Uutta tietoa kalaöljystä

Kalaöljyn terveysvaikutuksia on tutkittu jo yli 40 vuotta, mutta niistä saadaan jatkuvasti uutta kiinnostavaa tietoa. Tuhansien tutkimusten joukossa on valitettavasti myös huonosti tehtyjä kokeita, joissa on käytetty heikkotehoisia valmisteita, annettu liian pieniä päiväannoksia ja liian lyhyen aikaa. Eräät ravitsemustieteilijät ovat jo kiiruhtaneet julistamaan julkisuudessa, ettei kalaöljystä olisikaan hyötyä terveydelle. Tosiasiassa uusilla hyvin puhdistetuilla, väkevöidyillä kalaöljyvalmisteilla on saatu vallan erinomaisia tutkimustuloksia ja käytännön kokemuksia etenkin lapsilla ja aikuisilla, jotka syövät vain harvoin ja vähän rasvaista kalaa.

Kalaöljy voidaan puhdistaa ja väkevöidä 90-prosenttiseksi omega-3:ksi käyttämällä etyyliesteröintiä tai superkriittistä tislaus- ja kromatografiamenetelmää. Sydänlääkärit ja psykiatrit käyttävätkin nykyään kliinisissä tutkimuksissaan ja potilaittensa hoidossa ainoastaan väkevöityjä valmisteita, koska niillä saadaan pienellä päiväannoksella hyvä teho ja hoitomyöntyvyys.

Kalaöljy sisältää noin 50 erilaista rasvahappoa, joista tunnetuimmat ovat EPA, DHA ja DPA. Nyt tiedetään, että tehokkaassa kalaöljyssä tulee olla toisenlainen rasvahappojen suhde kuin peruskalaöljyissä. EPAn osuuden suurentaminen ja DHA:n pienentäminen (jopa nollaan, kuten E-EPAssa) parantaa valmisteen kliinisiä vaikutuksia. Länsimaissa sydänlääkärit suosivat EPAn ja DHA:n yhdistelmää, kun taas psykiatrit pitävät pelkkää EPAa parempana mielenterveydelle. Japanissa taas sydänlääkärit määräävät potilailleen 96-prosenttista E-EPAa. Väkevöidyt omega-3:t parantavat merkittävästi veren omega-3-indeksiä (http://20.fi/13092 ) ja rasvaprofiilia, ja ne siirtyvät verestä sydänlihakseen, valtimoiden seinämiin ja aivoihin, joita ne suojaavat.

Esimerkkejä uusista tutkimuksista

Kanadalais-amerikkalaiseen kliiniseen tutkimukseen osallistui 110 avohoidossa olevaa sydäntautipotilasta, joiden veren omega-3-rasvahappojen pitoisuus oli vähäinen (mikä on tyypillistä sydänpotilaille). Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai 8 viikkoa 4 grammaa päivässä yli 90-prosenttiseksi väkevöityä puhdasta kalaöljyä, jonka EPA/DHA-suhde oli 6:1. Siten jokaisessa kapselissa oli 680 mg EPAa ja 110 mg DHA:ta. Valmiste on Kanadassa ja Yhdysvalloissa sydänpotilaille tarkoitettu reseptilääke. Verrokkiryhmä sai maissiöljyä (4 g/vrk). Kahdessa kuukaudessa kalaöljyä saaneiden potilaiden punasolujen omega-3-pitoisuus suureni yli kaksinkertaiseksi, AA/EPA-suhde pieneni 82 %, kohonneet triglyseridit vähenivät puoleen ja hyvä HDL-kolesteroli lisääntyi yhdeksän prosenttia. Veren rasvaprofiili siis parani huomattavasti, mikä pienensi sydäntaudin pahenemisen riskiä, päättelivät sydänlääkärit (http://20.fi/13000).

Väkevöity kalaöljy suojaa valtimoita ja korjaa jo kahdessa kuukaudessa niihin ilmestyneitä vaurioita, kertoo englantilaisen Readingin yliopiston tutkimus. Se julkaistaan marraskuussa maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä American Journal of Clinical Nutrition (http://20.fi/13091). Tulehdukseen, verenpainetautiin ja valtimotauteihin liittyvät muuttujat korjaantuvat valtimoiden sisäpinnassa, endoteelissä. Valtimonkovettumatauti johtuu nimenomaan endoteelikerroksen toimintahäiriöistä ja vaurioitumisesta. Kalaöljyn nauttiminen ei suurentanut veren sokeri- tai kolesterolipitoisuutta, kuten julkisuudessa on toisinaan väitetty. Kalaöljyn tiedetään alentavan kohonneita triglyseridejä, ehkäisevän veritulppia ja parantavan sydämen rytmiä.

Tokion yliopiston tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että EPA-painotteinen kalaöljy (3,6 g/vrk, josta 914 mg EPAa ja 399 mg DHA:ta), paransi nuorten aikuisten fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä (http://20.fi/13001). Suomessa ei myydä tällaisia reseptillä olevia kalaöljyjä, mutta meillä on erinomaisia väkevöityä etyyliesteröityjä valmisteita ravintolisinä. Kysy lisää Luontaistuntija-myymälästäsi.

Kalaöljyn terveysväitteistä

EU:n elintarviketurvallisuuselin EFSA on hyväksynyt kalaöljyn omega-3-rasvahapoille EPA ja DHA terveysväitteet, joiden mukaan ne pitävät yllä normaaleja seerumin triglyseriditasoja. Annoksen on kuitenkin oltava vähintään 2 ja enintään 5 grammaa päivässä. Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja, jotka liiallisina pitoisuuksina lisäävät sydän- ja valtimotautien riskiä.

Toinen hyväksytty terveysväite kuuluu: DHA ja EPA pitävät yllä normaalia verenpainetta, kun annos on vähintään 3 ja enintään 5 grammaa (yhteensä näitä rasvahappoja).

Tohtori Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti.

Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista. Tolonen on toiminut käytännön lääkärinä, työterveysopin dosenttina ja professorina, sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijalääkärinä sekä ylilääkärinä Työterveyslaitoksessa. Hän toimi 1980-luvulla myös Maailman Terveysjärjestön (WHO) asiantuntijana Genevessä ja Kööpenhaminassa.

Lehden muita artikkeleita

Kihokki-yrttimixtuura hengitysteille ja kurkulle
Yskänlääkkeistä usein sivuvaikutuksia Hengitystietulehduksiin käytettävissä yskänlääkkeissä käytetään aineita, jotka...
Lue
Tyrnimarjasta ja samettikukasta apu kuiville ja väsyville silmille
Hiekan tunne, polttelu ja jatkuva vuotaminen ovat tyypillisiä merkkejä silmän limakalvojen kuivuudesta. Silmät kuivuvat...
Lue
Life Drink – ravitsemustieteen uusi innovaatio
Life Drink-jauheeseen on huolella valittu ravintorikkaita ja helposti kehon hyväksikäytettäviä viher-, marja-,...
Lue