Uutta! Odotettu Homeopatia-opas on ilmestynyt

Satu Järvilehto ja Katja Rikala ovat Suomen homeopatian kärkinimiä, ja heiltä on juuri ilmestynyt uutuus-kirja: HOMEOPATIA – Opas luonnolliseen terveyteen. Tämä peräti 480-sivuinen kattava teos käsittelee homeopatian perusteita ja sisältää runsaasti käytännön neuvoja akuutteihin terveyspulmiin. Kirjasta löytyy myös ohjeet homeopaattisten lääkevalmisteiden käyttöön ja annosteluun.

Katja Rikala on kolmen lapsen äiti, yrittäjä ja Suomen Homeopaatit ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hän sai ensikosketuksensa homeopatiaan jo lapsena, kun hänen äitinsä alkoi opiskella homeopatiaa Kairon instituutissa. Katja oli 10-vuotias, kun hän sai ensimmäiset homeopaattiset lääkeaineet heinäallergian takia. 

Satu Järvilehto on valmistunut homeopaatiksi vuonna 2009 neljän vuoden opintojen jälkeen. Valmistumisen jälkeen hän on käynyt kansainvälisen kolmivuotisen jatkokoulutuksen. Satu on Suomen Homeopaatit Ry:n hallituksen jäsen ja edustaa Suomea Euroopan homeopaattien kattojärjestössä European Central Council of Homeopaths. Hän on homeopaatiksi valmistumisen jälkeen pitänyt kokopäiväisesti vastaanottoa Helsingissä ja jatkaa sitä edelleen. Lisäksi hän opettaa kahdessa suomalaisessa homeopatiakoulussa ja pitää kursseja homeopatiasta.
 

Miten olet päätynyt alalle?

Katja: Työskentelin pitkään finanssialalla yksityisessä varainhoitotalossa. Innostuin opiskelemaan homeopatiaa, kun sain omia lapsia ja halusin hoitaa heitä lempeästi homeopatialla. Opintoni kestivät työn ohella viisi vuotta ja veivät täysin mukanaan. Irtisanouduin päivätyöstäni heti valmistuttuani Transformational school of Homeopathysta. Hyppäsin yrittäjäksi ja aloitin vastaanoton Helsingin keskustassa. Hetkeäkään en ole päätöstäni katunut!

Satu: Olen aikaisemmalta koulutukseltani kauppatieteiden maisteri. Kymmenen vuoden ajan kolmen lapsen kotiäitinä olemisen jälkeen ekonomin työt eivät enää tuntuneet mielekkäiltä. Kotiäitivuosien aikana asuin Ranskassa ja siellä sain ensikosketuksen homeopatiaan, kun vein tyttäreni korvalääkäriin. Sain lääkäriltä antibioottien sijasta homeopaattisia helmiä ja suureksi hämmästyksekseni tyttären korvatulehduskierre loppui siihen. Sairastuin myöhemmin itse kilpirauhasen autoimmuunitulehdukseen, johon hain apua homeopatiasta. Näiden kokemusten jälkeen halusin ymmärtää enemmän, mistä homeopatiassa on kysymys ja aloitin opinnot, aluksi ihan vaan itseäni varten. Homeopatia vei mukanaan ja tässä sitä nyt ollaan! 
 

Miten päätitte kirjoittaa tämän kattavan Homeopatia-teoksen?

Katja: Molemmilla meillä on ollut haaveissa kirjoittaa kirja homeopatiasta. Tähän kirjoitusprojektiin kuitenkin ryhdyttiin, kun Bonnierin edustaja oli meihin yhteydessä ja kysyi, kirjoittaisimmeko kirjan homeopatiasta. Hänen mielestään sellainen puuttui kirjakaupoista. Tätä ei tarvinnut harkita hetkeäkään. Ilmoitimme samalta seisomalta, että kirjoitamme sen yhdessä. Yksin tämä olisi ollut aika iso projekti toteuttaa, ainakaan näin laajana kokonaisuutena.
 

Mitä haluaisit sanoa ihmisille tästä kirjasta? 

Satu: Toivomme, että kirjasta on iloa ja hyötyä kaikille, jotka haluavat käyttää homeopatiaa itsehoitotilanteissa. Olemme koonneet sinne selkeät ohjeet homeopaattisen lääkevalmisteiden käytöstä ja annostelusta eri vaivoihin. 
 

Mitä haluaisit kertoa ihmisille homeopatiasta?

Katja: WHO suosittelee jäsenvaltioitaan sisällyttämään täydentäviä hoitomuotoja, kuten homeopatiaa, terveydenhuollon järjestelmiin. Se on laatinut suosituksen (Traditional Medicine Strategy 2014–2023), jonka tarkoitus on yhdistää täydentävät hoidot osaksi kansallista terveydenhuoltoa. Tavoitteena on saada hoidot tasapuolisesti, turvallisesti ja tehokkaasti kaikkien kansalaisten käytettäväksi. Suomen päättäjät voisivat myös kuunnella tätä kehotusta ja ryhtyä toimiin asian edistämiseksi. 

Laadukkaita tutkimuksia homeopatiasta on paljon ja niitä tehdään koko ajan lisää. Positiivisia tutkimustuloksia löytyy paljon saksan- ja englanninkielellä. Niitä kannattaa lukea esimerkiksi Homeopathic researc instituutin sivuilta.
 

Miten Suomessa suhtaudutaan homeopatiaan tänä päivänä? 

Satu: Erittäin myönteisesti ja positiivisesti. Ihmiset haluavat hoitaa itseään mahdollisimman lempeästi ja tehokkaasti. Homeopatiaa ja muita CAM-terapioita käyttää joka kolmas suomalainen ja kiinnostus näyttää koko ajan kasvavan. 
 

Entä muualla Euroopassa?

Katja: Euroopassa homeopatialla on ihan erilainen asema kuin Suomessa. EU:n sisällä n. 100 miljoonaa ihmistä käyttää homeopatiaa, mikä on 29 % koko alueen väestöstä. Kauttaaltaan Euroopassa suuri osa lääkäreistä määrää homeopaattisia lääkeaineita, Saksassa joka kolmas. Viimeisimpänä Sveitsi virallisti Homeopaatin ammattinimikkeen ja koulutuksen viime kesänä. Sveitsissä homeopatiaa käytetään virallisesti lääketieteen rinnalla.
 
Vuonna 2013 homeopatiaa on tutkimuksen mukaan käyttänyt:

  • saksalaisista 60%
  • italialaisista 35%
  • espanjalaisista 33%
  • ranskalaisista 56%
  • belgialaisista 69%
  • itävaltalaisista 50% 

Satu: Uskon, että homeopatian käyttö yleistyy meillä Suomessa pikkuhiljaa eurooppalaiselle tasolle. Tällainen kehitys näkyy kyllä jo ihan käytännössä, kiinnostus on ihan eri tasoa nyt, kuin kymmenen vuotta sitten.
 

Mihin homeopatiasta haetaan useimmin apuja?

Katja: Homeopaatti ei tee diagnooseja vaan hoitaa ihmistä aina kokonaisuutena. Syyt, joiden takia tullaan voivat olla ihan mitä vaan – ylähengitystietulehduksista, päänsärystä, hormonihäiriöistä ja vatsakivuista unettomuuteen.
 

Mikä on suosikkituotteesi? 

Satu: Jos mitään muita homeopaattisia lääkeaineita ei kodista löydy, niin Arnica siellä pitäisi olla! Arnica on homeopaattinen tapaturmien ensiapuaine, sitä tarvitaan aina, kun sattuu ja tapahtuu.
 

Mikä on parasta homeopatiassa?

Katja: Sen toimivuus ja tulokset, jotka erityisesti akuuteissa tilanteissa ovat näkyvissä jopa minuuteissa. Esimerkiksi vatsatauti voi loppua hyvin nopeasti oikealla lääkeaineella. Homeopatia hyvin harvoin aiheuttaa mitään sivuoireita ja oikeinkäytettynä on erittäin oivallinen hoitomuoto. 
 

Mikä on mieleenpainunein asiakastapaus liittyen homeopatiaan?

Satu: Näitä on monta! Iloitsen joka kerta, kun tuskissaan ja kivuissaan oleva korvatulehduslapsi saa helpotusta homeopaattisesta lääkeaineesta muutamassa minuutissa tai kroonisista oireista kärsivän vointi paranee tasaisesti pikkuhiljaa. On suuri ilo ja kunnia saada olla auttamassa ihmisiä voimaan paremmin.
 

Mitkä ovat 5 ”kotiapteekkituotetta”, jotka kannattaisi pitää aina kaapissa? 

Katja: Arnica, Aconitum, Gelsemium, Belladonna ja Pulsatilla. Näillä pääsee jo pitkälle.
 

Sopiiko homeopatia kaikille? 

Satu: Homeopatia sopii kaikille. Hoidamme aina ihmistä kokonaisuutena, emme koskaan yksittäistä vaivaa tai oiretta.
 

Voiko homeopaattisia tuotteita käyttää väärin?

Katja: Kyllä voi! Liian vahvat lääkeaineet (C200 ylöspäin) useasti toistettuna itsehoidossa voivat aiheuttaa "proovausoireita" eli henkilö voi saada lääkeaineelle kuuluvia oireita. Nämä ovat onneksi yleensä hyvin harvinaisia, vaarattomia ja nopeasti ohimeneviä.
 

Mitä muuta haluaisit mainita homeopatiasta? 

Satu: Homeopatiaa ei Suomessa säädellä tai valvota viranomaisten toimesta, eikä homeopaatin ammattinimike ole suojattu. Suomen Homeopaatit Ry pitää yllä rekisteriä eurooppalaiset koulutusvaatimukset täyttävistä homeopaateista. Lista vastaanottoa pitävistä homeopaateista löytyy sivulta www.homeopaatit.fi.
 

HOMEOPATIA-kirja on saatavilla AITO hyvän olon kaupoista ja -verkkokaupasta!

Lehden muita artikkeleita

Hyvän olon tarjoukset
Tarjoukset ovat voimassa AITO hyvän olon kaupoissa ja -verkkokaupassa 2.–30.9.2019 niin kauan kuin...
Lue
Supersuosittu hyaluronihappo nyt myös naamiona
Elimistön oma hyaluronihapon tuotanto voi vähentyä jo 20–30 vuoden iässä. Se näkyy ihon kimmoisuuden vähenemisenä,...
Lue
Eevi Teittinen helpottaa stressin tunnetta Harmonia KSM66®:n avulla 
Eevi Teittinen kertoo:  ”Tutkimuksista en tiennyt mitään, kun ekan kerran viime talvena olin todella loppu...
Lue