaan alhaisemmiksi. Estrogainia viedään 35 maahan.

Lehden muita artikkeleita

Pidetään huolta itsestämme
Kohonnut verenpaine on suomalaisilla hyvin yleistä. Tiesitkö, että se ei luotettavasti näy eikä tunnu? Kohonneen...
Lue
Kauppiaan vinkkejä jaksamiseen
Laboratoriohoitaja ja fytonomi Maija Huhtikorpi on neuvonut asiakkaita Luontaistuntija -myymälässään Helsingin Malmilla...
Lue
Kotimaiset hoitosalvat ihonhoidon onneksi
Frantsila on jo yli 30 vuoden ajan valmistanut erilaisia hoitosalvoja ihonhoitoon. Lähtökohtina ovat olleet suomalainen...
Lue